Rystende solbærpriser

(LANDBRUG FYN) På grund af kaotiske tilstande i Polen, der er Europas største producent af solbær, er den danske afregningspris i den igangværende sæson blevet halveret.

Nu gik det ellers lige så godt for den danske solbæravl.

Priserne har gennem nogle år været ganske fornuftige, og arealet er på landsplan gradvist øget til 1.500-2.000 hektar med solbærbuske.

Imidlertid er priserne i denne sæson med ét blevet halveret. Og det til trods for, at en stor høst af kvalitetsmæssige fine bær sidder klar på buskene hos det voksende antal danske bæravlere.

Grunden til prisnedgangen fra fire kroner pr. kg i fjor til årets forventede nettopriser på to kroner for bær til saftproduktion og 50-80 øre ekstra for løse, frosne bær skal hentes uden for landets grænser. Nemlig i Polen, der står for omkring 80 procent af hele den europæiske solbærproduktion.

- De har ganske enkelt ikke kunnet forarbejde partierne i tilstrækkelig hast, og derfor er priserne dumpet for at få avlerne til at stoppe leverancerne. I modsætning til herhjemme, hvor vi har sorter, produktion, leveringsaftaler og logistik, som er tilpasset fabrikationen, så er der nærmest kaos i Polen, når sæsonudsving som disse opstår.

Situationen bekymrer naturligvis Jens Holme Pedersen, der selv har 50 hektar tilplantet med solbær.

- Kvalitet og mængderne ser fornuftigt ud. Derfor er det ekstra bittert, at de polske tilstande på den måde kan halvere vore afregningspriser, lyder det fra den østfynske bæravler, alt imens han hastigt gør sig klar til at hente endnu en palle med flotte solbær fra høstmaskinen.

Forretningsfører hos Fynsbær, Niels Erik Østergaard, venter, at de lave priser vil betyde, at en del af de ældre arealer med solbær efter denne sæson ryddes landet over.

- Generelt kan vi på eksportmarkedet mærke, at priserne presses. Hidtil har vi kunnet oppebære en merpris for den gode danske kvalitet, ikke mindst som følge af vore klimatiske forhold, der giver et bedre indhold af sukker og syre i bærrene. Men polakkerne er igennem de senere år blevet bedre til at dyrke solbær, og de har også taget mekaniseringen i brug dernede, fortæller Niels Erik Østergaard, der dog fortsat forventer, at de danske solbær fremover fortsat vil kunne opnå en lille merpris.

Læs også