Biogasanlæg dropper halm til fyring i år

Nordjyllands størte biogasanlæg, GrønGas i Vrå har på grund af tørken valgt, ikke at bruge halm i anlægget i år. Det sker for at hjælpe landbruget i den ekstraordinære tørkesituation.

12-15.000 tons halm ekstra på markedet. Det kommer der mere ud på markedet, efter at GrønGas i Vrå i samarbejde med sine halmleverandører har valgt, ikke at bruge halm som energikilde i sit energianlæg. Beslutningen er taget på baggrund af den ekstraordinære situation, som tørken har sat landbruget i, siger GrønGas' direktør.

- Vi kan se på høsten i år, at der er opstået et akut behov for halmen i husdyrproduktionen i form af strøelse og foder til dyrene. Derfor vil vi gerne hjælpe landmændene så meget, som vi kan. Blandt andet ved at bruge alternative energikilder til at opvarme anlæggets kedel, siger adm. direktør i GrønGas, Jens Peter Lunden.

I stedet omstiller GrønGas nu sit anlæg til at kunne bruge andet end halm, blandt andet frugtkød fra oliven. 

- Med det rigtige setup har vi nu mulighed for at bruge eksempelvis oliven i vores kedel. Det giver os en større frihed til at planlægge vores produktion, så tørkesituationen i Nordjylland ikke sætter anlægget i stå. Tværtimod så fortsætter vi vores planer om at udbygge vores biogasanlæg i både Vrå og Hjørring, siger Jens Peter Lunden.

GrønGas Vrå er Nordjyllands største biogasanlæg. Det blev åbnet i april 2016, og kan håndtere op til 300.000 tons biomasse årligt.

Læs også