bannerPos

Planteformand efterlyser kort over målrettede efterafgrøder

Torben Hansen, planteformand i L&F, efterlyser kort over målrettede efterafgrøder i Landbrugsstyrelsen.

Lasse Ege Pedersen

24-11-2018 06:00
Landbrug & Fødevarers planteformand, Torben Hansen, langer ud efter Landbrugsstyrelsen, som endnu ikke har offentliggjort kortet over, hvor de målrettede efterafgrøder skal placeres i 2019.

Det burde have ligget der før sommerferien, men det er stadigvæk ikke kommet. Og nu er tålmodigheden opbrugt.

Sådan lyder det fra Landbrug & Fødevarers planteformand Torben Hansen, der ikke kan forstå en pind af, at et kort, der skal vise, hvor behovet for at så målrettede efterafgrøder næste år bliver af.

Det er Landbrugsstyrelsen, som skal offentliggøre kortet. Sidste år kom det først i begyndelsen af december, og det bliver altså på samme sene tidspunkt på året, at landmændene og deres rådgivere i år får kortet at se.

- Vi er i fuld gang med markplanlægningen. Vi planlægger sædskifter, og vi kigger rigtig langt frem som landmænd, og så mangler vi simpelthen bare det her kort. Det er fuldstændig vanvittigt, at det ikke er kommet endnu. Det, som gjaldt for 2018, kom for sent, og det sker nu endnu engang.

- Det er dybt frustrerende for både landmænd og rådgivere, som er i fuld gang med planlægningen af 2019 og 2020 ude i vores sædskifter, at vi mangler det her, siger Torben Hansen.

 

Prøver at spille med

De målrettede efterafgrøder er et af de allervigtigste virkemidler, når det kommer til at opnå de påkrævede kvælstofreduktioner i den målrettede regulering, som kommer til at gælde i 2019.

Som noget nyt kan landmænd næste år som led i den målrettede regulering også vælge at gøre brug af en frivillig normreduktion, hvis man ikke vælger at så efterafgrøder.

Men overvejer man som landmand at bruge den løsning, så er det ifølge Torben Hansen særdeles frustrerende, at man ikke kan se myndighedernes kort, som viser, hvor behovet for at så efterafgrøder i ren praksis er henne.

- Vælger man at køre en normreduktion er det altså rigtig, rigtig væsentligt at vide, hvad det er for et sædskifte, man har, siger han.

 

Medspillere

Torben Hansen fortæller, at det, som gør det ekstra frustrerende, er, at man fra landbrugets side har gjort alt for at bakke op om den kommende målrettede regulering, som også herfra har været et længe ventet ønske.

- Vi har sgu prøvet at være medspillere og gå konstruktivt ind i den her ordning, men så er det drønærgerligt, at vi så bare har en styrelse, der ikke har respekt for erhvervet og de årscyklusser, som vi er inde i som planteavlere. Det er som om, at når man er lukket inde på et varmt kontor i København, så kan den virkelige verden sådan set køre forbi, siger Torben Hansen.

Han fortæller, at man i Landbrug & Fødevarer har presset på længe – nærmest uge for uge – for at få kortet ud.

 

- Vi arbejder på højtryk

Fra Landbrugsstyrelsen lyder det til Effektivt Landbrug, at man endnu ikke kan sige præcis hvornår, at kortet bliver offentliggjort.

- Vi offentliggør kortet så snart, vi kan, men lige nu arbejder vi på højtryk på at kvalitetssikre beregningerne af indsatsbehovet. Vi beklager meget, at kortet endnu ikke er offentliggjort, for vi ved, at det er vigtigt i forhold til markplanlægningen, siger enhedschef Louise Piester.

Alle opgaver er vigtige

Hos Go-Gris I/S har de succes med at fastholde deres medarbejdere, og ifølge medejer Martin Mogensen, behøver indsatsen ikke at være så højtravende for at lykkes med et godt team.

Ny slam-teknik genbruger fosforgødning

Frisk slam ud på markerne som gødning er ikke velset, selvom fosfor fremover bliver en mangel i verden. Nyt dansk firma kan nu udvinde P af slam uden energi udefra.

Danish Crown kan bygge til i Kina

Manglen på svinekød i Kina kan i fremtiden få Danish Crown til at bygge endnu en fabrik i riget i midten.

Stormøde forud for folketingsvalg: Vil have faglighed ind i dansk landbrugspolitik

6. maj er landmænd forud for det kommende folketingsvalg atter indkaldt til stormøde på Agerskov Kro i Sønderjylland. På programmet er en række velkendte udfordringer for landbruget, som ifølge Jens Peter Aggesen fra Agerskovgruppen endnu er langt fra at blive løst.
Side 1 af 1518 (30348 artikler)Prev1234567151615171518Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer