Vand i haven

(LANDBRUG FYN) MILJØ: Et bassin - måske med fisk, springvand og et lille vandfald eller en rislende bæk - giver liv og miljø i haven.

Igennem flere år er vand i haven blevet mere og mere almindeligt i danske haver. Hvor man før i tiden næsten udelukkende fandt havebassiner i større haveanlæg, findes de i dag i næsten enhver størrelse have, uanset form og type.

Der er vel næsten ikke noget, der er mere beroligende end lyden af rindende vand i haven. Samtidig giver havebassinet mulighed for at have en række smukke blomster og fisk, som er med til at skabe miljø og liv i haven.

- Men havebassinet skal laves rigtigt og af gode materialer, så man ikke lige pludselig står med et tomt bassin, som vandet er løbet ud af på grund af en utæthed.

Det siger indehaveren af Kissendrup Laguneservice, gårdejer Hans-Ove Madsen, Kissendrup, der forhandler miljømembraner til alle formål, herunder plast- og gummiduge til bassiner.

- Nogle anvender PVC-dug til bassiner. Men hvis man vil have fisk i vandet, må der ikke være PVC-dug, siger Hans-Ove Madsen. Han anbefaler, at man til et havebassin anvender enten en plastfolie, der fås i tykkelser fra 0,6 mm op til 1,5 mm og med grøn eller sort overflade. Eller endnu bedre en 1,0 mm gummidug, der er så elastisk, at den kan strække sig op til 300 procent.

- Ingen af disse materialer indeholder PVC, oplyser Hans-Ove Madsen. Gummidugen er den dyreste, men den er også bedst, idet den er mere elastisk, så den bedre tilpasser sig underlaget og ikke går i stykker, selv om der bliver lagt store sten på den.

- Dugen leveres i mange forskellige bredder. Og den kan svejses sammen, så man kan få lige nøjagtig de mål, man ønsker. I øvrigt er det vigtigt, at dugen har de rette mål til det bassin, den skal bruges til. Derfor tager jeg altid selv ud til kunden og måler det planlagte bassin, så man er sikker på, at dugen passer.

- Ligeledes er det vigtigt, at underlaget er i orden, understreger Hans-Ove Madsen. Mange lægger grus eller rockwool i bunden af udgravningen for at beskytte mod sten og spidse genstande, som kan beskadige dugen og medføre utæthed. Oven på dette underlag vil man typisk lægge en fibertex måtte som en yderligere beskyttelse, inden man lægger den vandtætte dug.

- Jeg sælger duge til havebassiner til såvel private som anlægsgartnere og andre. Men jeg udfører ikke anlægsarbejdet. Det må folk selv gøre - eller eventuelt alliere sig med en anlægsgartner eller entreprenør.

- Derimod yder jeg den service, at jeg måler bassinet op, udregner en pris i relation til det produkt, kunden måtte ønske, og bestiller materialerne hjem. På gummidugen er der en leveringstid på max. 14 dage på grund af svejsning m.v. Efter leveringen tjekker jeg, at alt er i orden.

Ud over materialer til havebassiner forhandler Kissendrup Laguneservice blandt andet gyllelaguner til gylleopbevaring uden ammoniakfordampning, overdækninger til gylletanke samt miljømembraner til for eksempel pilerensningsanlæg og biologiske sandfiltre. Firmaet kan i øvrigt findes på internetadressen: www.sitecenter.dk/klskissendrup.

TEKST: ANDERS KURT SIMONSEN

Læs også