Generationsskifte åbner nyt kapitel for Skovly Økologi

Morten Ipsen 13-09-2018 07:00:10
- Vi havde egentlig planlagt, at jeg skulle have købt bedriften allerede for et år siden. Men vi havde et møde i banken, som fik os til at ændre vores strategi, siger Kristian Øgendahl, som står til at skulle overtage Skovly Økologi ved Bækmarksbro fra sin far og mor, Niels Peder og Annalise Øgendahl (th.).
Skovly Økologi skifter ejer – og bytter økologisk mælkeproduktion ud med økologisk svineproduktion.
Hos Skovly Økologi ved Bækmarksbro syd for Lemvig er de godt i gang med to store processer.
Det ene er et generationsskifte, hvor Niels Peder Øgendahl sælger bedriften til sin søn Kristian Øgendahl. Det andet er et skifte af fokus til økologisk svineproduktion.
Bagved ligger en anderledes vej til beslutningen om generationsskiftet.
Da regnskabet for 2015 blev gjort op, stod det klart, at der skulle gøres noget. Tallene viste, at omsætningen ikke havde et tilstrækkeligt niveau.
For 60-årige Niels Peder Øgendahl handlede det enten om at udvide med flere end de 110 køer, han i forvejen havde. Eller også skulle han finde en anden vej.
I første omgang valgte han at omlægge sin mælkeproduktion til økologi.
- Vi har altid haft vores køer på græs, så for os var omlægningen ikke så vanskelig igen. Og det gav rigtig god mening for os, siger Niels Peder Øgendahl.
Men selvom den økologiske mælk afregnes til en højere pris, skulle der mere til, hvis bedriften skulle være tilpas interessant for en ung landmand at overtage. Og så stod han igen med overvejelserne om at udvide. Men så skete der noget.
 

Lå ikke i kortene

Niels Peders ældste søn, Kristian, havde arbejdet med konventionel svineproduktion i cirka 15 år. Og han var længe overbevist om, at det var her, hans fremtid lå.
Men gennem en længere periode havde 35-årige Kristian leget med tanken om at gå økologiens vej og producere økologisk svinekød. Og så passede familieejendommen lige pludselig meget bedre.
- Da Kristian besluttede sig for at kaste sig ud i økologisk svineproduktion, så kunne vi pludselig se, at der var gode muligheder på vores bedrift. Og så begyndte vi at regne på, hvad det ville koste at lave et generationsskifte, siger Niels Peder Øgendahl.
 

Råd fra banken

Men hvordan gennemfører man en produktionsomlægning fra økologisk mælk til økologisk svineproduktion samtidig med et generationsskifte? Vejen til målet skulle vise sig at være lidt længere end først antaget.
- Vi havde egentlig planlagt, at jeg skulle have købt bedriften allerede for et år siden. Men vi havde et møde i banken, som fik os til at ændre vores strategi, siger Kristian Øgendahl.
Da far og søn præsenterede deres plan for generationsskifte for banken, var rådet fra banken klart. Hvis de ønskede det, kunne generationsskiftet godt gennemføres. Men ifølge banken gav det bedre mening at vente med selve generationsskiftet, til produktionsomlægningen er gennemført.
- De viste os en udregning, der viste, at banken kunne hjælpe os langt mere, hvis bedriften stod i min fars navn frem for mit. Og det synes vi gav rigtigt god mening for os begge to, siger Kristian Øgendahl.
 

Ikke så nemt

Som sagt, så gjort.
Far og søn overvejede frem og tilbage. Og til sidst blev de enige om, at bankens forslag gav bedst mening for begge parter.
- Jeg tror, der er mange, der ikke har gjort sig de her tanker. Hvad skal der ske, når vi skal herfra? For rigtigt mange landmænd har en blind tro på, at det nok skal lykkes at sælge bedriften, når de er klar til det. Men det er bare ikke så nemt, siger Niels Peder Øgendahl.
For begge parter gælder det, at der skal findes en holdbar løsning, som giver mening for dem begge. For sælger vil det ikke give meget mening at få en fornuftig pris for bedriften, hvis det samtidig betyder, at Kristian efterfølgende ville være i risikozonen for at knække halsen.
- Vi har begge haft det sådan, at vi er gået ind i det her med åbne øjne. Det er klart, at det skal give mening for os begge, og det opnår vi også med den plan, vi har lagt for fremtiden, siger Kristian Øgendahl.
 

Generationsskifte

Over en periode på fem år er det planen, at den økologiske mælkeproduktion skal udfases, og fokus skal overføres til svineproduktionen, som er der, Kristian Øgendahl har sin store passion.
Hvis alt går efter planen, skal ejendommen dernæst overdrages fra faderen til sønnen, der i øjeblikket er ansat i Skovly Økologi.
Køerne forsvinder dog ikke fra Skovly Økologi med et snuptag. Så længe Niels Peder Øgendahl og hustru Annalise Øgendahl har fysikken til det, vil køerne være en del af produktionen. Det giver bedst mening for alle parter.

 

 

»- Da Kristian besluttede sig for at kaste sig ud i økologisk svineproduktion, så kunne vi pludselig se, at der var gode muligheder på vores bedrift«

Niels Peder Øgendahl, mælkeproducent, Skovly Økologi

 

Skovly Økologi
● Beliggenhed: Bækmarksbro syd for Lemvig
● Ejer: Niels Peder Øgendahl
● 110 køer
● 170 søer
● 90 hektar ejes, cirka 185 hektar drives

 

 

Fup eller fakta (og følelser) om glyfosat

16-11-2018 11:21:23

Holdninger, og ikke fakta, præger debatten om brug af glyfosat. Det viste planteavlsmøde i VKST.


