bannerPos

Landmand, kend dit program

Ens for alle styringsprogrammerne er, at de kan trække forskellige effektanalyser: Hvad sker der i besætningen, hvad er årsagen til det stigende foderforbrug, hvad skal jeg gøre ved det, og hvorfor performer eksempelvis disse søer bedre end andre osv. Foto: Colourbox

Redaktionen

14-03-2019 09:00
Alt for mange landmænd og medarbejdere er dårligt skolede i brugen af de mange styringsværktøjer, som bruges i danske stalde. Det er som at købe en bil med seks gear og så kun bruge fire af dem.

Af Anders Peter Andersen, svinekonsulent i LMO

Overalt i dansk landbrug, det være sig på svine- eller kvægbedrifter, hænger landmændene deres hat på, at de kan optimere produktionen gennem diverse digitale datasystemer og managementværktøjer, som kan trække og bearbejde data, lave grafiske fremstillinger og benchmarke foderforbrug, fravænningsgrise og en masse, masse andet.

Og der er ingen tvivl om, at landmændene i allerhøjeste grad kan skrue på optimeringsskruen ved hjælp af de mange styringsværktøjer. For de fungerer!

- Der er ingen tvivl om, at landmændene i allerhøjeste grad kan skrue på optimeringsskruen ved hjælp af de mange styringsværktøjer

Men for rigtig mange landmænds vedkommende er der et stort uudnyttet potentiale i den måde, styringssystemerne bliver brugt på – for de bliver slet ikke brugt nok.

Jeg oplever nemlig alt for ofte, at landmændene ikke kender til alle de funktioner, de forskellige styringsprogrammer indeholder, og at de i bund og grund er for dårligt skolede i de analyseværktøjer, de betaler penge for at bruge.

Det svarer til, at man køber en bil med seks gear og så kun kan finde ud af at bruge fire af dem, fordi man glemmer at læse instruktionsbogen. Det er både drønærgerligt og dyrt, og man går glip af den gevinst, der var ved at gå en model op.

Vink med en vognstang

Ens for alle styringsprogrammerne er, at de kan trække forskellige effektanalyser: Hvad sker der i besætningen, hvad er årsagen til det stigende foderforbrug, hvad skal jeg gøre ved det, og hvorfor performer eksempelvis disse søer bedre end andre osv.

Det er fantastiske værktøjer, som kan give landmanden et vink med en vognstand om, at der er ved at ske en fejl i udvalgte dele af produktionen.

Hvis man eksempelvis benytter sig af analysemodulerne, kan man få en automatisk advarsel, når programmerne selv spotter en problematisk trend i datamaterialet for den sidste måned. Det giver helt konkret mulighed for at fejlfinde hurtigere og mere præcist i produktionen, og man får mulighed for at skride ind, før filmen knækker.

Hvis man først afhjælper, når ulykken er sket, og antallet af dødfødte smågrise er løbet løbsk, ja så kommer man for sent. Og det kunne ganske enkelt være undgået.

Kend dit program

Om den manglende indsigt i de mange programmers forskellige finesser skyldes manglende tid, interesse eller skoling i programmerne, er svært at sige. Sikkert og vist er det dog, at man som landmand kan vinde meget ved at sætte sig helt ind i tingene og bruge det aktivt i sin hverdag.

Og hvis man ikke har muligheden for det selv, så kontakt udbyderen af programmet eller din konsulent. Det er en nem måde at lægge mere værktøj i værktøjskassen – uden at skulle bruge penge på at købe nyt.

Så landmand, kend dit program.

BL vil debattere natur med økologerne

Bæredygtigt Landbrug arrangerer debat med deltagelse af Økologisk Landsforening i dag på Naturmøde i Hirtshals.

Kalvenotering til debat

På Danske Slagtekalveproducenters sommermøde slap direktøren for Himmerlandskød, Lars Andersen, ikke uden om kritiske spørgsmål fra producenterne.

Landbrugets lavbundsjorder udfordrer klimaet

Jeg er rigtig glad for at se, at erhvervet har besluttet sig for at være en del af løsningen og ikke fremstå som klimaproblemet, skriver Poul Erik Jørgensen.

Stemningen er vendt fuldstændigt

Afregningsprisen er ved at komme på rette kurs, årsregnskabet for et barskt år er landet, og optimismen kan spores. Ifølge chefkonsulent i driftsøkonomi hos Centrovice, Søren Bækholm, er det nu oplagt at få lagt en strategi for den fremadrettede produktion.

DLG opkøber grovvareselskab i Sønderjylland

DLG har opkøbt Hindrichsens Eftf. A/S i Højer ved Tønder. Ejer af Hindrichsen ønsker at gå på pension.
Side 1 af 1548 (30942 artikler)Prev1234567154615471548Next