Månegris skal give grøn vækst i svinestalden

Regeringens nye innovationsstrategi indeholder blandt andet et nyt partnerskab, som skal munde ud i en hypermoderne grøn grisestald

Om tre år skal en ny og hypermoderne, grøn svinestald stå klar. I hvert fald hvis det står til fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Som en del af regeringens innovationsstrategi skal et nyt partnerskab ved navn »Månegrisen – Partnerskab om bæredygtig og effektiv svineproduktion« gøre det muligt at producere svin uden at belaste miljø og omgivelser.

- Vi skal vise verden, at moderne griseproduktion kan foregå uden kompromisser. Vi skal forene dyrevelfærd, miljøhensyn og effektivitet i en helt ny type grisestalde. I dag er det teori, men vi vil gøre det til virkelighed. Vi skal skabe arbejdspladser, men uden gyllelugt hos naboerne og udledning til omgivelserne. I stedet skal gyllen gøre nytte, siger Mette Gjerskov i en pressemeddelelse.

Partnerskabet skal ikke sende en gris til månen, men derimod involvere arkitekter, miljøeksperter, svineavlere og teknologieksperter, som sammen skal nå målet: En hypermoderne, grøn svinestald uden miljøbelastning og med høj effektivitet.

Eksport af grøn teknologi

- I dag kan det forekomme helt urealistisk, men hvis ikke vi sætter os ambitiøse mål, taber vi den globale kamp om arbejdspladser. Hvis vi tør tænke vildt og kreativt, så kan dansk svineproduktion blive et nyt vækstlokomotiv. Og vi skal ikke alene eksportere flæskesteg, bacon og griseører, vi skal også eksportere den grønne staldteknologi, siger Mette Gjerskov.

Den grønne grisestald skal ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri være opført på vilkår, der gør det attraktivt for danske landmænd at investere i de samme anlæg.

Det betyder, at teknologier, der endnu ikke er kommercialiseret eller demonstreret i stor skala – som for eksempel avancerede lugtfiltre – skal udvikles.

Samtidigt skal partnerskabet pege på, hvor der kan være behov for nye former for intelligent regulering – på tværs af myndigheder

Ministeriet opfordrer alle aktører, der kan bidrage til partnerskabet, til at skrive til maanegris@naturerhverv.dk.

Læs også