Få alle fejl og mangler med i købsaftalen

Når man sælger en ejendom, skal man sikre sig, at køber ikke bagefter kan komme tilbage og stille en til ansvar for, at der er noget galt med ejendommen, lyder det fra en rådgiver.

Når du har solgt en landbrugsejendom, kan køber komme tilbage og kræve betaling for fejl/mangler ved ejendommen – men kun hvis køberen ikke var informeret om de pågældende fejl/mangler, inden handlen blev gennemført.

Derfor er det vigtigt at få alle fejl og mangler med i købsaftalen, forklarer juridisk seniorkonsulent i Patriotisk Selskab, Bodil Just.

Det er typisk sælgers jurist, der står for at lave købsaftalen, så det er over for ham eller hende, man skal nævne alle de fejl og mangler, som ejendommen har, fortsætter rådgiveren.

Mangelansvar

- Det lyder måske skørt, men da det ved handel af landbrugsejendomme ikke er muligt for køber at få en ejerskifteforsikring, gælder i stedet et mangelansvar i ti år efter handlen….De 10 års mangelansvar gælder desværre uanset hvad – man kan ikke bare aftale sig ud af det med køber, siger Bodil Just.

Hun forklarer, at der ikke er formkrav til købsaftalen, men at den er så afgørende, at den bør udformes skriftligt og underskrives af begge parter.

- I købsaftalen står blandt andet oplysninger om parterne og ejendommen, overtagelsesdag, købesum og hvordan den berigtiges, hvad der medfølger af tilbehør i handlen, ejendommens fysiske forhold, servitutter og individuelle forhold, herunder blandt andet naturudpegninger og eventuelle kontrakter, som køber overtager, forklarer Bodil Just.

Kort sagt indeholder købsaftalen de vilkår, sælger og køber har aftalt samt de vigtigste oplysninger om handlen.

Proces

Når køber og sælger – med hjælp fra deres jurister – er blevet enige om eventuelle ændringer til købsaftalen, underskrives den af begge parter. Så kan købers bank enten stille garanti eller deponere købesummen.

- Den, der har lavet købsaftalen, sørger for, at skødet oprettes digitalt hos Tinglysningsretten, så sælger og køber kan underskrive det med NemID, siger Bodil Just, og tilføjer:

- Når skødet er tinglyst, sørger sælgers og købers bank for, at finansieringen falder på plads, og så er handlen gennemført.

mip

 

Læs også

Nye tal: Jordpriser står stille
Analytiker: Derfor stiger jordprisen ikke
VKST og Nybolig Landbrug indgår tæt partnerskab
Sådan sparer du skat ved salg af ejendommen
Ekspert: Udskudte ejendomsvurderinger forlænger vinduet for et mere sikkert generationsskifte