bannerPos

- Jeg har respekt for det menneske, der arbejder for mig

Ole Kristensen, Salling, ses her sammen med sin 22-årige fodermester Rasmus Herman Jensen, der på en måde allerede har 16 års anciennitet på Lihmegaard. Foto: Anders Haugaard Iversen
16-08-2019 08:24
- Der skal være plads til at være ung. Også selvom det betyder, at jeg selv skal stå for malkningen en søndag morgen, hvor medarbejderen skal en tur i byen, siger mælkeproducent Ole Kristensen, der har succes med at rekruttere medarbejdere.

Ole Kristensen driver sin mælkeproduktion på Lihmegaard på Salling udenfor Skive.

Med to fuldtidsansatte, en elev og to deltidsansatte passer og malker de bedriftens 240 køer tre gange dagligt.

- Sidste gang fik vi 22 ansøgninger til en stilling som malker herude. Og de 17 var vel kvalificerede til jobbet, så det er vi rigtigt glade for

Ole Kristensen, mælkeproducent, Salling

Hos Ole Kristensen er der stort fokus på, at det er unge mennesker, der arbejder på bedriften. Både arbejde og privatliv skal fungere for medarbejderen. Også selvom det betyder, at flere arbejdsopgaver lander på landmandens bord. Det er dog ikke noget, Ole Kristensen bekymrer sig ret meget om.

- Grundlæggende handler det om, at der skal være en respekt for det menneske, der arbejder for dig. Der skal være plads til at være ung. Også selvom det betyder, at jeg selv skal stå for malkningen en søndag morgen, hvor medarbejderen skal en tur i byen, siger Ole Kristensen.

Forplejning

Køleskabet er fyldt med kolde sodavand, fryseren er velforsynet med is til de varme dage samt frugt og kiks, hvis man er sulten. Når man er på arbejde på Lihmegaard, så spiser man alle måltider sammen.

Der er ingen hjemmesmurte leverpostejmadder i køleskabet. Frokost og forplejning sørger Oles hustru Bente for. I løbet af året afholdes flere fælles aktiviteter for både medarbejdere og ejere for at give et styrket sammenhold. Medarbejderne får både fødselsdags- og julegaver. For Lihmegaard drives nemlig af både Ole og Bente Kristensen i fællesskab. Alligevel mener Ole Kristensen ikke, at de gør noget markant anderledes end deres kolleger.

- Jeg synes egentlig ikke, at vi gør så meget anderledes end så mange andre. Vi har bare den grundholdning, at medarbejderne skal føle sig respekterede og vide, at vi sætter pris på deres indsats, siger Ole Kristensen.

22 ansøgninger

Et godt tegn på, at tingene er i orden hos Ole og Bente Kristensen, er, at de får mange ansøgere, når de har brug for nye kræfter. Jobopslaget sættes ofte i den lokale avis, hvor de får en del kvalificerede ansøgere.

- Sidste gang fik vi 22 ansøgninger til en stilling som malker herude. Og de 17 var vel kvalificerede til jobbet, så det er vi rigtigt glade for, forklarer Ole Kristensen.

Tidligere elever og ansatte søger dog også ofte tilbage til bedriften, hvis muligheden byder sig. Og det tager Ole Kristensen som en stor cadeau.

Lange ansættelsesforhold

Blandt medarbejderne på Lihmegaard er fodermester Rasmus Herman Jensen. Med et smil på læben fortæller han, at han trods sine 22 år allerede har 16 års anciennitet på Lihmegaard.

- Jeg startede herude, da jeg var fem år gammel. Og lige siden har jeg vidst, at jeg gerne vil arbejde med køerne, fortæller Rasmus Herman Jensen.

Med til historien om Rasmus hører, at han som fem-årig fik sin gang på gården på aflastning for at brænde noget mere energi af.

- Der skulle ske noget, og jeg skulle have noget, jeg kunne bruge en masse kræfter på. Og det fandt jeg hos Ole og Bente, siger Rasmus Herman Jensen.

For Rasmus Herman Jensen har matchet med Ole Kristensen været så godt, at han har været der lige siden. Først på aflastning, siden i et fritidsjob efter skoletid. Derefter fik han plads som elev på Lihmegaard, og efter endt uddannelse blev han fastansat til at passe køerne. Senest er han blevet forfremmet til fodermester, og det er noget, der passer Rasmus Herman Jensen godt.

- Selvom jeg har været her længe, så føler jeg stadig, at jeg har meget at lære om køerne. Og det føler jeg sagtens, jeg kan her. Og som fodermester følger der både nye udfordringer og nyt ansvar med. Det kan jeg godt lide, siger Rasmus Herman Jensen.

mip

Lihmegaard

  • Ole og Bente Kristensen har i alt 240 køer på Lihmegaard
  • De driver 215 hektar jord, hvor størstedelen passes af maskinstation
  • Fem ansatte

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.

Udsigt til en lavere ukrainsk hvedeproduktion i 2020

I Central og Vesteuropa kan vi allerede nu konstatere, at hvedehøsten i 2020 umuligt kan nå op på de produktionstal, der gjorde sig gældende i 2019. Østpå i Ukraine tegner det heller ikke for godt for hvedehøsten i 2020.

Eksporten kører fint

Der er kommet godt gang i eksporten af afgrøder igen, efter en usikker periode med handelskrig, coronavirus og afrikansk svinepest i Kina. Det viser nye tal fra det amerikanske landbrugsministerium.

Århundredets længste efterår

Værst står det til i det centrale og sydlige Jylland, hvor Billund ifølge DMI topper med 133 mm nedbør alene i februar. Det regnfulde vejr ser ud til at fortsætte, så langt DMI kan se.

Nordsjælland er ikke hårdt ramt

Bortset fra et par enkelte, der godt ville have kørt gylle ud, har regnen ikke stoppet vinterarbejdet for Venslev Maskinstation i Nordsjælland.

Brandede produkter giver Arla fremgang

Mejerikoncernen Arla har endnu en gang kunnet notere sig fremgang i omsætningen – det er ikke mindst markeder i Mellemøsten, Sydøstasien og Kina, der trækker væksten. Samtidig oplever man stor succes med brandede produkter. Det kom frem ved et pressemøde i Arlas hovedkontor i Viby ved Aarhus.
Side 1 af 1774 (35461 artikler)Prev1234567177217731774Next