Digitale dyrskuedommere

To rutinerede kvægdommere kommer på en anderledes opgave i år – de skal finde årets bedste dyr blandt indsendte fotos og videoer.

Selv om der ikke vil kunne høres et eneste kobrøl eller hestevrinsk på Dyrskuepladsen i Odense i år, så bliver skuets bedste dyr alligevel kåret.

Alle fynske dyreholdere har haft mulighed for at indsende fotos eller videoer med deres bedste dyr til en digital bedømmelse, hvor årets bedste dyr indenfor de enkelte kategorier bliver udpeget.

Inden for malkekvæg og kødkvæg har to rutinerede dyrskuedommere fået denne noget anderledes opgave i forhold til at gå rundt i bedømmelsesringen blandt dyrskuedyrene. 

Uden sammenligning

- Det bliver sjovt at prøve at være dommer på den facon, men naturligvis må jeg tage opgaven i forhold til det materiale, som er blevet indsendt. Og i forhold til den normale dyrskuebedømmelse kan jeg jo ikke sammenligne dyrene og deres bevægelse, siger den erfarne dyrskuedommer Torben Andersen fra Broby, som har fået opgaven at finde årets bedste fynske handyr og hundyr med kalv på tværs af alle kødkvægsracer.

I år skulle han have været dommer ved syv dyrskuer i hele landet og et skue i Sverige. Som fuldtids afkomsinspektør hos Viking Danmark bedømmer og kårer han årligt omkring 13-14.000 malkekøer og 800-900 kødkvægdyr rundt i besætninger over hele landet.

Derfor en det en særdeles kompetent dommer, som her efter indsendelsesfristen for fotos og videoer er overstået, nu sætter sig til computerskærmen for at bedømme de omkring 30 tilmeldte kødkvæg fra fynske »udstillere«. 

Kender alle racer

Gennem sit daglige virke kender han alle de 12-13 forskellige kødkvægracer indgående.

- Når vi er ude i besætningerne, som ønsker at få deres dyr kåret, tildeles dyrene karakter indenfor 25 forskellige egenskaber. Det gælder blandt andet eksteriør, lemmer, krog, muskelfylde, udseende og i det hele taget i forhold til racernes avlsmål. Det samme bruger vi i bedømmelsen på dyrskuerne, og derfor har jeg et godt kendskab til alle racerne, siger nu den digitale dyrskuedommer.

- Derfor mener jeg også, at jeg med baggrund i racemålene kunne finde frem til værdige vindere, selv om spektret går lige fra små dexter dyr til tyre af de største racer, håber Torben Andersen. 

2D-bedømmelse

Når det gælder malkekøerne, er det også et kendt ansigt, som skal finde skuets bedste på sin computerskærm. Opgaven er lagt i hænderne på Peter Weinkouff Pedersen, som flere gange har bedømt røde køer på Det Fynske Dyrskue. Tidligere var han også avlsrådgiver for de store racer på Fyn, men er i dag kvægbrugsleder på en økologisk jerseybedrift med 220 køer ved Skive. Som dyrskuedommer fungerer han fortsat som RDM-dommer og første år også med bedømmelse af jerseykøer.

- Det bliver en 2D-bedømmelse, da jeg af gode grunde ikke kan se køernes dybde og bevægelse. Og for den sags skyld koens størrelse i forhold til racens mål. Derfor er billedets kvalitet, koens udseende og dens præsentation på billedet eller videoen ret så vigtigt, når vinderen skal udpeges, siger Peter Weinkouff Pedersen, som dermed erkender, at denne form for konkurrence aldrig kan blive på niveau med et rigtigt dyrskue.

Indenfor malkekvæget kåres kun skuets bedste ko på tværs af malkeracerne.

Læs også