Kreativ med kartofler

(LANDBRUG SYD) Rejselegat på 20.000 kroner til ung kok fra Henne Kirkeby Kro for en menu med kartofler i alle retter.

Førstepræmien i Dansk Kartoffel Råds konkurrence »Kartoffelprisen« gik i år til en deltager fra det sydvestjyske. Mette Warming, kok på Henne Kirkeby Kro tilberedte i løbet af fire timer en treretters menu, som faldt i dommernes smag.

Konkurrencen, der blev afholdt i Dalum Uddannelsescenters faglokaler forrige søndag, havde til formål at vise, at man kan skabe kreative og smagsfulde retter med nyopgravede kartofler ikke bare i forsommeren, men også i efteråret.

Deltagerne i konkurrencen fik udleveret friske råvarer, og i løbet af fire timer skulle de tilberede en treretters menu. Der skulle indgå kartofler i såvel forretten, hovedretten som desserten.

Deltagerne fik ved konkurrencens start foruden råvarerne udlevet papir, hvorpå de skulle beskrive retterne og lave et forslag til et menukort. Papiret skulle afleveres til dommerne allerede efter en halv time, og så var det bare om at komme i gang med køkkenredskaberne. Deltagerne måtte medtage én person som medhjælp. Medhjælperen måtte ikke have svendebrev som kok. Mette Warming fik hjælp af Kasper Christensen, der er elev på Henne Kirkeby Kro.

Mette Warming, der er uddannet på »Tea Rooms« i Dublin, Irland, i 1997-99, har hentet inspiration flere steder, selvom hun har været ansat på Henne Kirkeby Kro de seneste fem år. De første tre år benyttede hun vintersæsonen til at arbejde på først »Mirabelle« i London og siden via kontakter derfra på restauranter i Singapore og Australien.

Den 32-årige kok, der var den eneste kvindelige deltager i konkurrencen har også hentet inspiration ved at arbejde i Italien, og fortæller, at hun håber på at kunne benytte rejselegatet på 20.000 kroner, som fulgte med kartoffelprisen til at hente mere inspiration i Sydeuropa.

De seneste to år har Mette Warming været ansat på Henne Kirkeby Kro i både sommer og vintersæson. Hun har dog været på korte ophold i den catalansk inspirerede bistro »Bon Lloc« i Stockholm. Trods den meget internationale erfaring er det første gang hun har været med i en konkurrence.

Dommerne var køkkencheferne: Henrik Mikkel Maabjerg, Ensemble, Anne Bille-Brahe, Steensgaard Herregårdspension, Hans Beck Thomsen, samt en repræsentant fra De Danske Spritfabrikker og Danmarks Kartoffel Råd.

Konkurrencen om kartoffelprisen blev gennemført første gang i 1999, og efter nogle års pause er der nu etableret et samarbejde mellem Dalum UddannelsesCenter og Dansk Kartoffel Råd, der betyder, at konkurrencen kan afholdes hvert år anden søndag i oktober.

Konkurrencen er sponseret af Kartoffelafgiftsfonden, Lammefjordens Kartoffelcentral, VK Kartofler, Landbrugsraadet, De Danske Spritfabrikker og Danespo.

Forret – Timianglaseret Vesterhavstorsk med sprød Fakse kartoffel, rødbedeglaseret selleri, citronsmør og små chips.

Hovedret – Stoutbraiseret andeconfit samt stegt andebryst med røget Jutlandia kartoffel og crostini med æble/rosmarinkompot.

Dessert – Grillet Tivoli kartoffel med gulerods-is, gulerodsmarv, gulerodssky og laurbærcrème.

Læs også