bannerPos

Statistik: Flere konventionelle har dårlig økonomi

Foto: Colorbox

Morten Ipsen

Journalist
06-02-2019 08:00
Blandt de konventionelle landbrug har særligt den dårligste fjerdedel opgjort efter driftsresultat svært ved at få pengene til at slå til, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Den bedst indtjenende fjerdedel af de konventionelle landmandsfamilier kunne spare op i alle årene fra 2015 til 2017, og lagde i gennemsnit over 2 millioner kroner til side i 2017.

Den dårligst indtjenende fjerdedel havde derimod i alle tre år behov for at finansiere underskud på driften og privatforbrug.

Det viser en helt ny opgørelse fra Danmarks Statistik, der omhandler heltidsbedrifter. Tallene dækker hele familiens indkomst, så for eksempel ægtefællens lønindtægt også er regnet med.

- På længere sigt er lånefinansiering af underskud og forbrug en uholdbar situation, hvor bedriften har brug for en turn-around, ellers er konsekvensen i sidste ende konkurs, siger chefkonsulent i Danmarks Statistik, Henrik Bolding Pedersen.

 

Samme landbrug

Mønsteret er, at de samme landbrug leverer gode resultater år efter år, viser tallene. De økologiske landbrug i Danmark er domineret af mange mælkeproducenter, hvor økonomien har været god de senere år. Også bedre end for deres konventionelle kollegaer.

- Når konventionelle og økologiske landbrug sammenlignes, så ser det ud til, at »halen« af bedrifter med ondt i økonomien er relativt større blandt konventionelle landbrug, siger Henrik Bolding Pedersen.

I Danmark er der som gennemsnit i årene 2015-2017 10.100 heltidsbedrifter.

- Af disse er cirka 9.500 konventionelle landbrug, mens knap 600 er økologiske landbrug, oplyser Danmarks Statistik.

Regnskabsstatistikken for landbrug bliver først opdateret med tal for 2018 i juli 2019, og forventningen er dårligere resultater generelt end i 2017. Høstresultatet var for eksempel 28 procent mindre end i 2017, viser Nyt fra Danmarks Statistik.

Alle opgaver er vigtige

Hos Go-Gris I/S har de succes med at fastholde deres medarbejdere, og ifølge medejer Martin Mogensen, behøver indsatsen ikke at være så højtravende for at lykkes med et godt team.

Ny slam-teknik genbruger fosforgødning

Frisk slam ud på markerne som gødning er ikke velset, selvom fosfor fremover bliver en mangel i verden. Nyt dansk firma kan nu udvinde P af slam uden energi udefra.

Danish Crown kan bygge til i Kina

Manglen på svinekød i Kina kan i fremtiden få Danish Crown til at bygge endnu en fabrik i riget i midten.

Stormøde forud for folketingsvalg: Vil have faglighed ind i dansk landbrugspolitik

6. maj er landmænd forud for det kommende folketingsvalg atter indkaldt til stormøde på Agerskov Kro i Sønderjylland. På programmet er en række velkendte udfordringer for landbruget, som ifølge Jens Peter Aggesen fra Agerskovgruppen endnu er langt fra at blive løst.
Side 1 af 1518 (30348 artikler)Prev1234567151615171518Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer