Kalder EU-afstemning en sejr for dyrevelfærden

De forslag, der torsdag blev stemt igennem om dyretransporter ved EU-Parlamentet, er en sejr for dyrevelfærden, mener venstremanden Asger Christensen, mens der er harme over afgørelsen hos socialdemokraten Niels Fuglsang.

Asger Christensen er godt tilfreds med, at venstrefløjens forslag om at indføre en tidsgrænse på otte timer for alle typer dyretransporter blev stemt ned. Arkivfoto

Mange transportører og landmænd kan ånde lettet op efter torsdagens afstemning i Europa-Parlamentet.

Flere omdiskuterede forslag, der blev stillet af parlamentets venstrefløj, overlevede nemlig ikke afstemningen i parlamentet. Venstres Asger Christensen er godt tilfreds med udfaldet.

- Resultatet i dag (torsdag, red.) er en sejr for dyrevelfærden. Jeg er glad for, at vi sætter fokus på at forbedre dyrenes forhold. For eksempel skal vi se på mulighederne for at digitalisere transporterne med GPS, temperaturmålere og CO2-målere, siger Asger Christensen og fortsætter:

- Det vil forbedre dyrenes forhold og øge kontrollen med reglerne, som mange andre lande desværre ikke efterlever i dag.

Blandt de forslag, der fik tommelen nedad i parlamentet, var et fra venstrefløjen om at indføre en tidsgrænse på otte timer for alle typer dyretransporter, og det hilser Asger Christensen velkomment.

- Anbefalingerne, vi har vedtaget i dag, er indrettet til virkeligheden og tilgodeser dyr, landmænd og transportører. Det er meget positivt. For dyrene skal have det godt, hvor de er, siger han.

Utilfreds socialdemokrat

Til gengæld får afstemningsresultatet en kølig modtagelse hos socialdemokraten Niels Fuglsang.

- Øv! Flertal i Europa-Parlamentet (372 vs 308) ønsker ikke otte timers grænse for dyretransporter. Venstre og Konservative i EU bidrog til at stemme forslaget ned. Meget ærgerligt, at vi forspilder denne chance, skriver han på det sociale medie Twitter, og tilføjer, at han ikke forstår Asger Christensens valg om at tillade transporter af drægtige dyr og dyr, der ikke er fravænnede.

I stedet stemte Asger Christensen for et andet forslag.

- Vi skal så vidt muligt undgå at transportere drægtige og sårbare dyr. Men der kan være tilfælde, hvor det er nødvendigt, hvis for eksempel en gris skal til en farestald, eller en ko skal flyttes fra et konkursbo. I dag har vi vedtaget, at det skal være muligt at transportere de her dyr på korte distancer og maksimalt fire timer, siger venstremanden.

De nye anbefalinger sætter derudover fokus på, at teknologi kan bidrage til at føre bedre kontrol med transporterne og forbedre dyrenes forhold, når de transporteres.

Læs også