bannerPos

Landmand, kend dit program

Ens for alle styringsprogrammerne er, at de kan trække forskellige effektanalyser: Hvad sker der i besætningen, hvad er årsagen til det stigende foderforbrug, hvad skal jeg gøre ved det, og hvorfor performer eksempelvis disse søer bedre end andre osv. Foto: Colourbox

Redaktionen

14-03-2019 09:00
Alt for mange landmænd og medarbejdere er dårligt skolede i brugen af de mange styringsværktøjer, som bruges i danske stalde. Det er som at købe en bil med seks gear og så kun bruge fire af dem.

Af Anders Peter Andersen, svinekonsulent i LMO

Overalt i dansk landbrug, det være sig på svine- eller kvægbedrifter, hænger landmændene deres hat på, at de kan optimere produktionen gennem diverse digitale datasystemer og managementværktøjer, som kan trække og bearbejde data, lave grafiske fremstillinger og benchmarke foderforbrug, fravænningsgrise og en masse, masse andet.

Og der er ingen tvivl om, at landmændene i allerhøjeste grad kan skrue på optimeringsskruen ved hjælp af de mange styringsværktøjer. For de fungerer!

- Der er ingen tvivl om, at landmændene i allerhøjeste grad kan skrue på optimeringsskruen ved hjælp af de mange styringsværktøjer

Men for rigtig mange landmænds vedkommende er der et stort uudnyttet potentiale i den måde, styringssystemerne bliver brugt på – for de bliver slet ikke brugt nok.

Jeg oplever nemlig alt for ofte, at landmændene ikke kender til alle de funktioner, de forskellige styringsprogrammer indeholder, og at de i bund og grund er for dårligt skolede i de analyseværktøjer, de betaler penge for at bruge.

Det svarer til, at man køber en bil med seks gear og så kun kan finde ud af at bruge fire af dem, fordi man glemmer at læse instruktionsbogen. Det er både drønærgerligt og dyrt, og man går glip af den gevinst, der var ved at gå en model op.

Vink med en vognstang

Ens for alle styringsprogrammerne er, at de kan trække forskellige effektanalyser: Hvad sker der i besætningen, hvad er årsagen til det stigende foderforbrug, hvad skal jeg gøre ved det, og hvorfor performer eksempelvis disse søer bedre end andre osv.

Det er fantastiske værktøjer, som kan give landmanden et vink med en vognstand om, at der er ved at ske en fejl i udvalgte dele af produktionen.

Hvis man eksempelvis benytter sig af analysemodulerne, kan man få en automatisk advarsel, når programmerne selv spotter en problematisk trend i datamaterialet for den sidste måned. Det giver helt konkret mulighed for at fejlfinde hurtigere og mere præcist i produktionen, og man får mulighed for at skride ind, før filmen knækker.

Hvis man først afhjælper, når ulykken er sket, og antallet af dødfødte smågrise er løbet løbsk, ja så kommer man for sent. Og det kunne ganske enkelt være undgået.

Kend dit program

Om den manglende indsigt i de mange programmers forskellige finesser skyldes manglende tid, interesse eller skoling i programmerne, er svært at sige. Sikkert og vist er det dog, at man som landmand kan vinde meget ved at sætte sig helt ind i tingene og bruge det aktivt i sin hverdag.

Og hvis man ikke har muligheden for det selv, så kontakt udbyderen af programmet eller din konsulent. Det er en nem måde at lægge mere værktøj i værktøjskassen – uden at skulle bruge penge på at købe nyt.

Så landmand, kend dit program.

Arla stormer frem i Tyskland

Arlas mærkevareprodukter har fået godt fat i det tyske marked, og havde sidste år overskud på markedet, der ellers før har givet selskabet grå hår i hovedet.

Kontrol skal bygge på satellitbilleder

En ændring til bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. er nu i offentlig høring.

Der er stadig god tid til markarbejdet

Med februars varme spirede forventningen til en tidlig såning hurtigt. Regnen i marts har ikke gjort det muligt. Men der er god tid endnu, lover planteavlskonsulent.

Digital overvågning skal sænke antal dødfødte grise

På Sandager Skovgaard har man hele tiden været åben overfor nye digitale tiltag. Det gælder også, når et ungt iværksætterteam ønsker at afprøve en digital løsning til faringsovervågning.

Mindre behov for kvælstof i år: Kvælstofprognosen er offentliggjort

Tørt efterårs- og vintervejr medfører mindre behov for tildeling af kvælstof til afgrøder på finsand, blandet sand- og lerjord og lerjord. Det fastslår kvælstofprognosen for 2019.

Har Yara monopol på gødningsmarkedet?

Antidumping told hindrer fair konkurrence på gødningsmarkedet. Når man taler med sælgerne på foderstoffirmaet, og spørger til gødningspriserne, får man det svar, at det er Yara, der bestemmer pris og kvalitet på gødningsmarkedet, fordi der ingen konkurrence er på markedet.

Dansk landbrug og fødevareindustri går foran i klimakampen

Vi skal sætte yderligere gang i forskningen inden for klima og landbrug, så landbruget fortsat kan udvikles, mener Lise Bech fra DF.
Side 1 af 1490 (29793 artikler)Prev1234567148814891490Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer