TopEnergy A/S: - Ja, solceller kan stadig betale sig

Grøn profil og CO2-besparelse er de åbenlyse fordele ved at etablere et solcelleanlæg på sin ejendom. Man man skal gøre sig overvejelser om forbrug og størrelse, inden man kaster sig ud i det, lyder rådet fra erfaren forhandler.

Ejer af TopEnergy A/S, Jacob P. Jørgensen, slår derfor gerne et slag for, hvorfor der skal installeres solcelleanlæg på landbrugsejendomme. Foto: Henriette Lemvig

Da L-Mediehus sidst besøgte Topproducts med underafdelingen TopEnergi i Herlufmagle ved Næstved var de netop gået i gang med forhandlingen af solcelleanlæg.

Nu er tiden gået, endnu flere solcelleanlæg har fundet vej til blandt andet tage på landbrugsejendomme og erfaringen er blevet større. Ejer Jacob P. Jørgensen slår derfor gerne et slag for, hvorfor der skal installeres solcelleanlæg på landbrugsejendomme.

- De åbenlyse fordele er en grøn profil og CO2-besparelsen, siger han og påpeger, at mange dernæst stiller sig det spørgsmål, om en investering i solceller kan forrente sig økonomisk som elpriserne er i dag?

- Det korte svar er ja, spørgsmålet er så hvor god forrentningen er. Det kommer helt an på ejendommens forbrug og tilslutningskategori.

Kræver grundig gennemgang

- For at sikre sig den bedste investering, er det vigtigt at starte med en grundig gennemgang og analyse, inden projektet sættes i gang. Der skal både tages hensyn til økonomiberegning baseret på timeforbrug, ampere tilsluttet ejendommen samt gennemgang af elinstallationer og tagflader, hvor panelerne skal installeres. Derudover kan en beregning på belastning af tagpåvirkningen i forhold til fem procent-reglen være nødvendig, lige som der er behov for dimensionering af solcelleanlæg og tilmelding af solcelleanlæg, siger Jacob P. Jørgensen.

Han fremhæver, at elafgiften som udgangspunkt ikke er en omkostning for landbruget, da den kan trækkes fra, hvorfor de reelle omkostninger er prisen for selve strømmen, tariffen hos tilslutningsselskab samt Energinets eltariffer.

- Den bedste forrentning opnås, når strømforbruget er højt i løbet af dagen hen over hele året og især om sommeren. Vores erfaring er, at svinebrug, mælkeproducenter og hønsebrug giver en meget fornuftig forrentning og besparelse ved installering af solceller.

Hvor stort et solcelleanlæg kan installeres

Et korrekt dimensioneret solcelleanlæg i forhold til ejendommens elforbrug er det, der afgør, hvor god forretningen og den årlige besparelse bliver.

Ifølge Jacob P. Jørgensen kan man som udgangspunkt installere så stort et anlæg, man ønsker, så længe man har sikret, at ejendommens infrastruktur kan håndtere størrelsen på anlægget.

- Her overvejer flere, om der kan monteres flere kWp solpaneler end kW inverter kapacitet? Og her er svaret også ja, så længe anlægget er dimensioneret og begrænset korrekt. Fordelen ved overdimensionering af kWp er, at solcelleanlægget producerer mere strøm i første og sidste kvartal af året samt alle de dage, henover hele året, hvor det er overskyet og regner, forklarer han.

Optimal ydelse og driftssikkerhed

Det er vigtigt at dimensionere solcelleanlægget korrekt og optimalt, hvor størrelsen på invertere, mængden af solceller og længden på solcellestrengene passer overens og er tilpasset størrelsen af eltavlen og de ampere, som ejendommen er tilsluttet med.

- Et solcelleanlæg producerer altid mest strøm, når det ligger sydvendt. Bygninger ligger nu en gang, som de ligger, anlæg som ligger øst/vest, sydøst eller sydvest producerer også rigtig godt med en lille tidsforskydelse i forhold til sydvendt, fastslår Jacob P. Jørgensen.

Vær sikker på tagets bæreevne

- Når man monterer solceller på taget, skal man altid vurdere standen på taget og overveje, om det kan holde de næste 30 år.

Tagets bæreevne er også vigtig at tage med i overvejelserne, og med fem procent-reglen ved ændring af lastvirkningen på tagkonstruktionen, kan det nogle gange være nødvendigt at sprede belastningen af solpanelerne.

Kend dit elforbrug

Et solcelleanlæg leverer hele året. Cirka 12 procent i 1. kvartal, 44 procent i 2. Kvartal, 36 procent i 3. kvartal og 8 procent i 4. kvartal.

For at finde besparelsen og forrentningen så akkurat som muligt, er det, ifølge Jacob P. Jørgensen, vigtigt, at man sammenligner elforbrug og solcelleproduktion time for time over en 12. måneders periode. Ellers vil det være antagelser, som meget nemt ikke stemmer overens med det reelle forbrug.

- Tilbagebetalingstiden på et anlæg ligger typisk mellem 5 og 10 år med en forrentning på 10 til 20 procent før afskrivninger.

30 procent af årligt forbrug

Et solcelleanlæg, hvor man selv kan bruge mellem 90 og 100 procent af den producerede strøm, kan man opnå at dække over 30 procent af sit årlige elforbrug.

- Det er ikke kun en god forrentning nu - men også en god forsikring mod fremtidige stigninger på el og tariffer, som vi oplevede for et par år siden. Elnettet skal udbygges kraftigt i årene frem, og det bliver dyrt, siger han.

Batterier kan med tiden være en løsning for at udnytte sin overskudsstrøm, og dermed opnå en endnu højere udnyttelse fra solcelleproduktionen, ved opladning for afladning, når prisen er høj og der er underskud af strøm fra solcelleanlægget.

Læs også