Hjemmeblander med fleksible muligheder

RO PÅ: - Får man fiskemel eller mineraler i en silo, skal den helst tømmes helt, før den fyldes op igen med en ny portion. Derfor er leveringstidspunktet helt afgørende. Det slipper man for med storsække, som derfor giver en mere rolig hverdag, mener svineproducent Eigil Andersen, Ørre ved Herning.

Det var et nedslidt male-blandeanlæg og behovet for en opdatering af computeren på Datamix-vådfodringsanlægget, der bragte samarbejdet mellem svineproducent Eigil Andersen og salgschef Henrik Hansen fra Flex-Foder i Allingåbro i stand.

- Som mangeårig hjemmeblander var jeg i forvejen interesseret i også at kunne håndtere mere alternative fodermidler og fik derfor det gode råd fra Henrik Hansen at opstille en række mindre påslag, der passer til foderingredienser i storsække, fortæller Eigil Andersen.

- Når man planlægger at blive hjemmeblander, skal man faktisk stille det sådan an, at der altid kan stilles en ekstra silo op. Man skal både kunne tilpasse sig til de muligheder, der opstår, og hurtigt kunne løse problemer.

- Jeg har i mange år haft to gastætte siloer, og det er især en stor lettelse i høsten, fordi det er så let at have med at gøre. Hvede i den ene silo og byg i den anden.

- Derved kan vi gennem fodringssæsonen selv bestemme forholdet mellem byg og hvede og er helt fri for de styringsproblemer, man løber ind i, når byg og hvede ligger lagvist inde i siloen.

- For at få de rigtige priser på soja, er det en fordel at kunne tage store mængder af gangen, siger Eigil Andersen.

- Derfor kan vi nu modtage et helt lastvognstræk, som kan tippes af.

- Jeg ville gerne være helt fri for overhovedet at blæse med foderet. Så er vi helt sikker på, at der ikke sker en afblanding i siloen, nævner han.

- Det giver meget mere ro. Får man fiskemel eller mineralske foderblandinger i en silo, skal den helst tømmes helt, før den fyldes igen med en ny portion. Det kræver en meget nøje aftale om et præcist leveringstidspunkt.

- En anden fordel er, at man hurtigt kan omstille foderblandingen. Hvis for eksempel leverancen af valle stopper eller kommer ud af rytme, kan jeg kontakte Flex-Foder og få dem til at beregne en ændret sammensætning med vand i stedet. Tre dage senere kan jeg have de nødvendige foderingredienser og blande efter et nyt recept, forklarer Eigil Andersen.

Læs også