Generationsskifte åbner nyt kapitel for Skovly Økologi

Morten Ipsen 13-09-2018 07:00:10
- Vi havde egentlig planlagt, at jeg skulle have købt bedriften allerede for et år siden. Men vi havde et møde i banken, som fik os til at ændre vores strategi, siger Kristian Øgendahl, som står til at skulle overtage Skovly Økologi ved Bækmarksbro fra sin far og mor, Niels Peder og Annalise Øgendahl (th.).
Skovly Økologi skifter ejer – og bytter økologisk mælkeproduktion ud med økologisk svineproduktion.
Hos Skovly Økologi ved Bækmarksbro syd for Lemvig er de godt i gang med to store processer.
Det ene er et generationsskifte, hvor Niels Peder Øgendahl sælger bedriften til sin søn Kristian Øgendahl. Det andet er et skifte af fokus til økologisk svineproduktion.
Bagved ligger en anderledes vej til beslutningen om generationsskiftet.
Da regnskabet for 2015 blev gjort op, stod det klart, at der skulle gøres noget. Tallene viste, at omsætningen ikke havde et tilstrækkeligt niveau.
For 60-årige Niels Peder Øgendahl handlede det enten om at udvide med flere end de 110 køer, han i forvejen havde. Eller også skulle han finde en anden vej.
I første omgang valgte han at omlægge sin mælkeproduktion til økologi.
- Vi har altid haft vores køer på græs, så for os var omlægningen ikke så vanskelig igen. Og det gav rigtig god mening for os, siger Niels Peder Øgendahl.
Men selvom den økologiske mælk afregnes til en højere pris, skulle der mere til, hvis bedriften skulle være tilpas interessant for en ung landmand at overtage. Og så stod han igen med overvejelserne om at udvide. Men så skete der noget.
 

Lå ikke i kortene

Niels Peders ældste søn, Kristian, havde arbejdet med konventionel svineproduktion i cirka 15 år. Og han var længe overbevist om, at det var her, hans fremtid lå.
Men gennem en længere periode havde 35-årige Kristian leget med tanken om at gå økologiens vej og producere økologisk svinekød. Og så passede familieejendommen lige pludselig meget bedre.
- Da Kristian besluttede sig for at kaste sig ud i økologisk svineproduktion, så kunne vi pludselig se, at der var gode muligheder på vores bedrift. Og så begyndte vi at regne på, hvad det ville koste at lave et generationsskifte, siger Niels Peder Øgendahl.
 

Råd fra banken

Men hvordan gennemfører man en produktionsomlægning fra økologisk mælk til økologisk svineproduktion samtidig med et generationsskifte? Vejen til målet skulle vise sig at være lidt længere end først antaget.
- Vi havde egentlig planlagt, at jeg skulle have købt bedriften allerede for et år siden. Men vi havde et møde i banken, som fik os til at ændre vores strategi, siger Kristian Øgendahl.
Da far og søn præsenterede deres plan for generationsskifte for banken, var rådet fra banken klart. Hvis de ønskede det, kunne generationsskiftet godt gennemføres. Men ifølge banken gav det bedre mening at vente med selve generationsskiftet, til produktionsomlægningen er gennemført.
- De viste os en udregning, der viste, at banken kunne hjælpe os langt mere, hvis bedriften stod i min fars navn frem for mit. Og det synes vi gav rigtigt god mening for os begge to, siger Kristian Øgendahl.
 

Ikke så nemt

Som sagt, så gjort.
Far og søn overvejede frem og tilbage. Og til sidst blev de enige om, at bankens forslag gav bedst mening for begge parter.
- Jeg tror, der er mange, der ikke har gjort sig de her tanker. Hvad skal der ske, når vi skal herfra? For rigtigt mange landmænd har en blind tro på, at det nok skal lykkes at sælge bedriften, når de er klar til det. Men det er bare ikke så nemt, siger Niels Peder Øgendahl.
For begge parter gælder det, at der skal findes en holdbar løsning, som giver mening for dem begge. For sælger vil det ikke give meget mening at få en fornuftig pris for bedriften, hvis det samtidig betyder, at Kristian efterfølgende ville være i risikozonen for at knække halsen.
- Vi har begge haft det sådan, at vi er gået ind i det her med åbne øjne. Det er klart, at det skal give mening for os begge, og det opnår vi også med den plan, vi har lagt for fremtiden, siger Kristian Øgendahl.
 

Generationsskifte

Over en periode på fem år er det planen, at den økologiske mælkeproduktion skal udfases, og fokus skal overføres til svineproduktionen, som er der, Kristian Øgendahl har sin store passion.
Hvis alt går efter planen, skal ejendommen dernæst overdrages fra faderen til sønnen, der i øjeblikket er ansat i Skovly Økologi.
Køerne forsvinder dog ikke fra Skovly Økologi med et snuptag. Så længe Niels Peder Øgendahl og hustru Annalise Øgendahl har fysikken til det, vil køerne være en del af produktionen. Det giver bedst mening for alle parter.