Lone Andersen i spidsen for europæisk økologiforum

16-11-2018 11:18:55

Viceformand for Landbrug & Fødevarer, Lone Andersen, er valgt som formand for europæisk økologiforum


Infomøde skal dæmme op for ASF

16-11-2018 10:34:30

Samtlige svineproducenter i Midt- og Østjylland inviteres nu til informationsmøde om afrikansk svinepest.


Halm skal udnyttes, ikke brændes. Men hvordan?

16-11-2018 10:13:50

Det meste halm afbrændes i dag, men i fremtiden bliver anvendelsen af halm formentlig anderledes. Seminar sætter spot på mulighederne.


Klar rollefordeling, tillid og gennemskuelig økonomi

16-11-2018 09:49:01

Den nystartede svineproduktion Nybroh ApS har indkøbt 900 polte, hvoraf de første polte forventes at fare kort efter nytår. Målet er, at der skal afsættes 1.000 grise hver 14-dag fra staldene nær Frederikshavn.


Saltbæk Agro med import af Palmse Trailer

16-11-2018 09:30:16

Estiske Palmse Trailer har indgået aftale med Saltbæk Agro om importen af producentens vognprogram.


Ejerne lejer staldene – de ansatte passer grisene

16-11-2018 08:58:41

Nybroh ApS, Frederikshavn, så dagens lys midt i den historisk tørre sommer. Et selskab, som har en produktion med 900 søer og salg af syv-kilos grise. Grisene passes af tre ansatte, da de to ejere har fuldtidsarbejde.


Når ejerne lejer stalden, og ansatte står for produktionen

16-11-2018 08:04:09

Christian Nygaard Christensen og Mathias Broholm driver Nybroh ApS. En svineproduktion med 900 søer og salg af 7-kilos grise. Christian ejer staldbygningerne, som han selv og Mathias lejer. Men gutterne trækker ikke en eneste lønkrone ud til sig selv, da de har fuldtidsarbejde, og produktionen passes af tre fuldtidsansatte.


VikingDanmark i nyt samarbejde med LandboUngdom

16-11-2018 06:55:10

For at øge de unges interesse for kvægavl og reproduktion indleder VikingDanmark og LandboUngdom nu et nyt samarbejde, som blandt andet indebærer 10-15 arrangementer årligt.


Ellemann-Jensen: Uanmeldt kontrolbesøg øger Ø-mærkets troværdighed

15-11-2018 19:00:46

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) var torsdag med på et anmeldt øko-kontrolbesøg på Sydøstsjælland. Fem procent af kontrollen kommer i år dog til at foregå uanmeldt. Det øger Ø-mærkets troværdighed, lyder det fra ministeren.


Høsten nærmer sig sin afslutning i USA

15-11-2018 15:41:31

Høsten af majs og sojabønner nærmer sig sin afslutning i USA. Men det viser sig at være sværere for de amerikanske landmænd at høste de sidste afgrøder end forventet. Til gengæld står den ny-tilsåede amerikanske vinterhvede meget bedre end frygtet.


L&F i opråb til landmænd: Lad jer ikke bondefange af Anima

15-11-2018 12:56:56

Landbrug & Fødevarer advarer de danske landmænd mod at tage imod Animas tilbud om en dusør for at filme produktionen.


Styrket blåt-gult samarbejde i det Sønderjyske

15-11-2018 12:13:31

De sønderjyske New Holland forhandlere kommer i fremtiden til at stå stærkere takket være deres udvidede New Holland samarbejde, der træder i kraft 1. december.


Kort og nænsom vej til færdigprodukt

15-11-2018 12:00:33

Hos Ostebørsen er der en nænsom håndtering og en håndværksmæssig tilgang til mælken, når den ankommer fra Tøvestensgaardens hømælksproduktion.


Markedet vil betale for mangfoldighed

15-11-2018 12:00:24

- Kun vanilje dufter skønnere end godt enghø. Frodig mangfoldighed i stedet for monopolisering kan sikre fremgang og bedre priser på mælkeprodukter, lyder det fra Henrik Kastrup, Ostebørsen.


Michael gør klar til udvidelse af hømælksproduktionen

15-11-2018 12:00:17

På Tøvestensgaardens sideaktivitet med hømælksproduktion forberedes en udvidelse. – 2019 skal blive året, hvor vi reelt kan se, om forretningsideen holder, siger Michael Andersen.


Hurra for Brexit: JH Agro sælger stort til Storbritannien

15-11-2018 11:39:47

Se en glad direktør fortælle om succesen i denne video.


Langt mindre tørstoftab i wrapballer end i plansiloer

15-11-2018 11:00:48

Uåbnede wrapballer er langt mere lufttætte end plansiloer. Desuden opfodres græsensilage fra wrapballer ofte samme dag, som ballerne er blevet åbnet. Når der tages hul på en plansilo, tager det derimod ofte flere uger at opfodre ensilagen – med langt større risiko for varmedannelse.


Finanstilsynet forventer mere pres på landbruget

15-11-2018 10:00:58

Finanstilsynet forventer, at de danske landbrug vil blive sat under yderligere pres på grund af tørken i sommeren 2018. - Rentestigninger kan yderligere forstærke den høje sårbarhed, vurderer tilsynet.


Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

02-02-2018 09:12:17

I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.


Side 1 af 1398 (27948 artikler)Prev1234567139613971398Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer