bannerPos

Landbrugets indtægter faldt med 21 procent sidste år

Landmændenes foderomkostning i 2018 blev påvirket af højere priser, men de lave kornmængder i høsten vil også have indvirkning på foderomkostningerne i 2019, vurderes det.

Redaktionen

22-05-2019 11:39
Selvom tørken gjorde ondt sidste år, blev landbrugets resultat bedre end i 2015 og 2016, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Ifølge Danmarks Statistik er landbrugets bruttofaktorindkomst for 2018 foreløbigt opgjort til 23,1 milliarder kroner.

Det er 6,1 milliarder kroner lavere end året før, svarende til en nedgang på knap 21 procent i forhold til året før. Det er dog bedre end i 2015 og 2016, hvor bruttofaktorindkomsten blev opgjort til henholdsvis 21 og 22 milliarder kroner.

Den langvarige tørke i 2018 blev delvist opvejet af højere priser på salg af afgrøder, der dog på grund af en lavere mængde faldt med 2,3 milliarder kroner i værdi til 25,5 milliarder kroner.

Mængden af korn faldt med 25 procent i forhold til året før, mens prisen steg med 17 procent. Det resulterede i, at værdien af kornproduktionen faldt med 1,4 milliarder kroner til 9,5 milliarder kroner, mens værdien af industrifrø, hvilket hovedsageligt består af raps, faldt med 35 procent til 1,3 milliarder kroner.

- Landmændenes foderomkostning i 2018 blev påvirket af de højere priser, men den lave høst i 2018 vil også have indvirkning på foderomkostningerne i 2019. Det forventes, at det vil blive nødvendigt for mange landmænd at indkøbe ekstra foder i første halvår af 2019 for at have nok foder til deres animalske produktion, skriver Danmarks Statistik.

Animalske produkter

Trods stigende mængder faldt værdien af de animalske salgsprodukter med 7 procent til 46,6 milliarder kroner – især på grund af, at værdien af svin faldt med 3,6 milliarder kroner til 20,6 milliarder kroner som følge af et prisfald på 17 procent.

Overordnet set steg mængderne og priserne for kvæg, fjerkræ og æg, mens mælkepriserne faldt.mip

Store forventninger til kommende supermiddel

Forventningerne til et nyt svampemiddel, Inatreq, der forventes godkendt i Danmark til 2021-sprøjtesæsonen, er så store, at kemifirmaet Corteva i torsdags startede en ny fabriksdel i Frankrig alene til denne produktion.

Nye tendenser og udfordringer i dansk svineproduktion

Seges Svineproduktion har tirsdag og onsdag i denne uge afholdt det årlige Fagligt Nyt i Horsens, hovedsageligt med rådgivere og dyrlæger som deltagere. I år bød programmet blandt andet på emner som bæredygtighed, søer & pattegrise, grisevelfærd, mindre zink og antibiotika, samt økonomi og optimering af svineproduktion.

Ulovlig indtrængen: Veganerdebatten raser derudaf på Facebook

Historien om at L&F planlægger at lægge sag an mod Veganerpartiet for ulovlig indtrængen hos en svineproducent på Falster har fået særdeles meget liv de sidste par dage. En lang række landmænd mener, at der ville være tale om en bananrepublik, hvis det blev frit bare at gå ind på andre folks ejendomme. Derimod mener flere veganere, at den ulovlige indtrængen er “et nødvendigt onde” for at dokumentere, hvad de betegner som dyremishandling.

Tiden er afgørende når man snakker om digital dermatitis

Selvom det føles som om, at en digital dermatitis kommer af sig selv, ja så forsvinder den ikke af sig selv. Den kræver altid behandling, og jo hurtigere man sætter i gang, desto større er succesraten, lød det onsdag da udenlandske eksperter gjorde en gruppe nordjyske landmænd og klovbeskærere klogere på klovlidelsen. Først i Støvring og senere på bedriftsbesøg ved Aalborg.

- Vi vil gøre en hel del anderledes fremadrettet

På baggrund af PRRS-smitten fra ornesæden hos Hatting afholdt Seges Svineproduktion i sidste uge to informationsmøder om situationen i Horsens. I denne uge blev Fagligt Nyt i Horsens indledt med aktuel information om den kritiske situation – netop i Horsens. Den kom fra afdelingschef for Veterinær & Kvalitetsforhold, Seges, Bent Nielsen.

Kliplev-biogas er klar til at indgå aftaler med landmænd

Nu kan landmænd indgå en leverandøraftale med biogasselskabet i Kliplev.
Side 1 af 1637 (32736 artikler)Prev1234567163516361637Next