Planteformand efterlyser kort over målrettede efterafgrøder

Torben Hansen, planteformand i L&F, efterlyser kort over målrettede efterafgrøder i Landbrugsstyrelsen.

Lasse Ege Pedersen

24-11-2018 06:00
Landbrug & Fødevarers planteformand, Torben Hansen, langer ud efter Landbrugsstyrelsen, som endnu ikke har offentliggjort kortet over, hvor de målrettede efterafgrøder skal placeres i 2019.

Det burde have ligget der før sommerferien, men det er stadigvæk ikke kommet. Og nu er tålmodigheden opbrugt.

Sådan lyder det fra Landbrug & Fødevarers planteformand Torben Hansen, der ikke kan forstå en pind af, at et kort, der skal vise, hvor behovet for at så målrettede efterafgrøder næste år bliver af.

Det er Landbrugsstyrelsen, som skal offentliggøre kortet. Sidste år kom det først i begyndelsen af december, og det bliver altså på samme sene tidspunkt på året, at landmændene og deres rådgivere i år får kortet at se.

- Vi er i fuld gang med markplanlægningen. Vi planlægger sædskifter, og vi kigger rigtig langt frem som landmænd, og så mangler vi simpelthen bare det her kort. Det er fuldstændig vanvittigt, at det ikke er kommet endnu. Det, som gjaldt for 2018, kom for sent, og det sker nu endnu engang.

- Det er dybt frustrerende for både landmænd og rådgivere, som er i fuld gang med planlægningen af 2019 og 2020 ude i vores sædskifter, at vi mangler det her, siger Torben Hansen.

 

Prøver at spille med

De målrettede efterafgrøder er et af de allervigtigste virkemidler, når det kommer til at opnå de påkrævede kvælstofreduktioner i den målrettede regulering, som kommer til at gælde i 2019.

Som noget nyt kan landmænd næste år som led i den målrettede regulering også vælge at gøre brug af en frivillig normreduktion, hvis man ikke vælger at så efterafgrøder.

Men overvejer man som landmand at bruge den løsning, så er det ifølge Torben Hansen særdeles frustrerende, at man ikke kan se myndighedernes kort, som viser, hvor behovet for at så efterafgrøder i ren praksis er henne.

- Vælger man at køre en normreduktion er det altså rigtig, rigtig væsentligt at vide, hvad det er for et sædskifte, man har, siger han.

 

Medspillere

Torben Hansen fortæller, at det, som gør det ekstra frustrerende, er, at man fra landbrugets side har gjort alt for at bakke op om den kommende målrettede regulering, som også herfra har været et længe ventet ønske.

- Vi har sgu prøvet at være medspillere og gå konstruktivt ind i den her ordning, men så er det drønærgerligt, at vi så bare har en styrelse, der ikke har respekt for erhvervet og de årscyklusser, som vi er inde i som planteavlere. Det er som om, at når man er lukket inde på et varmt kontor i København, så kan den virkelige verden sådan set køre forbi, siger Torben Hansen.

Han fortæller, at man i Landbrug & Fødevarer har presset på længe – nærmest uge for uge – for at få kortet ud.

 

- Vi arbejder på højtryk

Fra Landbrugsstyrelsen lyder det til Effektivt Landbrug, at man endnu ikke kan sige præcis hvornår, at kortet bliver offentliggjort.

- Vi offentliggør kortet så snart, vi kan, men lige nu arbejder vi på højtryk på at kvalitetssikre beregningerne af indsatsbehovet. Vi beklager meget, at kortet endnu ikke er offentliggjort, for vi ved, at det er vigtigt i forhold til markplanlægningen, siger enhedschef Louise Piester.

Ukrudtet er nu i større vækst end det var i april sidste år

20-02-2019 14:00:53

Ved Ringsted har Klaus Jacobsen sammenlignet friske enårig rapgræsplanter med fotos taget sidste år i april. - De lange, hvide rødder viser tydeligt, at væksten er godt i gang. Og allerede har været det i nogen tid, siger han.


Fåreavler kaster håndklædet: - Løbet er kørt, for Energinet har besluttet sig

20-02-2019 12:00:29

Efter at Energinet har offentliggjort den endelige linjeføring for gasledningen Baltic Pipe, har fåreavler Richard Andersen besluttet at afhænde sin besætning på flere end 300 får. En gårdejer undres og får medhold af talskvinde for dem, der får kompressor- og transformerstationen tæt.


Hvor er den folkelige debat i forhold til Baltic Pipe?

20-02-2019 11:00:49

Baltic Pipe opfylder ikke danskernes forventninger til demokratiet, mener skribenten. Han efterlyser hensyn til almenvellet i Danmark og efterlyser en folkelig debat i forhold til linjeføringen for en gasledning fra Norge til Polen.


Nye muligheder i NTM for krydsningsdyr

20-02-2019 09:05:04

Nye avlsværdital for krydsningsdyr gør det muligt at bruge kønssorteret sæd og kødkvægssæd mere målrettet i krydsningsbesætninger og dermed øge det avlsmæssige niveau, skriver Viking Danmark.


Sender to milliarder kroner tilbage til ejerne

20-02-2019 09:02:22

Hele nettoresultatet for 2018 bliver som ventet sendt tilbage til Arlas andelshavere. Det betyder efterbetaling på 2,3 eurocent pr. kilo mælk i gennemsnit til andelshaverne.


Så dygtige er landmænd og fødevareindustri faktisk til at undgå spild

20-02-2019 09:00:19

Danske fødevareproducenter er mestre i at recirkulere.


Animalske fødevarer giver faktisk mindst madspild

20-02-2019 09:00:06

Hovedparten af fødevareaffaldet fra primærproduktionen og fødevareindustrien går i virkeligheden ikke til spilde, men bliver genanvendt til forskellige formål.


Svinenoter

20-02-2019 09:00:04

Ledelsestemaer for landmænd ligner dem for andre virksomheder

20-02-2019 06:00:51

Topledere i erhvervsvirksomhederne og praktiske landmænd har mange sammenfald i fokusområder i denne tid.


Sjællandsk dyrskuemand til Fyn

20-02-2019 06:00:06

Nu rykker svineprisen i USA på sig

19-02-2019 17:46:59

Donald Trump ligger fortsat i forhandlinger med Kina om en løsning på handelskonflikten de to lande imellem. Det tegner positivt med forhandlingerne og det kan gavne svineprisen i ikke kun USA men også her hjemme. Kina får desuden brug for at importere store mængder af svinekød, nu hvor udbruddet af den afrikanske svinepest fortsætter med bredde sig i landet med de mange grise.


Ny direktør i Seges

19-02-2019 16:47:32

Fra Taulov til Mumbai

19-02-2019 16:00:54

Med en østjysk landbrugsbaggrund arbejder Robert Jensen Brink i Indiens største by med at bygge bro mellem danske landbrugs- og fødevarevirksomheder og indiske importører.


Tilsætning af Vizura til gyllen fremmer fosforoptag - test

16-11-2018 00:00:43

Med tilsætning af Vizura i den udspredte gylle fremmes planternes fosforoptag. Dette er især en fordel for de landmænd, der er ramt af fosforloftet.


Semler Agro Rykker ud i Marken

10-11-2018 09:50:25

John Deere traktorer med redskaber fra forskellige producenter står klar, når Semler Agro tirsdag den 23. oktober rammer Fredericia med DemoTour 2018


Side 1 af 1462 (29222 artikler)Prev1234567146014611462Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer