bannerPos

Statistik: Flere konventionelle har dårlig økonomi

Foto: Colorbox

Morten Ipsen

Journalist
06-02-2019 08:00
Blandt de konventionelle landbrug har særligt den dårligste fjerdedel opgjort efter driftsresultat svært ved at få pengene til at slå til, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Den bedst indtjenende fjerdedel af de konventionelle landmandsfamilier kunne spare op i alle årene fra 2015 til 2017, og lagde i gennemsnit over 2 millioner kroner til side i 2017.

Den dårligst indtjenende fjerdedel havde derimod i alle tre år behov for at finansiere underskud på driften og privatforbrug.

Det viser en helt ny opgørelse fra Danmarks Statistik, der omhandler heltidsbedrifter. Tallene dækker hele familiens indkomst, så for eksempel ægtefællens lønindtægt også er regnet med.

- På længere sigt er lånefinansiering af underskud og forbrug en uholdbar situation, hvor bedriften har brug for en turn-around, ellers er konsekvensen i sidste ende konkurs, siger chefkonsulent i Danmarks Statistik, Henrik Bolding Pedersen.

 

Samme landbrug

Mønsteret er, at de samme landbrug leverer gode resultater år efter år, viser tallene. De økologiske landbrug i Danmark er domineret af mange mælkeproducenter, hvor økonomien har været god de senere år. Også bedre end for deres konventionelle kollegaer.

- Når konventionelle og økologiske landbrug sammenlignes, så ser det ud til, at »halen« af bedrifter med ondt i økonomien er relativt større blandt konventionelle landbrug, siger Henrik Bolding Pedersen.

I Danmark er der som gennemsnit i årene 2015-2017 10.100 heltidsbedrifter.

- Af disse er cirka 9.500 konventionelle landbrug, mens knap 600 er økologiske landbrug, oplyser Danmarks Statistik.

Regnskabsstatistikken for landbrug bliver først opdateret med tal for 2018 i juli 2019, og forventningen er dårligere resultater generelt end i 2017. Høstresultatet var for eksempel 28 procent mindre end i 2017, viser Nyt fra Danmarks Statistik.

Bestiller fabriksny Hoegild vertikalblander for anden gang

Sønderjysk bedrift med 400 årskøer investerer i en fabriksny Hoegild vertikalblander på 32 kubikmeter. Den erstatter en fire år gammel blander, der er helt magen til og har blandet 25 tons fuldfoder om dagen.

Genopbygget fuldfoderblander kører fint efter fem år

En genopbygget Hoegild Edition vertikalblander holder lige så godt som en fabriksny, viser fem års erfaring hos vestjysk mælkeproducent med 300 årskøer.

Angreb af meldrøjer i forskellige rugsorter

I et forsøg med kunstig smitte af meldrøjer i rug var der i år færrest angreb i de afprøvede KWS-sorter.

Demo kan hjælpe til valg af såmaskine

VKST viser et bredt udsnit af nye såmaskiner på en stor sådemo tirsdag den 3. september på Ny Lellinge ved Køge.

Sådan forebygger du havrerødsot i vintersæd

Fra 16. september kan forekomsten af bladlus i vinterbyg og -hvede i tidligt såede marker i milde områder følges. Bladlusene kan overføre havrerødsotvirus, oplyser Seges.
Side 1 af 1607 (32132 artikler)Prev1234567160516061607Next