Fynbo celletalsmester for andet år i træk

(LANDBRUG FYN) Landets laveste celletal er igen i år hos Hans Ove Johansen i Lumby, som også var celletalsmester i 2002.

Fynsk kvægbrug kan igen i år bryste sig af at have årets celletalsmester i sin fold. Landmand Hans Ove Johansen, Strandager 251 i Lumby, topper således listen over Danmarks fem bedste besætninger, når det gælder celletal for 2003. Det er andet år i træk. Hans Ove Johansen tog nemlig også førstepladsen i 2002, hvor han præsterede et exceptionelt lavt celletal på 24.000.

I år er det lidt højere, nemlig 55.000.

- Det er knapt så godt som første år, men det kan jo ikke ligge dernede hele tiden. 24.000 er meget lavt, og det kommer jeg nok ikke til at opleve mere, siger Hans Ove Johansen, som tilføjer, at alt bare kørte, som det skulle i 2002, mens det svingede mere i 2003.

- Vi har flere gange prøvet at være over 100.000. Vi har også været oppe og runde 149.000, og så begynder man naturligvis at spekulere på, hvad der er ved at ske, siger den fynske celletalsmester, som tilskriver stigningen nogle ældre køer, hvoraf de fleste dog er kommet ned på et acceptabelt niveau igen.

Men hvordan bliver man celletalsmester to år i træk?

- Vi er meget omhyggelige med pattedyp og Stalosan og alle mulige dikkedarer. Men vi sørger også altid for, at køerne har masser af tørt halm. Det er nok en af årsagerne til det gode resultat. Det er utrolig vigtigt, at køerne står rent og tørt, for ellers har vi ret hurtigt en infektion, fortæller Hans Ove Johansen, der netop havde været ude og malke 250 kg førsteklasses mælk ud af sine 29 jerseykøer, da Landbrug Fyn talte med ham i onsdags.

Med førstepladser to år i træk lurer måske et vaskeægte hattrick. Celletallet ligger i øjeblikket og svinger mellem 40-50.000, så muligheden er absolut til stede. Det er dog ikke noget Hans Ove Johansen går og spekulerer på til daglig.

- Alt kan ske. Men jeg er ikke nogen heksedoktor. Jeg vil gerne ligge lavt i celletal, men ikke for enhver pris. Der kan lige pludselig ske noget, som gør, at celletallet ryger op i skyerne, og dyrlægeregninger og den aktuelle mælkepris harmonerer ikke rigtigt med hinanden, siger den fynske celletalsmester.

- Men det kunne da være sjovt at toppe listen tre gange i træk, erkender han.

Læs også