WHO fremhæver dansk svine- og fjerkræproduktion

(Effektivt Landbrug) Andre lande bør følge dansk landbrugs eksempel og droppe antibiotika som vækstfremmer, lyder opfordringen fra FN. Historien trak overskrifter i New York Times i sidste uge.

FN’s verdenssundhedsorganisation WHO fremhæver i en rapport Danmarks fravalg af antibiotika i foderet som vækstfremmer for svin og fjerkræ. Rapporten gav torsdag dansk landbrug positiv omtale i en af verdens mest ansete aviser New York Times.

Danmark stoppede den rutinemæssige brug af antibiotika i 1999, efter der opstod frygt for, at sygdomsbakterier i dyrene med tiden ville udvikle resistens overfor de tilsatte antibiotika og derefter smitte mennesker. Dermed ville lægerne ikke kunne behandle smittede patienter med de antibiotika, som bakterierne havde udviklet resistens overfor.

WHO, der længe har været mod tilsætning af antibiotika i dyrefoder, mener ikke, at Danmarks fravalg har haft betydelige negative konsekvenser for produktionen. Der er dog blevet mere diarre blandt grisene, og et højere forbrug af medicin på recept. I alt er omkostningerne øget med en procent. Produktionen af fjerkræ påvirkes ikke af fravalget.

Rapporten er udarbejdet med støtte af fra Danmarks Veterinærinstitut og Danmarks JordbrugsForskning, Foulum.

Læs også