En stemme afgjorde formandsvalget

Der var tæt løb, da formandsposten i den nye forening, Frie Bønder – Levende Land, skulle besættes. En stemme var afgørende.

Foto: Svend Erik Christensen

Kun en enkelt stemme var afgørende, da formandsposten skulle besættes i den nye landsforening, Frie Bønder – Levende Land. Med stemmerne 33 mod 32 satte Egon Kjær Sørensen, Dørup ved Skanderborg, sig i formandsstolen.

Konkurrent til posten var den tidligere formand for Ribe Amts Familielandbrug, Gunnar Schmidt, Gørding. Han giver dog klart udtryk for, at han ikke er skuffet over »nederlaget«.

- Jeg har aldrig haft ambitioner om at blive formand. Jeg vil gerne hjælpe til med at få den nye forening op at stå, og når jeg nu blev foreslået, skulle vi da have afstemningen, siger Gunnar Schmidt til Landbrug Syd.

Reelt kunne han selv have sikret sig posten i toppen af den nye organisation.

- Jeg har et fint forhold til Egon Kjær Sørensen, og vi stemte faktisk på hinanden, beretter Gunnar Schmidt om den stiftende generalforsamling på Båring Højskole på Fyn, hvor Gunnar Schmidt ved at stemme på sig selv kunne være blevet formand.

- Jeg syntes, det ville være fint, vi fik en større geografisk spredning samtidig med, at Henrik Schou ikke kommer fra det gamle Familielandbruget, forklarer Gunnar Schmidt om baggrunden for, at han sagde nej tak til posten som næstformand.

Henrik Kuske Schou kommer fra Tureby på Sjælland. Gunnar Schmidt blev valgt til bestyrelsen sammen med Brian Madsen, Hornsyld, Ulla Ditlevsen, Bramming, Henning Nielsen, Horsens og Erling Præstholm, Holstebro.

- Jeg er glædeligt overrasket over det fremmøde. Det er flere end forventet.

Nu er foreningen en realitet, og derefter gælder det medlemmerne. Umiddelbart efter stiftelsen var der mange af de fremmødte, der meldte sig ind, og den kommende tid skal det så vise, hvor stor interessen for alternativet til Dansk Landbrug er – de første 40 vægter ikke meget i det store spil.

Formanden Egon Kjær Sørensen håber, at Frie Bønder – Levende Land i løbet af det første kvartal kan runde 1000 medlemmer, men i den forbindelse slår Gunnar Schmidt fast, at humøret og gejsten hos idealisterne ikke forsvinder, selv om der kun skulle være 999 medlemmer efter de første tre måneder…

- Men jo flere medlemmer, vi får, jo større indflydelse kan vi få. Er vi mange, har vi mulighed for at blive hørt, og vi små landmænd bliver i hvert fald ikke tilgodeset i den organisation, vi har i dag, mener Gunnar Schmidt og føler, at de små landbrug bliver overset, selvom det er den største gruppe målt i antal.

»Viljen til at arbejde for at bedre forholdene for landmandsfamilierne på de mindre og mellemstore bedrifter gik som en rød tråd gennem indlæggene i den livlige debat på Båring.

Og som en parallel tråd gik ønsket om at drive landbrug i harmoni med både natur og landdistrikternes andre brugere og beboere.

Viljen og evnen til at drive landbrug i harmoni med natur og naboer giver selvrespekt og derfor også respekt og forståelse fra omgivelserne. Derfor skal den nye forening arbejde for at få dansk landbrug væk fra den nuværende industrialiseringsproces, der kun giver dårligt miljø, dårlig økonomi og konflikt med omgivelserne«, hedder det.

Læs også