Kvægavler fejrer 50 år

(LANDBRUG FYN) Initiativtager og tidligere formand for Limousineforeningen bruger sit organisationstalent i Scleroseforeningen.

På fredag fejrer tidligere formand for Limousineforeningen, Kurt Simonsen, »Bankegaard«, Sønder Højrup sin 50 års fødselsdag. Kurt Simonsen var i starten af 1990’erne initiativtager og foregangsmand for markedsføringen af Limousinekød som et gourmetprodukt, først i et pilotprojekt på Fyn, siden på landsplan.

I 1988 mindre end et år efter familien købte Bankegaard, skete der en omvæltning i Kurt Simonsens liv, idet han efter de første undersøgelser i januar 1988 blev diagnosticeret med sclerose. Sygdommen udviklede sig, så han kom til at sidde i kørestol, og i august 90 blev han tilkendt førtidspension.

Sygdommen betød, at kvægavleren fik tid til at tænke over, hvordan forbrugerne bedst kunne gøres opmærksom på oksekødets kvaliteter, og da han samtidigt fik opfordringer til at stille op til bestyrelsen i foreningen, holdt han på generalforsamlingen i 1990 et oplæg, hvor budskabet var, at foreningen ikke skulle vente på de andre racer, men gå selv og lave alternativ markedsføring med happenings og levende dyr foran forretningerne.

- Jeg vil ikke sige, at der var misundelse blandt avlerne af de mange racer, men vi havde en pæn tilgang af medlemmer, der skiftede til Limousine, fortæller Kurt Simonsen, der blev formand i 1994.

Imidlertid steg omfanget af arbejde ud over formandens skrivebord. Han måtte have personale ansat, og det var i længden ikke holdbart, at sekretariatet holdt til i hans private hjem. I stedet for at leje kontor med dertil hørende husleje og andre faste udgifter, blev arbejdet 1. januar 1996 lagt over i aktieselskabet Friland Food, der også markedsfører andre specialprodukter.

I dag er Kurt Simonsen ude af bestyrelsesarbejdet i Limousineforeningen. Han har bortforpagtet 11 af gårdens 18 hektar, mens resten er lagt ud med græs til hans ni Limousine ammekøer og deres fedekalve. Han følger stadigt med i landbruget, for eksempel er hans foretrukne sider på internettet dem, der handler om landbrug.

- Jeg har nytte af de erfaringer, jeg fik i landbruget. Det er en anden indgangsvinkel, end den mere sociale, som mange af Scleroseforeningens medlemmer har. Jeg har modet til at argumentere, så også de upopulære beslutninger bliver truffet, når der skal tages hensyn til bundlinien. Og det er tilfredsstillende, når nogle af mine ideer bliver gennemført, forklarer organisationsmanden.

Desuden laver han frivilligt informationsarbejde.

Her besøger han blandt andet uddannelsessteder og arbejdspladser, hvor han fortæller om Sclerose, sit liv med sygdommen eller pleje og transport af Sclerosepatienter. I denne uge har han eksempelvis været på AMU-Centeret, der har et kurses for taxa- og buschauffører, der kører handicaptransport.

Hans opgave i næste uge er en gruppe ledsagere for handicappede i Odense kommune og dernæst en gruppe fra hjemmeplejen i Tommerup kommune.

Det kunne også være et møde med en gruppe landmænd med mødeemnet »Landmand, Sclerose og kørestol«, eller »Opret en pensionsforsikring, mens du er sund og rask!«

Til gengæld er det ikke ham, der inviterer til sociale arrangementer og blødt brød i foreningen, understreger han.

På fredag 29. august gør han en undtagelse i anledning af 50 års dagen. Kurt Simonsen inviterer til åbent hus klokken 14-18 på Bankegård. Der bliver ikke budt på blødt brød, men selvfølgelig på smagsprøver på limousinekød tilberedt af den lokale slagtermester efter nogle af de mange gourmetopskrifter Kurt Simonsens har været med til at udvikle.

Læs også