bannerPos

Analyse: Fødevareklyngen kan hamle op med Brexit-effekt

Frank Øland glæder sig over, at fødevareklyngen ikke ser ud til at være alt for brexit-ramt. Arkivfoto.

Henning K. Andersen

10-10-2018 13:06
På trods af Storbritanniens udmeldelse af EU og den usikkerhed, der er opstået som følge af brexit, er det ikke gået ud over den danske fødevareeksport til handelspartneren.

Der har været spekuleret meget i, hvilken usikkerhed, som brexit kunne betyde for den danske eksport af fødevarer til Storbrittanien. Men trods den politiske og økonomiske tumult, som landet er kastet ud i efter folkeafstemningen i 2016, er det ikke gået ud over den danske eksport.
Det viser en analyse fra Landbrug & Fødevarer, som er omtalt i Finans.dk i dag. 

Godt nok er værdien af den danske fødevareksport til Storbrittanien fra 2015 til 2017 faldet med 8 procent til cirka 12 milliarder kroner, men det hører med til historien, at kursen på det britiske pund er faldet med hele 17 procent i samme periode. 

- Set i lyset af det store kursfald på pund er det relativt billigt sluppet, at værdien af eksporten ikke er faldet endnu mere. Det er lykkedes for de danske virksomheder at sende næsten halvdelen af valutakurstabet videre til de britiske kunder i form af prisstigninger. Trods prisstigningerne er det tilmed lykkedes at øge de eksporterede mængder en smule, siger cheføkonom Frank Øland fra Landbrug & Fødevarer. 

Faktisk forventer L&F, at den danske fødevareeksport over Nordsøen for 2018 vil udgøre 12,3 milliarder. Dermed vil eksporten være tilbage på niveauet i 2016 trods lavere kurs. 

Det hører dog også med til billedet, at kursen på pundet har haft andre afledte effekter. For eksempel har den lavere kurs ramt Arla hårdt, skriver finans.dk.

Interesse for ny uddannelse til produktionsleder

Der er god interesse for den nye uddannelse ”Produktionsleder+” som Grindsted Landbrugsskole udbyder i samarbejde med Sagro.

Lille israelsk foderblander med stor kapacitet

Israelske RMH er klar med en ny selvkørende foderblander, der trods sine beskedne 14 kubikmeter kan læsse, blande og udfodre 56 kubikmeter i timen.

Næstformand i L&F inviterer kontroversiel veganer ind i sin svinestald

Manden bag flere ulovlige indtrængninger i svinestalde, Henrik Vindfeldt, stifter af Veganerpartiet, er blevet inviteret på besøg i stalden hjemme hos Landbrug & Fødevarers næstformand, Asger Krogsgaard.

Afgørelse om sprøjteforbud i Beder skal en tur i retten

Landbrug & Fødevarer har som ventet taget næste skridt i sagen om Aarhus Kommunes sprøjteforbud i Beder. Organisationen indbringer nu Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse, der stadfæstede forbuddet, for retten.

Maskinhandler: - Det er købers marked

Hos Kragmann A/S kan man lige nu finansiere sit maskinkøb til en negativ rente på 0,48 procent p.a. Ifølge maskinhandleren er markedet også på andre parametre attraktivt lige nu, hvis man skal have maskinparken opdateret.
Side 1 af 1568 (31357 artikler)Prev1234567156615671568Next