BVD hos fynsk kvægformand

I forbindelse med blodprøvningen af dyrskuekøerne hos Lars Iversen i Stensby blev hos en ko fundet BVD-antistoffer.

I RDM-besætningen i Stensby har han netop fået testet en dyrskueko positiv for BVD-antistoffer. Nu må samtlige tolv tilmeldte dyr blive hjemme, men havde de almindelige dyrskueregler været gældende, havde det betydet, at BVD-koen var sendt på skue.

- I sig selv udgør en ko med antistoffer ikke den helt store risiko, men når man i et sådant tilfælde ikke kender besætningens præcise status, er det naturligvis afgørende af hensyn til kollegerne, at dyrene ikke kommer af sted, fastslår Lars Iversen, som dermed klart erklærer sig uenig i synspunktet om, at en BVD-fri status (mælkereaktionstal på under 50 i besætningen og fri status i 24 måneder) er tilstrækkelig for at udstille dyr.

- Hvorfra BVD-smitten er kommet, kan vi naturligvis ikke sige noget om, men faktum er, at vi slagtede det sidste PI-dyr tilbage i 1994, og igennem de senere år har vi altid haft et lavt reaktionstal ved mælkeprøverne, fortæller den fynske kvægformand efter det overraskende og triste resultat fra blodprøvningen af de tolv RDM-køer, der alle skulle have været på Det fynske Dyrskue i næste uge.

Skal Lars Iversen se noget positivt i situationen, så er han i besætningen på forkant med udviklingen. Når resultatet fra blodprøverne af samtlige dyr foreligger - formentlig først i denne uge, vil han sammen med besætningsdyrlægen lægge en handlingsplan for at begrænse skaden mest muligt.

- Selvfølgelig var man da sat op til at skulle på dyrskue, ikke mindst efter aflysningen i fjor. Men det er naturligvis helt sekundært nu, hvor vi må holde pinse med bange anelser, sagde Lars Iversen til Landbrug Fyn i torsdags, hvor blodprøvningen af samtlige dyr i besætningen var i fuld gang.

- Et sådant eksempel gør, at BVD-reglerne bør kigges en ekstra gang efter i sømmene, påpeger Lars Iversen, der ved enhver lejlighed fortsat vil anbefale blodprøvning af alle udstillingsdyr.

- Vi er langt undervejs med udryddelsen af den tabsvoldende sygdom herhjemme, og derfor er det vigtigt med tilstrækkeligt stramme regler.

Læs også