Kiropraktik – også til heste

(LANDBRUG SYD) Dyrlæge Thorsten Thude fra Varde Dyrehospital har suppleret uddannelsen og kan også kalde sig veterinær kiropraktor – til glæde for hestene.

Mange af os har prøvet behandlingen hos en kiropraktor, men kiropraktik er ikke en behandling, der er forbeholdt mennesker. Også dyr kan have glæde af den, og dyrlæge Thorsten Thude kan berette om mange positive resultater ikke mindst for heste.

Han har suppleret sin dyrlægeuddannelse med kiropraktikstudier i Tyskland, og han har allerede hjulpet mange heste - og dermed hesteejere - i hele området. Landbrug Syd kiggede med, da dyrlægen i sidste uge var på besøg på et stutteri på Ribevej i Holsted.

Det var anden gang, han brugte sin kiropraktiske evner på hesten i Holsted, og han lægger ud med at se hesten gå og løbe for at se, om behandlingen hjalp første gang:

- Det ser meget bedre ud nu, konstaterer Thorsten Thude, inden han går i gang med sin anden behandling af hestens bevægeapparat - manipulation af hestens led og muskler.

I modsætning til behandling af mennesker kan dyr - heste, hunde, katte og andre – ikke fortælle, hvor det gør ondt, så den veterinære kiropraktor må mærke sig frem og se på hestens reaktioner for at foretage behandlingen:

- Jeg har behandlet heste, der var så følsomme, at jeg stort set ikke måtte røre ved dem, men kun en enkelt gang har det været nødvendigt at bedøve hesten for at kunne behandle den, fortæller Thorsten Thude.

Han er en af kun to jyske dyrlæger, der har suppleret med kiropraktoruddannelsen, men for Thorsten Thude er der ingen tvivl om, at der vil blive brug for flere:

- På det område her er vi i lidt af en brydningstid. Det er et nyt tilbud, så jeg skal først opbygge et marked, men jeg er ikke i tvivl om, at der bliver brug for flere. Mange heste har nogle oversete problemer, som vi kan behandle siger den veterinære kiropraktor.

Som de menneskelige kiropraktorer er det leddene og bevægeapparat, Thorsten Thude kan behandle, og det sker med tryk de rette steder – og hesten i Holsted stod pænt og roligt og tog mod den behandling, der skal fjerne rygproblemerne – og der er mange, der har problemer:

- Når man står og ser på heste i en ridehal, er det tydeligt at se, at mange heste døjer med ondt i ryggen, lyder det fra Thorsten Thude, der behandler heste i et stort område - i hele den sydlige halvdel af Jylland. Han kom således fra en behandling i Sønderborg til opgaven i Holsted.

Hidtil har Thorsten Thude ikke gjort alverden for at gøre opmærksom på sin uddannelse, men mange hesteejere kontakter alligevel hans arbejdsplads i Varde, fordi de har hørt om muligheden for brug af kiropraktik til at løse hestens smerteproblemer.

Kiropraktik til dyr har været brugt i USA i årevis, og efter at have gennemgået de mange kurser i Tyskland er Thorsten Thude klar til også at bruge det her i landet, selvom det er en behandlingsform, nogle i branchen stiller spørgsmålstegn ved værdien af – men det er heller ikke alle mennesker, der vil bruge en »menneskekiropraktor«.

Det er ifølge Varde-dyrlægen ikke en tilfældighed, at det især er hesteejerne, der ønsker at gøre brug af den kiropraktiske behandling af dyrene:

- En hund eller kat, der har ondt i et led, vil bare lade være med at gøre de bevægelser, de får ondt af, og ejeren opdager det derfor først senere i forløbet, forklarer han.

- Det kan en hest ikke, for rytteren stiller krav. I stedet bliver den genstridig, halt og slår måske hidsigt med halen. Det er naturligt. Hesten er et byttedyr, og i naturen bliver man ikke stående, hvis man har ondt i ryggen. Så bliver man ædt. I stedet vil hesten f.eks. slå kraftigt med halen, for bevægelse er smertestillende – af samme grund ryster mennesker hånden, når vi brænder os.

- Desværre ender det ofte med, at en genstridig eller halt hest bliver skudt, fordi ingen almindelig behandling hjælper, beklager Thorsten Thude.

Han påpeger samtidig, at et røntgenbillede ofte vil vise, at alt er normalt – det ser i hvert fald sådan ud – men hans undersøgelser afslører ofte noget andet.

Læs også