Variabel rundballepresser og wrapper i samme maskine

VIGTIG DETALJE: Udformningen af et særligt afskrabersystem til de endeløse bælters drivvalser har været forudsætningen for den nye kombination af en variabel rundballepresser og wrapper fra Vicon.

Nu er den på vej. Den variable rundballepresser med endeløse bælter og påbygget wrapper, der i en arbejdsgang kan lave ensilageballer på helt op til 1,6 meter i diameter. Det bliver Kverneland Group, der kommer først i Danmark med denne nyskabelse fra den hollandske Viconfabrik, som selskabet ejer.

- Dermed vil endnu flere kunne benytte de praktiske og fleksible ensilageballer, fordi det større volumen gør wrappede baller endnu mere konkurrencedygtige overfor andre former for ensilering, siger salgs- og produktchef Kristian Jacobsen fra Kverneland Group.

- Plastforbruget bliver relativt mindre, når man kan øge indholdet i rundballerne. I forhold til en typisk rundballepresser med fastkammer til ensileringsopgaver og maksimalt 1,3 meter i diameter øges rumfanget i den nye presser og wrapper kombination med 50 procent. Og så meget stiger plastforbruget ikke, fastslår han.

- Grundmodellen for den variable rundballepresser stammer fra Vicons RV 1601 og RV 1901, hvilket betyder, at presseren også kan anvendes som almindelig rundballepresser til halm, hvis wrapper-enheden i løbet af få minutter sættes af derhjemme, forklarer Kristian Jakobsen.

- Som halmpresser har maskinen en høj kapacitet, idet den uden wrapper-enheden monteret kan forme baller med diametre op til 1,85 meter.

- Dels er der sket forstærkninger, fordi valser og bælter skal håndtere det tunge materiale, og dels er der udviklet et genialt selvrensende afskrabersystem, som løser problemet med, at der sætter sig materiale på drivvalserne og forstyrrer bælterne.

- Ved hjælp af en slags minikornsnegl, der lægger an på valsen i den side, hvor bæltet ikke sidder, afskrabes og bortfjernes fint græs og andet, som ellers sætter sig på valserne. Ved sin rotation fører sneglen simpelt hen de forstyrrende belægninger ud til siden og bort fra bælterne, forklarer Kristian Jakobsen.

- Maskinstationer, som udfører halmpresning og ensileringsarbejde hos deres kunder kan med den nye presser få to maskiner i én. En effektiv rundballepresser til almindelig rundballepresning med baller i rimelige størrelser og en mulighed for kun at sende en enkelt mand ud til kunderne, når der skal ensileres. Det giver også landmanden fred og ro til selv at køre sine wrappede rundballer hjem med sit eget læssemateriel. Det har han jo i forvejen til den daglige håndtering af ballerne.

Læs også