Ros til Arla for grønt strøm-initiativ

Når Arla nu vil indlede køb af klimacertifikater ude hos andelshaverne uden mellemhandlere, så viser det ifølge udviklingschef, Anders Andersen, SLF, og Landbrugets Biomasseleverandører, at fødevareklyngen er i stand til at finde løsninger for at reducere CO2-udledning.

Arla’s udmelding om at igangsætte køb af grøn strøm direkte ude hos landmændene får rosende ord med på vejen fra udviklingschef hos Sønderjysk Landboforening, Anders Andersen.

Allerede i fjor var Anders Andersen sammen med formanden for Landbrugets Biomasseleverandører, Erling Christensen, i dialog med Arla omkring handel af klimacertifikater mellem landmændene og Arla. Samme dialog har der været med andre aktører i fødevareklyngen.

- Arla så dengang positivt på en sådan proces – og har så siden set nærmere på, hvordan det kan bredes ud i alle de øvrige lande, hvor Arla opererer. Vi vil derfor udtrykke vores ros og kvittere Arla for at have rykket på dialogen, så der nu kommer yderligere gang i initiativer på grøn omstilling med handel direkte fra landmændene til Arla uden mellemhandlere, konstaterer Anders Andersen.

Strøm via certifikater

I en pressemeddelelse har Arla oplyst, at mejerikoncernen og andelshaverne nu skaber et cirkulært system, hvor andelshaverne på gårdene kan producere og sælge vedvarende energi direkte til Arla via certifikater. For Arla betyder købet af den grønne strøm en reduktion af Arlas overordnede CO2-udledning. Samtidig sikres landmændene en bedre pris for deres strøm, og endelig øges den cirkulære økonomi i andelsselskabet.

- Det er helt sikkert en spændende rejse, som Arla og landmændene påbegynder, for det er med til at holde salget af certifikater inden for fødevareklyngen. Det er samtidig interessant i forhold til den grønne omstilling, og det viser en vilje til, at klyngen selv kan udtænke solide, grønne løsninger uden politisk indblanding. Det er en stærk start, som helt sikkert vil motivere andre aktører i fødevareklyngen til at følge efter. Der vil givetvis komme elementer i aftalerne, vi eventuelt skal tilrette i den videre proces, tilføjer Anders Andersen.

Beslutningen fra Arla kommer netop i en tid, hvor Sønderjysk Landboforening via forskellige initiativer har fokus på at hjælpe og rådgive landmændene omkring egenproduktion af el via solceller. Arla’s udmelding er med til at øge landmændenes incitament på området.

Læs også

1,2 EU-milliarder kan støtte biogas på Sydhavsøerne
Hård kritik mod Nature Energy efter overtrådte regler: - De er nogle værre banditter
Grøn Gas-projekt er i gang
Sejler på brændsel fra landbruget: Mærsk klar med CO2-neutralt linjefartøj i 2023
Officielt: Gasledningen til Lolland-Falster klar i 2024
Vil ikke give op i Kriegers Flak-sag: Anker til højesteret