Generationsskifte åbner nyt kapitel for Skovly Økologi

Morten Ipsen 13-09-2018 07:00:10
- Vi havde egentlig planlagt, at jeg skulle have købt bedriften allerede for et år siden. Men vi havde et møde i banken, som fik os til at ændre vores strategi, siger Kristian Øgendahl, som står til at skulle overtage Skovly Økologi ved Bækmarksbro fra sin far og mor, Niels Peder og Annalise Øgendahl (th.).
Skovly Økologi skifter ejer – og bytter økologisk mælkeproduktion ud med økologisk svineproduktion.
Hos Skovly Økologi ved Bækmarksbro syd for Lemvig er de godt i gang med to store processer.
Det ene er et generationsskifte, hvor Niels Peder Øgendahl sælger bedriften til sin søn Kristian Øgendahl. Det andet er et skifte af fokus til økologisk svineproduktion.
Bagved ligger en anderledes vej til beslutningen om generationsskiftet.
Da regnskabet for 2015 blev gjort op, stod det klart, at der skulle gøres noget. Tallene viste, at omsætningen ikke havde et tilstrækkeligt niveau.
For 60-årige Niels Peder Øgendahl handlede det enten om at udvide med flere end de 110 køer, han i forvejen havde. Eller også skulle han finde en anden vej.
I første omgang valgte han at omlægge sin mælkeproduktion til økologi.
- Vi har altid haft vores køer på græs, så for os var omlægningen ikke så vanskelig igen. Og det gav rigtig god mening for os, siger Niels Peder Øgendahl.
Men selvom den økologiske mælk afregnes til en højere pris, skulle der mere til, hvis bedriften skulle være tilpas interessant for en ung landmand at overtage. Og så stod han igen med overvejelserne om at udvide. Men så skete der noget.
 

Lå ikke i kortene

Niels Peders ældste søn, Kristian, havde arbejdet med konventionel svineproduktion i cirka 15 år. Og han var længe overbevist om, at det var her, hans fremtid lå.
Men gennem en længere periode havde 35-årige Kristian leget med tanken om at gå økologiens vej og producere økologisk svinekød. Og så passede familieejendommen lige pludselig meget bedre.
- Da Kristian besluttede sig for at kaste sig ud i økologisk svineproduktion, så kunne vi pludselig se, at der var gode muligheder på vores bedrift. Og så begyndte vi at regne på, hvad det ville koste at lave et generationsskifte, siger Niels Peder Øgendahl.
 

Råd fra banken

Men hvordan gennemfører man en produktionsomlægning fra økologisk mælk til økologisk svineproduktion samtidig med et generationsskifte? Vejen til målet skulle vise sig at være lidt længere end først antaget.
- Vi havde egentlig planlagt, at jeg skulle have købt bedriften allerede for et år siden. Men vi havde et møde i banken, som fik os til at ændre vores strategi, siger Kristian Øgendahl.
Da far og søn præsenterede deres plan for generationsskifte for banken, var rådet fra banken klart. Hvis de ønskede det, kunne generationsskiftet godt gennemføres. Men ifølge banken gav det bedre mening at vente med selve generationsskiftet, til produktionsomlægningen er gennemført.
- De viste os en udregning, der viste, at banken kunne hjælpe os langt mere, hvis bedriften stod i min fars navn frem for mit. Og det synes vi gav rigtigt god mening for os begge to, siger Kristian Øgendahl.
 

Ikke så nemt

Som sagt, så gjort.
Far og søn overvejede frem og tilbage. Og til sidst blev de enige om, at bankens forslag gav bedst mening for begge parter.
- Jeg tror, der er mange, der ikke har gjort sig de her tanker. Hvad skal der ske, når vi skal herfra? For rigtigt mange landmænd har en blind tro på, at det nok skal lykkes at sælge bedriften, når de er klar til det. Men det er bare ikke så nemt, siger Niels Peder Øgendahl.
For begge parter gælder det, at der skal findes en holdbar løsning, som giver mening for dem begge. For sælger vil det ikke give meget mening at få en fornuftig pris for bedriften, hvis det samtidig betyder, at Kristian efterfølgende ville være i risikozonen for at knække halsen.
- Vi har begge haft det sådan, at vi er gået ind i det her med åbne øjne. Det er klart, at det skal give mening for os begge, og det opnår vi også med den plan, vi har lagt for fremtiden, siger Kristian Øgendahl.
 

Generationsskifte

Over en periode på fem år er det planen, at den økologiske mælkeproduktion skal udfases, og fokus skal overføres til svineproduktionen, som er der, Kristian Øgendahl har sin store passion.
Hvis alt går efter planen, skal ejendommen dernæst overdrages fra faderen til sønnen, der i øjeblikket er ansat i Skovly Økologi.
Køerne forsvinder dog ikke fra Skovly Økologi med et snuptag. Så længe Niels Peder Øgendahl og hustru Annalise Øgendahl har fysikken til det, vil køerne være en del af produktionen. Det giver bedst mening for alle parter.

 

 

»- Da Kristian besluttede sig for at kaste sig ud i økologisk svineproduktion, så kunne vi pludselig se, at der var gode muligheder på vores bedrift«

Niels Peder Øgendahl, mælkeproducent, Skovly Økologi

 

Skovly Økologi
● Beliggenhed: Bækmarksbro syd for Lemvig
● Ejer: Niels Peder Øgendahl
● 110 køer
● 170 søer
● 90 hektar ejes, cirka 185 hektar drives

 

 

Frustreret vandråd skriver til ministeren

23-01-2019 16:32:28

Flere frustrerede medlemmer af Vandråd Djursland har sendt et åbent brev til ministeren. Hvorfor skal vi bruge tid og kræfter på et indspil, som ikke bliver brugt?