 

 

»- Da Kristian besluttede sig for at kaste sig ud i økologisk svineproduktion, så kunne vi pludselig se, at der var gode muligheder på vores bedrift«

Niels Peder Øgendahl, mælkeproducent, Skovly Økologi

 

Skovly Økologi
● Beliggenhed: Bækmarksbro syd for Lemvig
● Ejer: Niels Peder Øgendahl
● 110 køer
● 170 søer
● 90 hektar ejes, cirka 185 hektar drives

 

 

LMO fortsætter nordjysk ekspansion med ny rådgiver

26-09-2018 14:02:14

For anden gang på blot en måned kan LMO Nordland præsentere en ny planteavlskonsulent på det nordjyske kontor. ”Vi er kommet for at blive i Nordjylland”, lyder det fra adm. direktør Jan Winther.


Aarhus-professor: Uforskammet kritik fra L&F af klimakatalog

26-09-2018 14:00:20

Landbrug & Fødevarer har ikke selv gjort noget i de sidste 10 år for at fremme forskning af teknologiske løsninger, som organisationen lige nu kritiserer for at være fraværende i nyt klimakatalog, mener professor Jørgen E. Olesen fra DCA på Aarhus Universitet.


Bedre yversundhed kræver rene linjer

26-09-2018 11:00:51

Dyrlæge og konsulent Michael Farre pointerede, at RYK og DMS kan rykke meget, når du vil forbedre yversundheden, men at du i sidste ende aldrig får resultater uden god hygiejne og lysten til at blive bedre.


DNA-prøver giver indblik i kalvens ydelse som voksen og afslører dødelige defekter

26-09-2018 11:00:27

Med genomisk selektion kan blod- og vævsprøver fra dine dyr munde ud i det perfekte forældreskab samt afsløre, hvorfor kalve dør.


Analysér selv tørstofprocenten ved foderbordet

26-09-2018 11:00:03

Vejen til egne NIR-analyser er blevet væsentligt kortere. Så længe din kalibrering er på plads.


Opdatering skal give robotterne magten over foderbordet

26-09-2018 10:00:05

Mens malkerobotterne er blevet en integreret del af dansk landbrug, håber Lely, at flere landmænd vil få øjnene op for både automatisk fodring og indskubning på foderbordet.


Svinetransporter fra Belgien bliver sat i skammekrogen

26-09-2018 09:00:14

Danish Transportstandard har oprettet nye karantænezoner i Belgien og Nordfrankrig efter fundet af afrikansk svinepest.


Udbrud i udlandet øger opmærksomheden på ASF

26-09-2018 08:00:21

Skærpet fokus på afrikansk svinepest betyder flere indberetninger til Veterinærinstituttet vedrørende mistanke om smitte.


Pinlig »forskning«

26-09-2018 07:00:14

Næppe lettelser for landbruget til at ansætte udenlandsk arbejdskraft

25-09-2018 16:00:46

Det er mere et valgudspil end et udspil til reelle finanslovsforhandlinger, når Løkke og Pape lufter lettere adgang for arbejdskraft fra lande uden for EU.


Med tak fra bierne

25-09-2018 15:46:49

Nabo til faunastriber sagde tak med honning


Kontrol finder stigende antal fejl

25-09-2018 15:00:30

Nu udkommer kontrolstatistikken fra Landbrugsstyrelsen for økologiske jordbrugsbedrifter for 2014-2017. Kontrollen finder et stigende antal fejl i takt med, at de er blevet bedre til at vurdere, hvor der er størst risiko for fejl.


Lokale landmænds fauna-ideer har bredt sig

25-09-2018 14:39:35

Nu er der sået faunastriber, der kan strække sig fra Skagen til den dansk-tyske grænse.


Tid for manganbehandling

25-09-2018 14:00:17

Planteavlskonsulent giver status på efterårets marker og anbefaler udbringning af mangan på alle vinterbygmarker.


Arla hæver mælkeprisen

25-09-2018 13:58:27

Arlas acontopris for konventionel mælk stiger med 1 eurocent pr. kilo i oktober 2018. Prisen for økologisk mælk stiger med 2 eurocent.


Nedgang i europæisk sukkerhøst

25-09-2018 13:52:23

Det er ikke kun den europæiske hvedehøst, der skuffer i år. Den tørre og varme sommer får nu også en negativ effekt på dette års europæiske høstudbytter af sukkerrør. Dermed ser økonomien hos de europæiske sukkerproducenter ikke for lovende ud, når vi tager den i forvejen lave sukkerpris i betragtning.


Roekampagnen igangsat

25-09-2018 13:45:04

Anders Kruse var første mand til at læsse roer af mandag morgen på fabrikken i Nakskov: Roekampagnen 2018 begynder i dag tirsdag med tørre roer på forpladsen.


Ukrudtet skal kendes, genkendes og bekæmpes

25-09-2018 13:20:19

Omdrejningspunktet for Udbyneder Østergaards økologiske planteproduktion er det rette grej til mekanisk ukrudtsbekæmpelse og afgrøder, der egner sig til mejetærskning.


Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

02-02-2018 09:12:17

I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.


Side 1 af 1366 (27307 artikler)Prev1234567136413651366Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer