Unge udstillere: - Fif og faglig sparring er vigtig

To kammerater med hvert deres firma har fundet ud af, at de kan give hinanden rigtig mange fif og faglig sparring – og så deler de ofte stand på messer.

Roskilde Dyrskue, Græsland, Maskiner under Broen, Landsskuet og Agromek. Det er blot nogle af de steder, man har og vil kunne møde de to unge iværksættere Jeroen van Leunen, JVL Maskinservice, Ringkøbing og Jeppe Frølund Jensen, Steerguide.dk, Herning.

- Vi har kendt hinanden siden efterskolen, fortæller de to kammerater, som i nogle år ikke havde så meget kontakt, men det ændrede sig for et par år siden.

- Jeg begyndte at rode lidt i gps og manglede en landbrugsmekaniker til at hjælpe med at montere, uddyber Jeppe Frølund Jensen, der er indehaver af Steerguide.dk.

Derfor tog han kontakt til Jeroen Van Leunen, som siden også har etableret sig som selvstændig.

Stort behov for autostyring

For to år siden blev Jeppe færdiguddannet forretningsingeniør, og allerede under uddannelsen var han begyndt at interessere sig for gps-systemer.

- Jeg købte en mejertærkser under ingeniørstudiet for at kunne høste i min ferie. Den ville jeg gerne have monteret gps på, fortæller Jeppe, som fandt ud af, at det var et behov andre også havde – og derfor fik idéen om at sælge gps-udstyr til entreprenør- og landbrugsmaskiner.

Det er hovedsagligt ældre maskiner, som Jeppe sælger autostyring til – nærmere præcist er det RTK-autostyring og RTK-maskinstyring fra FJDynamics samt adgang til et eget udviklet landsdækkende RTK-netværk med 70 basestationer fordelt over hele Danmark, som virksomheden beskæftiger sig med.

- Det var lidt svært at få gang i det med det samme, så jeg har både haft arbejde som smed, tømrer og skovhugger efter endt udannelse, fortæller Jeppe, der siden sidste år har været fuldt beskæftiget som selvstændig og for en måned siden har ansat den første medarbejder i virksomheden.

Inspiration fra Holland

Kammeraten Jeroen van Leunen er uddannet landbrugsmekaniker og kørte ud med servicevogn i nogle år, inden han startede op som selvstændig med JVL Maskinservice og Traktorbomber.dk. Virksomheden er dog kun forbeholdt fritiden, idet han også er ansat som sælger ved Holmsland Maskinforretning.

Jeroen blev inspireret af Jeppes nystartede virksomhed og fik også lysten til at starte noget op selv. Det blev til salg af sikkerhedsfrontvægte/-kofangere til traktorer.

- Det er et lidt specielt produkt, jeg har, og der er ikke andre i Danmark, der forhandler dem, forklarer Jeroen og fortsætter:

Det er nærmere bestemt de hollandske safety bumpers, som Jeroen begyndte at importere i januar 2021 – og som fås fra 90 kg til 2.500 kg.

- Det er frontvægte med indbyggede sikkerhedskofangere med LED-belysninger og reflekser, uddyber han.

Han mener, at der generelt skal gøres mere for sikkerheden i trafikken, og at sikkerhedsfrontvægtene netop er med til dette.

- Jeg har kun fået positive tilbagemeldinger fra kunderne, som er imponerede over, hvor meget bilerne trækker til side, når der kommer en traktor med en sikkerhedskofanger – bilisterne bliver mere opmærksomme, fortæller Jeroen.

Samme udfordringer

De to kammerater fandt ud af, at deres produkter rammer meget det samme kundesegment indenfor entreprenør- og landbrugsbranchen.

- Vi kom til at snakke om, at vi kunne hjælpe hinanden og udveksle erfaringer, siger Jeppe Frølund Jensen og Jeroen van Leunen.

Også forretningsstrategi er noget, der bliver drøftet.

- Vi går og bakser lidt med de samme udfordringer, så det giver god mening, uddyber Jeppe.

Samarbejdet har også ført til, at de to unge virksomhedsejere deler messestande.

- Vi tiltrækker de samme, så vi kunne se, at det ikke er helt dumt, at vi står sammen, fortæller de.

Roskilde Dyrskue var deres første skue sammen – og de skulle efter sigende have været de yngste maskinudstillere. Skuet var en stor succes, og Jeppe og Jeroen ser frem til Landsskuet i Herning, hvor de håber, at lige så mange vil kigge forbi deres stand.

Læs også