US-afgrøder fastholder ny stigende pristendens

23-01-2019 15:55:20

Der er atter kommet godt gang i efterspørgslen efter amerikanske afgrøder. Det kan ses på prisgrafen for især soja og majs, der fastholder den forholdsvis nye stigende pristendens. Prispotentialet opad er stort for amerikanske afgrøder og det vil den derfor også være for afgrødepriserne herhjemme.


Stort ryk ind ved åbent hus i Rimmerhus

23-01-2019 14:00:42

Masser af gæster, da Dansk Maskincenter i Rimmerhus ved Videbæk holdt åbent hus.


Fra halvtag til lukket bygning

23-01-2019 12:10:36

Da man ikke har haft lignende projekter at sammenligne med, har byggeriet af Quantafuels anlæg i Skive krævet mange korrektioner undervejs.


Grøn diesel-produktion går snart i gang

23-01-2019 12:00:49

Mandag holdt Quantafuel rejsegilde i Skive. Til juni er de som de eneste i verden klar til at omdanne plastaffald til bæredygtigt brændstof.


Nyt kartoffelcenter er indviet i Give

23-01-2019 11:39:58

Danespos ny forædlingsstation og hovedkontor, som skal skabe rammerne for fremtidens kartoffelplanter er nu blevet indviet.


Medarbejdere fra øverste hylde

23-01-2019 11:20:29

Claus Bruun Jørgensen i Tinglev er altid årvågen efter at rekruttere dygtige medarbejdere og elever til sin 2.000 søer store svineproduktion. Han har både udenlandske og danske ansatte.


Stillestående maskiner koster kassen

23-01-2019 11:00:52

En ny sprøjte, der kun bruges få gange om året, bliver hurtigt den største udgift. Det fremgår af en ny type beregning af de samlede omkostninger pr. afgrøde eller mark, som LandboThy har udviklet.


Ro i løbeafdelingen: Medarbejder introducerede ide

23-01-2019 11:00:37

Arbejdet i løbeafdelingen er blevet mere roligt, efter at en tidligere medarbejder introducerede en ny metode hos Claus Bruun Jørgensen i Tinglev.


75 procent af danske planteavlere vil gerne bruge gradueret gødskning

23-01-2019 10:30:40

Det viser en ny undersøgelse fra Yara blandt de skandinaviske landmænd om deres ønsker og forventninger til fremtidig anvendelse af præcisionslandbrug.


Debat: DN-Præsident på afveje

23-01-2019 10:00:29

Miljøet har det bedre. Det bør Danmarks Naturfredningsforening anerkende, mener skribenten.


Minus i svinestalden – opmuntring for 2019

23-01-2019 09:40:35

Mens svineproducenterne fra 2017 til 2018 har været på en historisk rutsjebanetur, er det gået mere jævnt for sig hos mælkeproducenterne. Sådan lød det i går, da LandboLimfjord fremlagde deres estimerede regnskabsresultater for 2018 og kiggede i krystalkuglen for 2019.


Ny genetik sætter fokus på osteproduktion

23-01-2019 09:00:57

Fra slutningen af januar vil man kunne bestille tyresæd fra den Italienske virksomhed Inseme direkte hos Mosegården A/S. Genetik, som blandt andet sætter fokus på mælk, der er velegnet til osteproduktion.


Landmænd gav moralsk opbakning til at kæmpe mod indsatsplaner

23-01-2019 08:30:46

Initiativtagerne til at forfølge det juridiske spor mod de potentielle rettighedsindskrænkelser, kommunernes indsatsplaner giver, søger i første omgang moralsk opbakning. Det fik de af 50 landmænd i Ry mandag aften.


Advokat advarer om manglende retsbeskyttelse overfor landmanden

23-01-2019 08:30:42

Advokat Hans Sønderby redegjorde overfor 50 skeptiske landmænd om de juridiske muligheder for at bremse kommunernes indsatsplaner. 40 procent af arealet kan rammes lyder det.


Styrelse udvider åbningstiderne

23-01-2019 08:21:30

1. februar kan du ringe til Landbrugsstyrelsen fra kl. 7, når ansøgningsrunden åbner.


Oprør: Ordentlighed i forvaltningen, tak

23-01-2019 08:18:22

Djævlen ligger som bekendt i detaljen. Også her, hvis man lytter til advokaten


Brandskader blev udbedret på to uger

23-01-2019 08:18:15

Det bliver formentlig uden driftstab af betydning og uden huller i produktionen, Claus Bruun Jørgensen i Tinglev kan se tilbage på en brand i et af sine staldafsnit natten mellem 4. og 5. december.


Aktiemarkedet kan snyde dig lige nu

23-01-2019 07:56:04

Prisen for guld har været med ret kraftig pil opad, siden september måned. I samme periode har aktiemarkedet overordnet set været med pil ned. Især i den sidste del af 2018 var der presser på aktierne, mens guldprisen tog et godt ryk op. Alt sammen er det tegn på at krisen på finansmarkedet ikke er et overstået kapitel, eftersom en stigende guldpris er tegn på frygt for en finansiel krise.


Nutrifair: Skab netværk og få ny viden i januar

10-12-2018 10:50:51

Der er mange gode grunde til at besøge Nutrifair. Hør både svineproducent Claus Bruun Jørgensen og kvægavler Rick van Heesch fortælle om, hvorfor du også bør dukke op i Fredericia den 16. og 17. januar.


Side 1 af 1439 (28775 artikler)Prev1234567143714381439Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer