Skiftedag til Bruxelles

(LANDBRUG FYN) På næste mandag tager fynske Mariann Fischer Boel hul på sin livs opgave. Som ny landbrugskommissær får hun ansvaret for at administrere 350 milliarder kroner, eller 40 procent af det årlige EU-budget. Til at hjælpe sig får hun et kabinet med 15 ansatte samt yderligere 1000 ansatte på EU’s hovedsæde.

1. november er fra gammel tid skiftedag i landbruget.

Som så mange fynske piger prøvede Mariann Fischer Boel også i sin ungdom at pakke kommoden og kufferten for at starte som ung pige i huset.

Den forestående 1. november bliver skiftet af helt andre dimensioner, når hun drager af sted til Bruxelles for at indtage den lejlighed, som netop er blevet lejet i den europæiske storby - og ikke mindst indtage posten som EU’s kommissær i spidsen for de 25 landes tilsammen 10 millioner landmænd og et budget på 350 milliarder kroner.

Mariann Fischer Boel får desuden omkring 1.000 medarbejdere til rådighed i generaldirektoratet for landbrug. I forhold til hendes hidtidige politiske beskæftigelse som Danmarks fødevareminister er der dog tale om en tilbagegang, idet næsten 5.000 medarbejdere hører under fødevareministeriet.

- Jeg har lige været nede i Faaborg-kredsen for at sige farvel - og i Folketinget for at aflevere min taxabon og brobizz. Det er en underlig fornemmelse, og man kan da godt knibe sig selv i armen over, hvad der nu venter, siger den kommende EU-landbrugskommissær åbenhjertigt i et interview til Landbrug Fyn før skiftedagen på næste mandag.

- Jeg befandt mig rigtig godt som fødevareminister, erkender den 61-årige fynske Venstre-kvinde, og derfor gik hun at heller ikke målrettet efter topposten i EU, hvor hun nu skal administrere 40 procent af EU’s samlede budget.

End ikke en ministerpost havde hun i sin vildeste fantasi drømt om, da hun i slutningen af firserne sad i kommunalbestyrelsen i Munkebo og fandt politik så spændende, at hun stillede op - og blev valgt - til Folketinget i Faaborg-kredsen i 1990.

- Men når bossen (landets statsminister, red.) pludselig ringer midt i sommerferien, så må der være noget helt specielt under opsejling. Efter jeg lige måtte trække vejret et par gange, tillod jeg mig at være lidt kostbar og stillede betingelser for hvilken kommissærpost, jeg ønskede.

Det hele flaskede sig som bekendt for en overtagelse af landbrugsområdet, som Mariann Fischer Boel om nogen kender fra sit ophav på godset Østergaard ved Munkebo og sin ministertid siden 2001. Derfor kom hetzen fra oppositionen bag på hende, da den endelige godkendelse som EU’s landbrugskommissær nærmede sig.

- Jeg mener, at det er et stort fortrin at have en dyb indsigt i området, og tale landbrugets sprog. Men det var der åbenbart nogen, der ikke har.

Trods ihærdig indsats fra de politiske modstandere for at pille ved hendes habilitet i forhold til hjemlige landbrugsbedrift, tager Mariann Fischer Boel nu til Bruxelles som landbrugskommissær - og der er ikke ændret på forholdene omkring Østergaard Gods.

- Kun dét, at Hans er trådt ud som medejer af den russiske farm. Ikke fordi det ville have indflydelse på mit job, men efter moden overvejelse valgte han at udtræde af projektet for ikke at skabe unødige problemer for de øvrige investorer, nævner Mariann Fischer Boel.

I samme åndedrag understreger hun, at Østergaard fortsat vil være hendes og Hans Fischer Boels hjemlige base, selv om en betragtelig del af de kommende fem år nok kommer til at foregå rundt om i Europa og den øvrige verden.

- Vi har netop lejet en lejlighed i Bruxelles. Den ligger et kvarters gang fra EU-bygningen - så jeg håber på lidt daglig motion på den måde, hvis man sikkerhedsmæssigt tillader det.

- Jeg ved godt, at det ikke bliver hver weekend, at jeg ser Østergaard, selv om der kun er halvanden times flyvning mellem Bruxelles og København. Men jeg vil holde fast i at være mest muligt hjemme, understreger den kommende landbrugskommissær, der netop nu arbejder med at få de sidste brikker i sin nærmeste stab på plads.

Hver kommissær har omkring 15 medarbejdere i sit kabinet. Det kan sidestilles med ministersekretariatsfunktionen, som kendes her fra Danmark. Mariann Fischer Boels kabinetschef er Claus Haugaard Sørensen, som i øvrigt også stammer fra Fyn.

Vicekabinetschefen kommer fra EU’s generaldirektorat for landbrug og er tysker. Pressemedarbejderen er engelsk. Desuden har Mariann Fischer Boel valgt en fransk pige fra Fischlers kabinet og en portugisisk pige til sit nye kabinet. Endelig håber hun at få tilknyttet en medarbejder et af de nye østeuropæiske medlemslande.

- Der er krav om repræsentation i kabinettet fra flere forskellige lande, og det kan vi med vor spændende sammensætning så rigeligt opfylde, lyder fra den fynske landbokvinde, som nu skal i gang med sit livs opgave.

Hun er nu i færd med at pakke de sidste ting ned på det midlertidige kontor i Europa-Kommissionens danske kontor på Strøget i København og ordne de mange nødvendige gøremål som for eksempel at godkende regningerne på det nye inventar til kontoret i EU-bygningen.

- Vi rykker ind i en nyrenoveret bygning, hvor alle kommissærerne og deres kabinetter er samlet. Jeg får blandt andet kontor lige ved siden af den engelske handelskommissær Peter Mandelson, hvilket er meget praktisk.

Og inden det for alvor går løs i Bruxelles kommer Mariann Fischer Boel med et godt tilbud: Hun viser meget gerne rundt og fortæller om EU, hvis grupper af landmænd eller andre fra Danmark kommer forbi EU-hovedsædet.

- Det er vigtigt at informere mest muligt og gøre EU nærværende. Der kommer jo en folkeafstemning om den nye traktat.

Læs også