Store, flotte shireheste kan ses i Roskilde

Den ivrige shire-hesteavler Thea Hald fra Tuse Næs udstiller i år fire dyr på Roskilde Dyrskue.

Thea Hald med sin 7-årige vallak Halds Theodor. Han var i 2022 udstillet som hingst på Roskilde Dyrskue, hvor han fik 23 point og deltog i konkurrencen for sjællandspræmiehingste. Foto: Erik Kjærgaard Christensen I avlsarbejdet er det blandt andet vigtigt for Thea Hald at vælge den rigtige hingst. Til sin hoppe Shirefarm Enchanting Elektra, som hun her ses med, bruger hun gerne en hingst, der har noget højde, da denne hoppe ikke er så stor. Foto: Erik Kjærgaard Christensen - Jeg glæder mig altid til at vise mine heste frem på dyrskuet. Desuden elsker jeg dyrskue-stemningen, hvor man møder kolleger og får sig en god snak om heste og alt muligt andet, lyder det fra Thea Hald, ivrig Shire hesteavler fra Tuse Næs. Foto: Erik Kjærgaard Christensen

Thea Hald begyndte allerede at drømme om at få sin egen hest, da hun startede med ridning som 6-årig. Den drøm gik i opfyldelse, da hun som 18-årig købte sin første hoppe af blandet race for sin børneopsparing.

Efter et par år – i 2012 – valgte hun at skifte over til shire-hesteracen, som hun har holdt fast i lige siden. I øjeblikket har hun tre shireheste.

LandbrugØst har besøgt Thea Hald på Tuse Næs ved Holbæk for at høre nærmere om denne hesterace.

- Jeg gik over til shirehesten, som er en koldblodshest, fordi jeg altid har været fascineret af de store, flotte dyr. Shirehestene er nemlig verdens største, fortæller hun.

De tre heste

Hendes tre shireheste er den 13-årige hoppe Shirefarm Enchanting Elektra, en søn af hende, den 7-årige vallak Halds Theodor, samt hoppen Skovlys Maybeline på 10 år.

Thea Hald har solgt to stykker afkom af Shirefarm Enchanting Elektra. Vallakken Halds Bob, der i dag er fire år, blev solgt i 2020, mens hoppen Halds Dolly på to år blev solgt i september sidste år. Disse to solgte dyr udstiller hun i år på Roskilde Dyrskue sammen med Shirefarm Enchanting Elektra og Halds Theodor.

I 2022 udstillede hun Halds Theodor som hingst. Han fik dengang 23 point og deltog i konkurrencen for sjællandspræmiehingste.

I fare for at uddø

- Desværre er shire-hesteracen i fare for at dø helt ud. Den er ganske vist udbredt i mange lande over hele verden, men der er kun omkring 3.000 dyr tilbage på globalt plan. Og i Danmark er bestanden nede på cirka 100 dyr, fortæller Thea Hald.

- Der er tale om en engelsk race, som i øvrigt er relativ ny her i landet. Førhen var shirehestene meget anvendte som arbejdsheste, indtil de blev overflødige til dette formål. Shirehesten er ikke nogen sportshest. Til gengæld er den meget brugt som showhest, da den præsenterer sig rigtig godt, forklarer hun.

Som ivrig shireavler vil nordvestsjællænderen gerne sætte sit præg på racen og gøre sit til at sikre, at den ikke uddør.

Avlsarbejdet

- I avlsarbejdet er det blandt andet vigtigt for mig at vælge den rigtige hingst. Til min hoppe Shirefarm Enchanting Elektra bruger jeg gerne en hingst, der har noget højde, da hun ikke er så stor. Desuden går jeg efter dyr med et roligt temperament, siger hun.

Thea Hald har i øvrigt også solgt et shire hingsteføl til Norge.

Hun er medlem af Foreningen for Shireavl Danmark, som er en lille forening sammenlignet med andre foreninger for hesteavl.

Thea Hald har udstillet shireheste på Roskilde Dyrskue i de seneste 11 år.

- Jeg glæder mig altid til at vise mine heste frem på dyrskuet. Desuden elsker jeg dyrskue-stemningen, hvor man møder kollegaer og får sig en god snak om heste og alt muligt andet, lyder det fra shire-avleren fra Tuse Næs.

