Fjerkræsektor presses fra flere sider

For stor produktionskapacitet af økologiske æg, prispres på skrabeæg, øget udenlandsk konkurrence på kyllingekød og senest dagligvarekæden Lidl´s udmelding om udfasning af de såkaldte ”turbokyllinger” – nogle af de emner kom på banen ved årsmødet forleden i Landbrug & Fødevarer Fjerkræ.

ÅRMØDE Stolthed, anerkendelse og ikke mindst en branche, der stadig lokker nyetablerede til, samtidig med, at etablerede æg- som slagtekyllingeproducenter bygger nyt og udvider produktionen.

-  For to måneder siden gik vi ind i et nyt årti, og vi kan se tilbage på ti år i en branche, som på mange måder ligger inde med løsninger på et af tidens varmeste emner – klima og bæredygtighed, lød det fra formand i Landbrug & Fødevarer Fjerkræ, Martin Hjort Jensen i forbindelse med årsmødet forleden på Vingsted Hotel & Konferencecenter ved Bredsten.

For ifølge formanden står den danske fjerkræbranche yderst stærkt, når det gælder produktion med lav CO2-udledning, samtidig med at man levere høj kvalitet og fødevaresikkerhed.

-  Klima- og energieffektivisering i produktionen har vi arbejdet med i mange år. Foderudnyttelse- og optimering er noget, der er avlet efter i lang tid, konstaterede Martin Hjort Jensen, der også kom ind på konkurrencesituationen:

-  Der er et stort pres på det europæiske marked for slagtekyllingekød. Polen har for alvor fået styr på deres produktionssystem og kan ikke overraskende producere til væsentlig lavere omkostninger end i Danmark. Her spiller lavere lønomkostninger og et mindre kontrolapparat en rolle, fastslog Martin Hjort Jensen, der også konstaterer at Ukraine i stigende grad sender billigt kyllingekød ind over EU´s grænser.

Andre steder i verden, for eksempel i Sydamerika og Asien, er det især lande som Brasilien og Thailand, der tilbyder store mængder billigt kyllingekød.

Også supermarkedskæden Lidl´s beslutning om fravalg af en bestemt type slagtekylling – ”ross 308” også kaldet turbokyllingen, fik ord med på vejen:

-  Jeg er bestemt ikke enig i Lidl´s præmis. En detailkæde skal ikke bestemme, hvad forbrugerne vil have, og jeg køber ikke præmissen om, at danske slagtekyllinger ikke har det godt, lød det fra Martin Hjort Jensen.

Han langede også ud efter fødevareminister Mogens Jensen, (S), der har meldt positivt ud og bifalder Lidl´s beslutning.

-  Det hører ingen steder hjemme, at fødevareministeren går ud og omfavner Lidl for dét hér.

Martin Hjort Jensen understregede samtidig, at man i branchen er klar til at producere kyllinger med længere liv, hvis ellers forbrugerne vil have det, og vil købe dem.

 

Flere danske æg

Den danske ægproduktion har været inde i en større omlægning. Udfasningen af buræg i supermarkeder, har fået mange producenter til at omlægge til skrabeæg.

-  Lige nu er udbuddet af økologiske æg lidt større end efterspørgslen, og det betyder at vi er i en situation, hvor priserne bliver presset. Vi har alle en interesse i, at de æg der produceres i Danmark, kan sælges uden nedslag i prisen, fortalte næstformand i Landbrug & Fødevarer Fjerkræ, Jens Skovgaard-Jensen.

Han efterlyste samtidig mere loyalitet fra butikskæderne – ikke mindst efter det sidste år kom frem, at der fortsat kommer en stor mængde udenlandske æg ind over grænsen til Danmark.

Læs også