Orfeus i hejseladen

(LANDBRUG FYN) Store præstationer fra både musikere, operasangere, iscenesættere og arrangører gav omkring 250 tilhørere en stor operaoplevelse ved åbningen af et 10 dages forløb med kulturelle arrangementer og konferencer om lederskab i den nye lade på Bramstrup.

Pludselig åbner den store dobbeltport i vestgavlen på Bramstrups katedrallignende ladebygning sig, og i mandskabskurven på en teleskoplæsser viser guden Apollon sig som den frelsende engel for den nedtrykte Orfeus.

- Du skal ikke give op og være slave af egen lidenskab. I solen og stjernerne vil du gense din elskede Eurydikes smukke form, synger Apollon fra fem meters højde i den hævede teleskoplæsserarm i smukt modlys mod torsdagens aftenhimmel.

Effekterne er mange og mulighederne endnu flere for kulturelle arrangementer i den genopførte hejselade på herregården Bramstrup umiddelbart syd for Odense. Den genskrevne og nyiscenesatte opera om Orfeus og Eurydike, der torsdag aften i sidste uge blev opført på Bramstrup, var starten på en 10 dages kulturelt og kunstnerisk kavalkade »Bramstrup Performing Arts«, der foregår frem til den 13. juni.

Udover en sand perlerække af kulturarrangementer frem til afslutningskoncerten søndag den 13. juli, hvor mere end 70 unge sangere og musikere fra Slovenien, Danmark, Serbien, Kroatien, Bosnien, Sverige og Schweiz opfører kormusik og strygekvartetsatser af kendte komponister som Debussy, Haydn og Beethoven, er også erhvervslivet koblet på projektet.

Det sker i forbindelse med et samarbejde med Center for Kunst og Lederskab ved Handelshøjskolen i København, der i samme periode afholder en række workshops og dialogmøder på Bramstrup. Her møder deltagerne så prominente repræsentanter for ledelsesudvikling som professor dr. Phil Ole Fogh Kirkeby, bestyrelsesformand Mads Øvlisen og professor ved Syddansk Universitet, Lars Qvortrup.

- I det samlede forløb i samarbejdet med Handelshøjskolen er der cirka 40 deltagere, fortæller godsejer Niels Langkilde, der som vært er den utrættelige drivkraft bag arrangementet.

- Og når det hele er forbi, søndag den 13. juni, er der kun halvandet døgn før, både laden og vi selv skal være klar til at rumme aktiviteter af en hel anden karakter. Ligesom vi her har forsøgt at levere det ypperste indenfor kunst og kultur er det også vores ambition at vise det ypperste indenfor planteavl.

Her henviser Niels Langkilde til de mange forsøgs- og demonstrationsparceller, der kan opleves på Bramstrups arealer og koncentrerer sig minuttet efter om at levere en velformuleret argumentation til journalisten fra musikprogrammet Bolero på P2-musik.

Ved åbningsarrangementet torsdag aften i sidste uge var der omkring 250 operaelskere og overraskelsesafhængige mennesker, der fik sig en stor oplevelse ved at høre, se og opleve nyopførelsen af Orfeo af Claudio Monteverdi i bearbejdelse af Bent Lorentzen.

Arrangementet på Bramstrup er støttet af blandt andre Kulturministeriets Provinspulje, Fyns Amt, Årslev Kommune, Fionia Bank, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond og Knudsens Fond. Dertil kommer en lang række samarbejdspartnere og bidragydere, blandt andre Alm. Brand, Cerelia Danmark, Kildemoes, Nykredit, Heden Maskinforretning, Skanska, Statoil, Vigerslev udlejning med flere.

Læs også