Moderne malkning med robotter

Der var stor søgning til åbent hus på Nissumgaard i Foldingbro, da der forleden blev præsenteret landbrugsmaskiner, foder og især malkerobotter, der vinder frem blandt danske mælkeproducenter.

Stadig større besætninger af malkekvæg betyder højere krav til effektiv malkning.

En af mulighederne er systemmalkning med malkerobotter fra den hollandske producent Lely, der efter godt 10 år på det danske marked er blandt de største udbydere af moderne malkeanlæg. Senest med systemet Lely Astronaut, som gårdejerne Christian og Peter Jørgensen har valgt til deres besætning på 145 årskøer, der snart udvides til 200 på Nissumgaard.

- Det er et godt og afprøvet produkt, og efter at have set det i drift under et besøg i Holland var vi klar over, at det var det malkesystem, vi skulle have, fortæller Christian Jørgensen, der sammen med sin far, Peter, ejer og driver Nissumgaard, samtidig med, at de hver især har en gård ved siden af.

Foruden kvæg med en årlig mælkekvote på 1.550.000 kg, der udelukkende foregår på Nissumgaard, produceres der 17.000 slagtesvin om året.

- Det er vigtigt for andre indenfor landbruget, at man arrangerer åbent hus, men vi vil også meget gerne have byfolkene med ud og se, siger Peter Jørgensen, der før har lagt stald til lignende arrangementer.

Blandt de mere utraditionelle deltagere fandt man firmaet Altavet, der tilbyder humøopatisk naturmedicin. For de to-benede kunne Rødding-egnens Landboungdom tilbyde mere traditionel forplejning i form af grill-pølser, helstegt pattegris samt øl og vand.

Læs også