Læs mere om Dyrskuer 2024

Dyrskuerne er et vigtigt samlingspunkt for lokalsamfundene på landet. Samtidig kan det være en stærk indgang til landbruget. Her er alt, hvad du skal vide om årets dyrskuer.

Læs mere her

Læs mere om Roskilde Dyrskue

Roskilde Dyrskue finder sted fra fredag den 31. maj til søndag den 2. juni 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til foredrag og workshops.

Læs mere her

Læs også

Roskilde Dyrskue

Roskilde Dyrskue finder sted fra fredag den 31. maj til søndag den 2. juni 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til foredrag og workshops.

Dyk ned alle vores 29 artikler om Roskilde Dyrskue

Første arbejdsdag for Pöttinger-profil

Pöttinger har ansat Martin G. Paulsen som salgsansvarlig for Pöttinger i Danmark.

Ny Spearhead-armklipper på dyrskue

En spritny Spearhead-armklipper havde Danmarkspremiere på Roskilde Dyrskue.

Matchmaking-event for virksomheder og lærlinge

HEG, Metalindustriens Uddannelser og Dansk Maskinhandlerforening holdt et matchmaking-event på Roskilde Dyrskue med fokus på at hjælpe virksomheder med at finde lærlinge.

Dansk landbrug skal undgå at blive politisk kastebold

Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, fastslog i sin dyrskuetale i Roskilde, at erhvervet bør forsøge »den store og langsigtede aftale«. - Jeg siger forsøge, for jeg kan ikke love noget, pointerede han.

Søren Søndergaard: - Lige nu er den grønne trepart vores bedste mulighed for at værne om landbrugserhvervet

Landbrug & Fødevarers formand fastslog i sin dyrskuetale i Roskilde, at erhvervet bør forsøge »den store og langsigtede aftale«. - Jeg siger forsøge, for jeg kan ikke love noget. Jeg kan ikke garantere, at det lykkes. Men vi skal give det et reelt forsøg, pointerede han.

Matchmaking-event for virksomheder og lærlinge

Fredag den 31. maj afholdt HEG, Metalindustriens Uddannelser og Dansk Maskinhandlerforening et matchmaking-event på Roskilde Dyrskue med fokus på at hjælpe virksomheder med at finde lærlinge.

Ny Spearhead-armklipper på dyrskue

En spritny Spearhead-armklipper har Danmarkspremiere på Roskilde Dyrskue i denne weekend.

Første arbejdsdag for Pöttinger-profil

Pöttinger har pr. 1. juni ansat Martin G. Paulsen som salgsansvarlig for Pöttinger i Danmark.

Dyrskueformand får debut på talerstolen

59-årige Villads Sørensen blev i efteråret valgt som ny formand for Roskilde Dyrskue, og han får således debut på talerstolen til den officielle åbning fredag den 31. maj.

Imponerende besøgstal

Med 113.763 gæster var der i 2023 besøgsrekord på Roskilde Dyrskue, der de seneste 10 skuer har haft et gennemsnit på knap 93.000.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 91 artikler om Dyrskuer 2024

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.

676 dyr stiller til bedømmelse: - Kødkvæg er nærmest helt eksploderet

Antallet af kødkvæg er i år steget med hele 20 procent i forhold til sidste år. 164 dyr stiller til bedømmelse, mens der også er fremgang blandt fårene, mens malkekvæg og heste holder niveauet fra sidste år.

De kommer til Hjørring: Udstillerliste

En lang række maskin- og produktudstillere er igen i år klar på Hjørring Dyrskue.

Debutant i ringen er kommet på Hjørring Dyrskue siden barnsben

Det er kun hans tredje dyrskue som udstiller, og første gang i ringen i Hjørring. Alligevel kender han skuet som sin egen bukselomme og glæder sig til at vise tre kvier frem af racen Dansk Korthorn.

Bredt maskinprogram vises frem i Hjørring

LTA Landteknik-Andersen har specialiseret sig i import og salg af sliddele til landbrugsmaskiner samt import og eneforhandling af Opall markredskaber og S-S Enginering drænspulere. Et bredt udsnit af programmet vil kunne ses på Hjørring Dyrskue, hvor firmaet er blandt de faste udstillere.

Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens er dommer på dyrskuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Kim kæmpede sig tilbage efter »mange bump på vejen«: - Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen. Nu er han klar til at udstille sine køer på Landsskuet.