Sværger til sabelskær

(Effektivt Landbrug) En meget stor del af Danmarks kornareal tilsås stadigt med helt almindelige såskær. Nordfynsk planteavler har netop for fjerde gang fornyet sin Fiona-såmaskine.

Med knytnævestore sten i marken og specialafgrøder i de 20 ud af i alt 200 hektar, Troels Øxenberg ved Bogense driver, kunne der være god grund til at have både en præcisionssåbedsharve og en god tromle.

Ingen af delene bruger den nordfynske planteavler, ligesom han heller ikke har ladet sig forblænde af pto-drevne roterende stålgenstande i jordoverfladen.

I stedet har han netop investeret i sin fjerde Fiona såmaskine, denne gang en Seedcom 3,0 XRVB med planerplanke, 26 centimeter krymlervalse, sabelskær og bagerst en 55 centimeter rørpakkevalse.

- Den afløser en 10 år gammel ligeledes Fiona såmaskine, der principielt kunne det samme som den nye her, forklarer Troels Øxenberg og påpeger, at en større såkasse og flere indstillingsmuligheder er blandt fornyelserne.

- Rørpakkevalsen bagerst betyder, at jeg slet ikke har en tromle. Den trykker stenene så meget, at det kun er de store sten, vi må samle manuelt og det skal man jo under alle omstændigheder, fortæller Troels Øxenberg.

Behovet for en såbedsharve, der kan lave et ideelt såbed, når de 20 hektar med specialfrø og sukkerroerne skal sås, dækkes også med den nye såmaskine.

Troels Øxenberg hæver blot såskærene og kører marken over med Seedcom-maskinen, der efterlader et fint såbed til den Stanhey-såmaskine, der bruges til at så spinatfrø, skorzonerrod- og purløgsfrø, som hører til bedriftens specialproduktion.

Troels Øxenberg indrømmer, at der måske er en anelse lokalpatriotisme indblandet i valget af Fiona-såmaskinen, der produceres på fabrikken i Bogense, få kilometer fra ejendommen. Men de faglige argumenter synes at veje tungere.

- Det er en utrolig billig maskine at holde ved lige. Vi skal skifte nogle harvespidser, men ellers er der ikke meget vedligeholdelse, fortæller han.

Harvetænderne på maskinens tre buller er anbragt således, at de efterhånden klassiske sabelsåskær sår præcis i tandsporet, hvilket medvirker til at give såskæret en meget rolig og dybdestabil gang gennem jorden. Den præcise og stabile sådybde sørger den store rørpakkevalse for.

Troels Øxenberg fremhæver ligeledes, at Seedcom-maskinen også som brugt holder prisen godt og derfor gjorde det økonomisk overkommeligt at skifte til en ny maskine til denne sæson.

Den nye såmaskine koster cirka 130.000 kroner inklusive frøudstyr.

- En del af de 200 hektar, maskinen skal over hvert år, tilhører min svigersøn. Og han har brug for at så efterafgrøder for at leve op til kravene. Derfor har vi frøudstyr på maskinen, begrunder Troels Øxenberg.

Læs også