Kvægudstillingen: Uændret 86 malkekøer, færre kødkvæg

Øgede krav til blodprøver og transportproblemer kan være årsagen til, at kun 40 stykker kødkvæg stiller op ved årets dyrskue.

Trods færre malkekvægsbesætninger i det fynske område i forhold til for tre år siden, hvor det seneste dyrskue blev afviklet i Odense, er antallet af malkekøer i staldene på dyrskuepladsen uændret, når Det Fynske Dyrskue 2022 åbner på fredag.

Således er der tilmeldt 86 køer, fordelt på 28 RDM-køer, 28 holsteinkøer og 30 af jerseyracen.

Køerne kommer fra i alt 16 udstillere, fordelt med seks med røde køer, fem med brogede køer samt jerseykøer fra fem besætninger.

Kødkvæg halveret

Når det gælder repræsentationen af kødkvægdyr, er der til gengæld sket en halvering i forhold til det seneste fynske dyrskue. Her er tilmeldingen nede på i alt 40 stykker kvæg, fordelt på seks racer fra i alt 14 fynske kødkvægavlere.

Der er flest tilmeldt indenfor herefordracen, med 12 dyr. Der udstilles seks af skotsk højlandskvæg-racen, limousine og simmertaler kommer med hver syv, murray gray med fire, og endelig dexter og galloway med hver to dyr.

Tidligere kvægkonsulent Lauritz Rasmussen kan have de øgede krav til blodprøvning som årsag til frafaldet indenfor kødkvæg. Der skal således i år kunne fremvises negative prøver for både mycoplasma og salmonella dublin.

- Det giver både en ekstra udgift og besvær, samtidig med nogle avlere måske ikke vil lade dyrlægen stikke sine dyr, siger koordinatoren for kvægudstillingen, som understreger, at Fyn er fri for begge sygdomme, men kravet følger landets øvrige dyrskuer som en ekstra sikkerhed for udstillerne.

6.500 kroner i bøde

Han vil heller ikke afvise, at politirazziaer ved tidligere dyrskuer måske afholder nogen fra at køre dyr til dyrskuet med kreaturvognen.

- Desværre har vi oplevet, at der er uddelt bøder, også for forseelser tæt ved bagatelgrænsen, nævner Lauritz Rasmussen, der har hørt om et sådant bødeforlæg på 6.500 kroner til en udstiller, som selv fragtede en enkelt tyr til Odense.

Alt i alt glæder det ham, at der trods alt er mange fynske kvægholdere, som viser deres dyr frem til bedømmelse og deltager i den vigtige samfundskontakt i de tre dage.

I forhold til de tidligere år er programmet for kvægudstillingen uændret, med bedømmelser om fredagen, og kåring af de bedste køer i løbet af lørdagen.

Kvæg på dyrskuet

Malkerace: Antal tilmeldte dyr:

Rød Dansk Malkerace 28

Dansk Holstein 28

Jersey 30

Kødkvægrace: Antal tilmeldte dyr:

Hereford 12

Simmental 7

Limousine 7

Skotsk Højlandskvæg 6

Murray Gray 4

Dexter 2

Galloway 2

Læs også