Flot år for fynske jerseykøer

(LANDBRUG FYN) Fynsk jerseybesætning satte danmarksrekord i ydelse sidste år. Peter G. Larson fik legat ved årsmødet i den fynske jerseyforening.

Foto: Kenneth Byskov

- I sidste kontrolår nåede ydelsen på de fynske jerseykøer lige 600 kg fedt plus protein, med Albert Nielsens besætning som den højest ydende med den imponerende ydelse på 8424 kg mælk, 485 kg fedt, 328 kg protein, i alt 813 kg fedt plus protein.

- Det er danmarksrekord både for mælk, fedt og protein, sagde formanden for aktivitetsudvalget, Mogens Jørgensen, Vormark, i sin beretning på Dansk Jersey-Fyn’s vintermøde i Vester Skerninge Forsamlingshus, tirsdag den 11. marts. Men, fortsatte han, får rekorden så lov til at stå?

- Nok ikke ret længe. Køerne har anlæg for høj ydelse, så det er bare om at udnytte disse anlæg. Måske skal vi til at malke tre gange om dagen, ligesom nogle af dem med de store racer er begyndt på. I sidste månedsstatistik pr. 24. januar var der på Fyn 153 besætninger med 17.442 køer med 604 kg fedt plus protein. Det er 49 kg mere end det laveste område, som er Holstebro.

- Vi er det eneste område, der har lokale kåringsdommere, understregede Mogens Jørgensen. Vi mener, at så lang tid, vi har kompetente folk til at kåre, så fortsætter vi med det. Det er dog sådan, at hvis nogen hellere vil have kåret af vore afkomsinspektører, kan de sagtens få det. De skal bare sige det til avlskonsulent Kenneth Byskov. Prisen er den samme.

- Højest kårede besætning er for femte år i træk fra Aksel Rubæk, hvor 24 køer er kåret med 83,7 for krop, 83,5 for lemmer, 84,7 for mælkeorganer og 84,8 for helhed. Aksel Rubæk, Kædeby Haver, der ikke var til stede på vintermødet, er efterfølgende blevet hædret for sin indsats.

I forbindelse med den nye struktur er Kenneth Byskov ansat som racekonsulent og avlsrådgiver på Fyn og Sjælland.

Aktivitetsudvalget er i øvrigt i gang med at planlægge et dommerkursus i den sydlige region i løbet af foråret. Kurset er for unge og knap så erfarne dommere, og Mogens Jørgensen opfordrede medlemmerne til at give konsulenten et praj, hvis de kender nogle unge mennesker, der har lyst til at prøve kræfter med dommerhvervet.

Der ud over er udvalget i gang med at planlægge Dansk Jerseys årsmøde, som finder sted den 11.-12. september i det vestfynske område.

- Fra Dansk Jerseys side har vi gjort opmærksom på, at mælkekvoter har forskellig værdi. Når der handles på kvotebørsen, er prisen forskellig på fire procent og seks procent mælk. Her til oktober skal kvalitetstillæg og -fradrag beregnes som procent af basisprisen, så vi mener, at når interventionspriserne sænkes i procenter, så må kompensationen også gives i procenter af mælkekvotens værdi. Alt andet vil være dybt uretfærdigt.

- Jeg vil sammenligne det at få EU-støtte med at ryge hash. I starten er det meget godt, men lige pludselig bliver man afhængig af det. Den bedste måde at komme ud af det på er at tage en kold tyrker, det vil sige stoppe fra den ene dag til den anden.

- Det eneste minus ville være, at hvad skulle de lave alle de, der sidder og kontrollerer og administrerer dette bureaukratiske system? Det er sikkert derfor, det ikke bliver afskaffet.

De tyre, der er eksporteret mest efter, er Lemvig, Handix, Helium, Hot og Brumle. USA og Canada er ved at være et godt marked for dansk jerseysæd. Og på det seneste har der været vist interesse for embryoner til eksport.

- Her i landet har der været 89.613 førsteinsemineringer - et fald på 3,1 procent, fortalte Mogens Jørgensen. Der er brugt ungtyre til 32 procent. De mest benyttede brugstyre har været Kresto, Lemvig, Hot, Handix, Rix og Brumle.

På vintermødet, der indledtes med besætningsbesøg hos Steen Svendsen, Åstrup, samt besøg hos hudevirksomheden Scan-Hide i Vester Skerninge, fik Peter G. Larson overrakt Fynsk Jerseys Legat som påskønnelse for en stor indsats i de 11 år, han har været jerseykonsulent på Fyn.

Læs også