bannerPos

Udsigten fra forreste række i klassen

Tidligere kunne man først rigtigt sige noget om afgrødens tilstand efter høst. Nu er det muligt at vurdere tilstanden løbende med digitale hjælpemidler, fortæller Jens Bligaard.

Redaktionen

11-06-2019 10:26
De mange registreringer og den høje digitalisering i dansk landbrug kan ende med at indbringe en uventet sidegevinst.

Af Jens Bligaard, Director, Digital Solutions, Seges

Dansk landbrug er med helt fremme, allerforrest i klassen, når talen går på digitalisering. 

Det gælder ikke blot på for eksempel økonomisiden, hvor DLBR med Summax, NemFaktura, Dashboard, m.v., i disse måneder er på vej med nye og meget stærke styringsværktøjer for driftslederen. 

Med en smartphone i hånden kan bilag og fakturaer både betales og arkiveres på stedet, og økonomiopfølgning bliver langt mere relevant, da det nu kan ske på opdaterede data og ikke først i en kvartalsrapport tre måneder senere. 

Noget af det samme sker faktisk også inden for planteproduktionen lige nu. Tidligere kunne man som landmand først rigtigt sige noget om afgrødens tilstand efter høst. Og så er det jo ligesom for sent at rette op på noget. 

I dag har vi med Sentinel-satelitter, der overflyver Danmark hver fjerde-femte dag, mulighed for at beregne et helt konkret bud på den enkelte marks grønne biomasse. Marker i god vækst har et højere biomasse-tal end svage marker med samme afgrøde. 

I CropManager kan man nu uge for uge se et biomasse-tal for hver mark holdt op imod gennemsnittet for marker med samme afgrøde inden for en radius på 10 kilometer. 

Løbende opfølgning er med andre ord ikke længere forbeholdt økonomi, men gælder nu også planteavlen.

Forudsætning

Inden for husdyrproduktionen har DMS tilsvarende i mange år været det helt uundværlige daglige styringsværktøj blandt andet til benchmarking og fodringsoptimering for en meget stor del af alle danske mælkeproducenter. 

Disse styringsværktøjer er forudsætningen for, at danske landmænd stadig kan være med allerforrest i en globaliseret verden på trods af høje lønninger og komplicerede miljøregler. 

Det viser sig nu også, at det meget strukturerede og digitaliserede landbrug faktisk også kan ende med at blive et nyt trumfkort, når dagsordenen drejer over på klima og bæredygtighed. 

For selv om for eksempel fodringsoptimering naturligt tager udgangspunkt i landmandens økonomi, er det også en klar win-win, da god foderudnyttelse også er til gavn for klimaet. 

Klimaaftryk

Det samme gælder stort set alle de andre steder, hvor produktionen optimeres. Og ikke nok med det. Seges samarbejder lige nu med Aarhus Universitet om at kunne sætte CO²-ekvivalenter på hvert fodermiddel, så vi inden længe kan beregne og dokumentere klimaaftrykket på at producere for eksempel et kilo oksekød eller en liter mælk. 

Det vil sige, at erhvervet vil inden længe kunne vise, hvor godt man klarer sig i forhold til andre, og ikke mindst dokumentere fremtidige forbedringer sort på hvidt.

 

Dette er en klumme, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger. 

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next