West skal bygge i Nordkorea

West Totalbyg i Årup har netop indgået aftale om etablering af en stald til den første svineavlsbesætning i Nordkorea. Projektet omfatter i alt ni stalde til totalt 5.000 grisesøer.

Til fremskaffelse af mad til den sultende befolkning forsøger regeringen sig nu for få forhåndenværende midler at etablere en fødevareproduktion i det bjergrige land.

For en halv snes år siden blev der gjort forsøg med organiseret svineproduktion med udgangspunkt i importerede danske avlsdyr, men det er for længst faldet til jorden, og i dag findes kun få grisesøer til husbehov hos småbønder. Derfor planlægger det kommunistiske styre nu at etablere en egentlig svineproduktion med basis i 5.000 søer.

Allerede sidste vinter var der hos Årup-firmaet fornemt ministerbesøg fra Nordkorea, uden dog en aftale kom endelig i hus. Men delegationen blev fodret med danske erfaringer og know-how fra indehaveren Rasmus West, der tidligere har bygget svinestalde og slagterier i såvel Østeuropa og Rusland og i 1996 opført to stalde til hver 554 årssøer hos naboerne i Sydkorea.

Først i december meldte landbrugsministeren så atter sin ankomst til Fyn, og lillejuleaften dukkede den nordkoreanske delegation så op for at færdiggøre aftalen - og holde jul og nytår hos West-familien.

I sidste uge blev kontrakten på det store projekt i Nordkorea endelig underskrevet.

- Vi taler om en ordre i størrelsesorden 20 millioner danske kroner. Fungerer etableringen og byggeriet fornuftigt under de meget fremmede og vanskelige forhold, er vi parate til at fuldføre hele projektet, der tæller to yderligere stalde til hver 1.000 søer og seks stalde til hver 500 søer, således den samlede produktion kommer til at omfatte 5.000 søer, forklarer Rasmus West.

Han har selv været på besøg i det kommunistiske land og trods denne styreform, og hvad dertil hører, afskrækker det Rasmus West ikke at skulle i gang med denne spændende opgave under fremmede himmelstrøg.

- Jeg glæder mig til udfordringen, og naturligvis er jeg stolt over som et lille danske firma at kunne være med til at skaffe føden til denne arme stakkels befolkning, lyder det den vestfynske byggeentreprenør.

Alle vitale byggematerialer og inventar sendes til Fjernøsten i containere. Det drejer sig blandt andet om ialt 11 foderanlæg fra Big Dutchman samt udstyr fra West Totalbygs øvrige leverandører.

Avlsdyrene sender Danske Slagterier af sted med fly fra Billund, når indretningen af stalden forventes klar til april.

Dertil kommer, at der i aftalen også indgår en leverance af tre brugte Vestas vindmøller til energiforsyningen derude.

- Brugte traktorer, høstmaskiner og redskaber skal jeg også levere til det spirende, statsfinansierede landbrug, fortæller Rasmus West, der straks efter Agromek skal i gang med afsendelsen af de første effekter - og pakke sin egen kuffert.

For at sikre et fornuftig forløb af den nystartede svineproduktion er det aftalt, at unge nordkoreanere skal oplæres hos danske svineproducenter. Her indgår Dalum Landbrugsskole som medspiller, idet den nordkoreanske landbrugsminister under sit tre uger lange ophold i Danmark var til møde på skolen.

Læs også