IBR breder sig i det sønderjyske

Med fundet af det tredje tilfælde af IBR i Sønderjylland er der voksende frygt for, at Danmarks status som IBR-frit område er i fare.

En tredje sønderjysk landmand fik tirsdag formiddag et hug fra skæbnen: Veterinærerne fastslog, at hans besætning er smittet med IBR-virus. Det betyder sandsynligvis, at den ender på slagteriet ligesom de to, som tidligere er fundet smittede. Det nye angreb er på Tønder-egnen i nærheden af nummer to. Det første var ved Hellevad.

I den først ramte besætning er der i alt 334 dyr, i den anden 145 malkekøer. Den tredje har 227 kreaturer –heraf 97 køer.

Endnu har Danmark status som formelt IBR-frit område, men spørgsmålet er, hvor længe EU vil lade os beholde den status. Normalt vil kommissionen se igennem fingre med et tilfælde eller to i et ellers IBR-frit land, men med den tredje ramte besætning er der pludselig stigende bekymring for, om Danmark kan bevare sin rene status.

Men det er ikke klart, hvordan smitten kan slå ned ved Hellevad – og to steder ved Tønder.

Det er umuligt at sige, om IBR-angrebet har toppet. Sygdommen bliver først og fremmest spredt ved flytning af smittede dyr, men kan også smitte via luften. Inkubationstiden er 10-14 dage, så veterinærmyndighederne er meget spændte på udviklingen i de nærmeste dage.

Læs også