Stærk spinathøst

(LANDBRUG FYN) Glæde over årets spinathøst hos Jensen Seeds A/S i Birkum, hvor direktør Henning van Veldhuizen fornemmer udbredt tilfredshed hos avlerne.

Der har nærmest været Skipper Skræk effekt i årets høst af spinat. Ikke kun i den forstand, at selve høsten er forløbet hurtigt, men spinatens udvikling er afsluttet med et meget stærkt høstresultat.

Fra de efterhånden mange fynske avlere af spinatfrø meldes der om høje udbytter og vandprocenter, som sjældent er set så lave.

Fra firmaet Jensen Seeds A/S i Birkum, der står for størstedelen af produktionen af spinatfrø, fortæller adm. direktør Henning van Veldhuizen, at årets høst tegner særdeles fint – ikke mindst sammenlignet med sidste år, som var 25 procent under normalen.

- Min høstprognose ligger på 5-10 procent over normalen. Sorternes udbytte varierer sædvanligvis utroligt meget fra 800 til 2.000 kg pr. hektar, men det største udbytte jeg har noteret mig er 2.500 kg, siger Henning van Veldhuizen.

Med kendte forhåndspriser fra kontrakten afhængig af sorten, vil der således kunne opnås bruttoudbytter på omkring 15.000 kroner pr. hektar.

- Et mix af tilpas regn og en rolig opbygning af det varmere vejr har været ideelt. Sygdomsfrekvensen har været lav, frøvægten er blevet god, så det bliver nok et år, vi vil huske et stykke tid, fornemmer Henning van Veldhuizen.

På grund af sidste års dårlige høst vovede firmaet at satse på en større kontrakt, og det bliver lønsomt i år. På grund af en meget dårlig høst hos konkurrenterne i Frankrig og ikke mindre i USA, hvor der først blev sået meget sent, så kan den gode danske høst blive optimalt udnyttet.

Næsten al spinat høstes direkte på roden med mejetærskeren. Til fjernelse af hannerne inden høst har der i år været anskaffet en ny italiensk maskine. Den har stråskillere og tre rotorer, og laver et effektivt, tidsbesparende arbejde i marken, ifølge Henning van Veldhuizen.

Hos Jensen Seeds i Birkum har der for nylig været rejsegilde på en bygning med et nyt renseri, så der satses på fortsat udvikling i frøbranchen.

- Vi skal ikke sidde stille, men have følehornene ude og pleje kunderne, fastslår Henning van Veldhuizen.

Stort set al fynsk spinatfrø eksporteres. Hovedmarkederne for Jensen Seeds A/S er Holland sammen med Tyskland og USA. Men også Japan er blevet en stor aftager af spinatfrø fra de omkring 150 fynske avlere.

Læs også