Danske ejendomme er billige

Sammenlignet med andre steder i Europa er landejendomme i Danmark ikke dyre, og det trækker nye investorer

»Solgt« står der mange gange hvert år med landbrugsejendomme sat til salg hos Nybolig Landbrug i Holstebro. Foto: Leif Christensen
»Solgt« står der mange gange hvert år med landbrugsejendomme sat til salg hos Nybolig Landbrug i Holstebro. Foto: Leif Christensen

Tekst: Leif Christensen/LLN Press

EJENDOMME Der skal skaffes mange penge, hvis der skal købes en ejendom, men spørgsmålet er, om det reelt er dyrt. Det er det ikke, hvis man spørger hos Nybolig Landbrug i Holstebro.

- Sammenlignet med resten af Europa bortset fra Østeuropa er det ikke dyrt at købe gård i Danmark, og priserne står slet ikke mål med opførselsprisen, lyder det fra indehaverne, Henning Tovgaard og Thomas Lykkeberg.

Det betyder også, at det er interessant for investorer at købe ejendomme og jord i området omkring Ringkøbing og Viborg amter, som Nybolig Landbrug i Holstebro primært dækker.

 

Danske og udenlandske investorer

Mange store brug bliver købt af investorer, og det er både danske og udenlandske investorer, der er interesserede.

Det smitter også af på prisen ikke mindst på jorden.

- Sandjord kan faktisk koste lige så meget som go’ jord, fortæller Thomas Lykkeberg.

Det er jord, der typisk bruges til kartoffelavl, som der er meget af i området.

De danske landmænd har også konkurrence fra udenlandske landmænd, når det gælder køb af gårde.

- Vi har også udlændinge, der ønsker at købe gård her i området. Det er primært hollændere, der går efter kvæggårde, men vi oplever på ingen måde det samme tryk som for år tilbage. Interessen fra udlandet kommer i det hele taget meget periodisk, forklarer Henning Tovgaard.

 

Unge vil gerne

Den udenlandske interesse forhindrer ikke danske landmænd i at komme til, og der er en jævn tilgang af ejendomme – også mindre.

- Vi får en del mindre landbrug ind i øjeblikket. Det er ældre landmænd med typisk 40-50 hektar, der ønsker at sælge, lyder det videre.

Det er ejendomme til en pris, hvor unge landmænd måske kan være med.

- Vi møder mange unge, der har sparet en million op, og det er rigtig flot, og heldigvis lykkes det også nogle unge at få købt. De unge vil gerne, hvis vi ellers kan finde en facon på det, noterer Henning Tovgaard.

Primært kvægejendomme på hylden

MÆGLER Nybolig Landbrug holder til centralt midt i Holstebro overfor Musikteatret, men vi skal normalt udenfor bygrænsen, når det gælder handel med en ejendom.

Virksomheden har fokus på salg af produktionsejendomme, landbrugsjord, lystejendomme og skov.

I 1986 startede Henning Tovgaard forretningen, og i 2018 blev Thomas Lykkeberg medejer efter at have været ansat i et par år, og yderligere to ansatte er klar til at hjælpe kunderne. Både Anne Grete Christensen og Kresten Vestergaard har hjulpet til de seneste fem år.

Der sælges ejendomme i et meget stort område, men de fleste ligger i de gamle Ringkøbing og Viborg amter, og der er mange ejendomme på hylderne.

- Mit indtryk er, at det primært er kvægejendomme, der er til salg, men tendensen er nok, at der slet ikke er så mange produktionsejendomme til salg som tidligere, konstaterer indehaver Henning Tovgaard.

Området har mange minkfarme, og det kan mærkes. Minkbranchen har det svært i øjeblikket.

Hos Nybolig Landbrug blev det også bemærket, at coronaen og nedlukningen ramte landet:

- Vi oplevede et par uger, hvor folk var betænkelige, men vi mærkede ikke så meget til det, fortæller Henning Tovgaard.

lec

Læs også

Nye tal: Jordpriser står stille
Analytiker: Derfor stiger jordprisen ikke
VKST og Nybolig Landbrug indgår tæt partnerskab
Sværere at få straksfradrag for ombygning og tilbygning
Få alle fejl og mangler med i købsaftalen
Sådan sparer du skat ved salg af ejendommen