Fuldmodne majs på vej i Danmark

- Vi har gennem de seneste 10 år kunnet konstatere, at dyrkningsbetingelserne rent varmemæssigt er forbedret voldsomt. Det udregner vi i såkaldte majsvarmeenheder. Vækstsæsonen er igennem perioden blevet varmere og varmere med 2002 som et foreløbigt toppunkt, fortæller Martin Mikkelsen.

Temperaturforandringerne har betydet nye muligheder for de danske majsdyrkere.

- I de sidste 10 år har der i alle årene været flere end 2400 majsvarmeenheder, som er minimum for at nå 30 procent tørstof i middeltidlige sorter, der skal bruges til ensilering. Til en stabil dyrkning af CCM majs, hvor kun kolberne høstes uden svøb, skal vi mindst have 2700 majsvarmeenheder. Det har vi haft ved vores målingsstation i Jyndevad i Sønderjylland i seks ud af de sidste 10 sæsoner, siger Martin Mikkelsen.

Fortsætter stigningen i antal majsvarmeenheder, så er det inden længe muligt at dyrke majs til fuld modenhed.

- Dyrkning til fuld modenhed kræver minimum 2900 majsvarmeenheder. Det har vi haft i to ud af de seneste 10 år. Hvis temperaturen fortsætter med at stige, åbner det op for nye og spændende perspektiver for danske majsavlere i de varmere egne af landet, samtidig med at det stabiliserer dyrkningen af majs til ensilering i de køligere egne af landet, siger Martin Mikkelsen.

Læs også