Fynsk juletræ til tops

Jørgen Rasmussen, Otterup, der flere gange har blandet sig i kampen om Den gyldne Stjerne, røg i år helt til tops på årets Langesø-messe.

Danmarks flotteste juletræ kommer fra Fyn. Det står fast, efter at Jørgen Rasmussen, Otterup, i torsdags distancerede alle konkurrenter og vandt Den gyldne Stjerne på årets Langesø-messe, hvor slutspurten stod mellem ni flotte juletræer.

Den nordfynske juletræsproducent har flere gange været tæt på at vinde konkurrencen. I både 1995, 1996 og 1998 besatte han således andenpladsen. Men i år røg han altså helt til tops.

Andenpladsen gik også til en fynbo, der altid markerer sig stærkt. Det blev nemlig Evergreen Farm i Veflinge, der vandt konkurrencen i både 1998 og 2000. Tre andenpladser og en tredjeplads er det også blevet til for den fynske juletræsfarm i årenes løb.

Tredjepladsen gik til Jesper Bang, Nibe.

- Det er svært. Det er en kæmpe indsats, siger Jørgen Rasmussen, der starter med at formklippe de to nederste grenkranse med en saks. Siden bliver det »nippet« og får stråforkorter, så topskuddet ikke bliver for langt. Kort sagt handler det om kærlig pleje under hele træets opvækst.

- Man kan ikke gå på akkord, hvis man vil have et perfekt træ, siger den fynske juletræsdyrker, der altid har en høj andel af primatræer i sine kulturer. Det svinger et sted mellem 48 og 52 procent, mens det normale er cirka 25 procent.

Jørgen Rasmussen producerer også et stort antal salgstræer på sine arealer, hvor der i alt står 100.000 juletræer. Omkring 80 procent af kulturerne bliver solgt som juletræer. Det er meget. Flere steder er det kun 25 procent af træerne, som bliver salgsklare. Resten må knuses, fordi kvaliteten er for dårlig.

Læs også