Vin er kun en hobby

Danmark er godkendt som vinproducerende land, men erfaren avler i Nagbøl ved Lunderskov tvivler på, at det er noget, man kan tjene penge på.

Hvis nogen for år tilbage havde sagt, at Danmark i stil med lande som Frankrig og Spanien skulle godkendes som vinproducerende land, havde de fleste trukket på smilebåndet, men ikke desto mindre har det lille land mod nord nu gennem mere end et år været godkendt som vinland.

Der er også mange, der forsøger sig med vinproduktionen, men det vil næppe nogensinde blive til vin i den helt store målestok:

- Vinproduktion i Danmark vil kun blive en hobby. Det vil ikke blive noget, man kan leve af, konstaterer Mogens Salling, der selv kan betegnes som en erfaren vinproducent.

Han var blandt den halve snes danskere, der i 1990 startede med vinproduktion. På jorden ved den nedlagte landejendom i Nagbøl ved Lunderskov blev der plantet vin, og siden har han haft stor interesse for vinavl, hvor han i dag har omkring 350 planter fordelt på to adresser.

- Jeg havde set et udklip om vinproduktion i Danmark og kunne godt tænke mig at starte og købte et halvt hundrede vinstokke, som blev plantet ved ejendommen. Siden er flere kommet til, og det har givet godt, men det vil aldrig blive andet end en hobby. Det er fortsat billigere at gå i brugsen og købe en flaske vin, konstaterer Mogens Salling.

- Hvor vi startede 12-14 mand, er vi i dag omkring 600 medlemmer i Foreningen af danske vinavlere, hvor nogle har et par vinstokke i baghaven, mens andre har mange, fortæller Mogens Salling, der selv var med til at stifte den landsdækkende forening.

Enkelte medlemmer håber, det skal lykkes at lave så store vingårde, at der kan være penge i det, men Mogens Salling lyder ikke overbevist om, det er muligt. Det vil i stil med fodbold og andre fritidsinteresser alene være en hobby, som der ikke er megen fortjeneste i.

Ifølge Mogens Salling er der til gengæld heller ikke de store krav til produktion af vindruer.

- Det er bedst med vindruer i kystnære områder, hvor der erfaringsmæssigt ikke er så megen nattefrost, men ellers kan man gøre det alle steder. Jordens beskaffenhed er ikke så væsentlig, man kan blot tilføre det, som jorden savner. Geografien er i hvert fald vigtigere end jorden, fastslår Mogens Salling overfor Landbrug Syd.

- I 1992 havde vi den flotteste sommer, og det gav en rigtig god vinsæson. Det fik mig til at invitere prins Henrik på besøg, og han var på ejendommen i 1993. Det var meningen, at han skulle være her en time, men det endte med at tage hele eftermiddagen, hvor vi virkelig hyggede os, og han fandt det som en god ide med vinproduktion også i Danmark, fortæller Mogens Salling.

Mogens Salling er dog overbevist om, at vi aldrig kommer til at konkurrere med udlandet, når det gælder vinproduktion:

- Jeg spår ikke vinen den store fremtid i Danmark. Vi skal nok lave noget god vin, men vi bliver aldrig vineksportører. Det er kun til eget forbrug, og jeg får op mod en liter vin pr. vinstok, så med 350 planter har jeg en flaske til hver dag hele året, konstaterer Mogens Salling.

Læs også