Endelig selvstændig

Pelle Granhøj Hansen lykkedes ikke med at overtage sine forældres bedrift på Fyn. I stedet er han nu blevet gårdejer i Skive.

Dialekten er ikke til at tage fejl af. Pelle Granhøj Hansen er, selvom han lige nu sidder i Gammel Hald ved Skive, født og opvokset på Fyn.
Den 24-årige unge mands fremtid stod i kortene. Han skulle overtage forældrenes svineejendom i Kværndrup. Men planerne mislykkedes, da gården gik konkurs og blev solgt til en anden. 
- Jeg blev færdig som produktionsleder sidste forår, og da det med mine forældres ejendom gik i vasken, begyndte jeg at kigge på andre ejendomme på Fyn. Men der var ikke længere noget, der bandt mig til Fyn, og det gav nye muligheder for at starte op.
- I Jylland er der jo tre gange så mange ejendomme til salg som på Fyn, og man får mere produktion for pengene. Jorden er godt nok noget ringere, men det er jo også produktionen, jeg skal leve af, fortæller Pelle, som overtog nøglerne til Hørbygaard i Gammel Hald ved Skive den 20. december sidste år.
 

Al produktion et sted

Pelle Granhøj Hansen fandt ejendommen på nettet.
Hørbygaard havde stået til salg i tre år, fordi den daværende ejer ønskede at prøve noget andet. En ejendom med 680 søer, tre-ugers holddrift og salg af 30 kilos grise.
Fra han så ejendommen første gang, til han fik nøglerne, gik der knap et år.
Opstarten som selvstændig var hård, og især arbejdet på kontoret trak tænder ud.
- Der var jo arbejde nok til en mand fuld tid på kontoret de første par måneder med at få lavet kontrakter og så videre, siger Pelle, som de første par måneder passede bedriften alene sammen med sin mor.
I dag er der ansat to praktikanter og en, som kan lidt mere. Pelle er selv driftsleder på ejendommen.
Marken, 86 hektar, passes af naboen.
- Jeg ringer bare, når gyllebeholderen er fuld, siger Pelle.
 

Enkelhed er godt

Enkelhed er at af nøgleordene på Hørbygaard.
Pelle udarbejder lange kontrakter, køber færdigblandet foder og køber nye polte ind udefra.
- Det er vigtig for mig, at vi ikke har et eller andet stort og fint vådfoderanlæg, for det er typisk det, der går i stykker og det er dyrt, forklarer Pelle.
- Det gør også, at det stort set kun er smågriseprisen, som kan give udsving i økonomien, siger Pelle Granhøj Hansen.
 

Nye tiltag

Produktionen på Hørbygaard har altid været med tre-ugers holddrift, selvom rammerne er til ugedrift. Derfor vil Pelle udvide produktionen fra 650 til 800 søer med en årlig produktion af omkring 28.000 30-kilos grise.
Han forventer, at inventaret i staldene skal holde mellem 12 og 15 år mere, hvorefter han vil indsætte nyt inventar. Herefter vil bygningsmassen skulle holde omkring 20 år mere.

 

Læs også