bannerPos

Slagtesvineproducenter forventer at producere mindre

Foto: Colourbox

Redaktionen

25-06-2019 09:44
Dansk slagtesvineproduktion vil falde 4-6 procent i de kommende tre år, vurderer Landsforeningen af Dansk Svineproducenter efter at have lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer.

Den danske produktion af slagtesvin står foran et fald på 4-6 procent i de kommende tre år. Det vurderer Landsforeningen af Danske Svineproducenter på baggrund af en ny spørgeundersøgelse foretaget blandt medlemmerne.

Producentforeningen har på basis af besvarelserne udregnet en stemningsindikator for den samlede svineproduktion i Danmark.

- I år viser indikatoren en forventning om en uændret produktion af slagtesvin i Danmark for de kommende år. Da indikatoren imidlertid altid er for optimistisk, regner vi med et markant fald på cirka 4–6 procent i de kommende år, lyder det fra Danske Svineproducenter i en omtale af undersøgelsen i bladet Svineproducenten, der lander i medlemmernes postkasser i den kommende weekend.

- I 2015 viste vores beregnede indikator, at slagtesvineproduktionen ville falde med 4 procent. Selvom det allerede var overraskende negativt dengang, var den faktiske nedgang i produktionen endnu større. Nemlig minus 6,8 procent. Blandt andet på grund af forskellige støtteordninger var vores stemningsindikator meget positiv i 2017. Faktisk er slagtesvineproduktionen da også steget med 3,7 procent fra 2017 til 2018.

God økonomi

Over halvdelen af de adspurgte svineproducenter i undersøgelsen er enige eller meget enige i udsagnet »Økonomisk set klarer jeg mig godt«.

Dét overrasker Danske Svineproducenter.

- Vi skal huske, at dette års spørgeundersøgelse blev gennemført, inden grisepriserne eksploderede. Mindre end 20 procent af respondenterne var uenige eller meget uenige i udsagnet. En årsag kan selvfølgelig være, at de respondenter, der økonomisk ikke var konkurrencedygtige, allerede var tvunget til at forlade erhvervet, skriver producentforeningen, og tilføjer:

- I 2017, hvor Danish Crown og Tican kæmpede med yderligere tillæg om nye slagtesvin, og smågrisenoteringerne nåede et højt prisniveau, var stemningen naturligvis bedre.

Næsten to tredjedele af svineproducenterne nævner »økonomi/pris/notering« som den største udfordring i de næste 1-2 år. Men også politiske og nye krav til svineproduktionen opfattes som en større udfordring i forhold til undersøgelsen for to år siden.

Aldersproblem

Da der kun kommer meget få unge ind i erhvervet for øjeblikket, stiger gennemsnitsalderen i undersøgelsen hvert år med cirka 0,95. Lige nu er der kun få producenter, der går på pension, men det er kun et spørgsmål om tid, før det bliver en udfordring for dansk svineproduktion, vurderer Danske Svineproducenter.

- Vi skal huske, at dette års spørgeundersøgelse blev gennemført, inden grisepriserne eksploderede

Danske Svineproducenter

Undersøgelsen, der er lavet i marts – før prisstigningerne i slagtesvinemarkedet tog fart – bygger på 296 besvarelser, der dækker i alt cirka 221.000 søer og cirka 673.000 stipladser til slagtesvin.

- Med en god responsrate på 39 procent kan stikprøven anses som repræsentativ for større svinebesætninger i Danmark, skriver Danske Svineproducenter.

mip

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.

Omlægning med succes

Det økologiske marked er i vækst. Vurderingen i branchen er derfor, at der også fremover vil være behov for flere økologiske producenter.

Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Jerseyavlere: - Hvad så når markedet er mættet?

Inden længe er det slut med at aflive jerseytyrekalve, og som det ser ud nu, vil man i stedet kunne lave flere kvier til eksport. Men hvad så når eksportmarkedet er mættet, spurgte flere jerseyavlere ved gårsdagens årsmøde i Dansk Jersey i Esbjerg.

Styrelse lægger sig fladt ned og beklager efterafgrødebrev

Et brev fra Landbrugsstyrelsen, som blev sendt ud torsdag aften til landmænd med efterafgrøder, betød ekstra travlhed på planteavlskontorerne fredag morgen. Brevet gjorde landmænd i tvivl om, hvorvidt de havde indberettet deres efterafgrøder til styrelsen korrekt.
Side 1 af 1632 (32627 artikler)Prev1234567163016311632Next