Bondegårdsferie er ro og stilhed

(LANDBRUG FYN) Mange byfolk bliver forbavset over, hvor stille og roligt der er ude på landet, fortæller landmandsfamilie på Hindsholm, som efter en periode med Bed & Breakfast for nylig har udvidet med bondegårdsferie.

»Der er så stille ude på landet«.

Denne omskrivning af den kendte indledning til H.C. Andersens eventyr »Den grimme ælling« kunne udmærket stå som overskrift for denne artikel - og for begrebet »ferie på landet« i bredeste forstand.

Stilheden er nemlig noget af det, som umiddelbart gør et stort indtryk på de mange gæster, der kommer fra byområder med masser af trafik- og anden støj. Det fortæller ægteparret Arja og Wim Boere, som netop i sommer er begyndt at tilbyde bondegårdsferie på deres gård, Skovgaard, der ligger i Tårup ved Mesinge på Hindsholm.

Familien Boere, der endvidere består af fire børn på henholdsvis 17, 15, 13 og 11 år, stammer fra Holland, men flyttede for snart 10 år siden til Danmark, hvor de købte Skovgaard i Tårup.

Besætningen består i dag af 130 malkekøer plus opdræt - ca. 300 dyr i alt. Køerne malkes ved hjælp af to malkerobotter, der arbejder 24 timer i døgnet i kostalden, der er med sengebåse. Der fodres med fuldfoder året rundt, og køerne er ude på græs om dagen hele sommeren. Desuden er der en hest, får, geder, kaniner, hund og masser af katte. - Kort sagt alt bortset fra grise.

Familien passer stort set hele bedriften selv. Der benyttes maskinstation til arbejdet med majs og roer, og om sommeren har man sommetider hjælp af noget af familien.

- Vi har selv prøvet at bo på en bondegårds-camping i Holland, og da vi fandt ud af, at byfolk gerne vil ud at se dyr, besluttede vi at udvide med egentlig bondegårdsferie. På Det fynske Dyrskue i år meldte vi os ind i Landsforeningen for Landboturisme, og vi nåede lige at komme med på foreningens hjemmeside på internettet for et par uger siden - hvilket allerede har givet flere henvendelser.

- Vi har ikke nogen boende i stuehuset. Det vil vi have for os selv privat, understreger Arja Boere. Dog serverer vi morgenmad i stuehuset fra kl. 8-9 for dem, der ønsker det. Gæsterne kan selv bestemme, om de vil have morgenmad hos os, eller de selv vil sørge for maden. De fleste Bed & Breakfast-gæster bor her kun en enkelt nat, og de vil som regel have morgenmaden med, mens mange på bondegårdsferie vælger selv at sørge for det hele.

- Vi mener selv, at vi har en god kombination af Bed & Breakfast og bondegårdsferie. Det betyder, at gæsterne kan leje sig ind lige fra en enkelt og til mange nætter.

- Gæsterne må gerne gå rundt i stalden, og de må også gerne hjælpe til med dyrene. Hvis vi har tid, går vi gerne med og fortæller om dyrene, og det er vigtigt, at børnene lærer at passe på dyrene.

- I øvrigt ligger vi godt for naturoplevelser. Der er kun seks kilometer til Kerteminde Strand, hvor man kan bade, og vi bor tæt ved Odense Fjord, hvor der er mulighed for at fiske. Vi har meget legetøj, og når vores datter på 15 år er hjemme, kan hun give lidt undervisning i ridning.

- I øvrigt kommer her flest børnefamilier - og ældre mennesker. Også nogle, som har boet - eller er vokset op - på en gård. I dag (onsdag den 16. juli, red.) venter vi for eksempel seks nye gæster, og i morgen er der tre mere, der har bestilt plads. Vi kan have op til 14-15 personer boende. Og kniber det, kan vi altid finde flere muligheder.

- Vi er også med til at gøre reklame for landbruget. Folk fra andre dele af samfundet oplever, at vi er ganske almindelige mennesker. Samtidig benytter vi lejligheden til at fortælle folk, hvad landbruget er. Det hænder også, at vi diskuterer lidt med dem, og de begynder at tænke lidt på, hvad der sker på gården - også hvis dyrlægen kommer.

Læs også