Gefion-overskud: - Masser af dejlige ting og sorte skyer

Gefion kunne fremvise millionoverskud på generalforsamlingen, hvor formand Torben Hansen havde mange positive meldinger, men også understregede, at der er masser af trusler i horisonten.

GENERALFORSAMLING Med minimum én meters mellemrum blandt deltagerne og idyllisk sommervejr udenfor kunne landboforeningens Gefions årlige generalforsamling med tre måneders corona-forsinkelse endelig komme i gang.

Og det var en ualmindelig veloplagt formand, Torben Hansen, der aflagde sin ordinære formandsberetning. Blandt andet med en indledning over de ti bedste grunde til at være landmand i dagens Danmark, og at corona-situationen ikke havde påvirket landboforeningens og rådgivningshusets daglige arbejde i nævneværdig negativ grad.

- Nu er høsten allerede så småt begyndt, stumper og reservedele er kørt i en lind strøm, og nu ser vi ovenikøbet studenterne komme kørende, lød det med stort smil fra Torben Hansen, som desuden med udgangspunkt i det positive regnskab også kunne konkludere, at det var den rette beslutning for Gefion og DLS at etablere landbrugsrådgivningen VKST i 2017.

Økonomisk går det således også godt for Gefion, som efter formandsberetningen kunne fremvise et årsresultat på 2,38 millioner kroner efter skat. VKST I/S kom ud af 2019 med et resultat på 2,1 millioner kroner, hvilket betegnes som tilfredsstillende af bestyrelsen. Samlet set bliver resultatet i de tre enheder VKST I/S, DLS og Gefion på 3,1 millioner kroner, som er koncernresultatet.

Der er altså sorte tal på bundlinjen, men også sorte skyer på himlen. Torben Hansen kunne dog forsikre, at landboforeningen gør sit ypperste i det politiske og faglige arbejde med at få overbevist politikere og diverse skeptikere om det danske landbrugs fortræffeligheder og kampen for fagligheden, når det kommer til de betændte politiske sager såsom BNBO-sprøjteforbuddet, paragraf 3-arealer, det politiske pres mod glyfosat, slamdumping i fjorde, målrettede efterafgrøder, vandplaner, år 1900-problematikken og så videre.

Reglone-ragnarok

Derudover var der hele snakken om Reglone-forbuddet, som Torben Hansen ser som et »ragnarok« for kartoffel- og frøgræs-produktionen i Danmark.

- Jeg frygter helt reelt set, at forbuddet mod Reglone vil betyde, at produktionen af engrapgræs vil blive en saga blot. Det her kommer til at koste op imod én milliard kroner. Og at vi så får at vide, at vi kan bruge pelargonsyre i stedet for. Ingen ved om det virker, ingen ved om det kan leveres, og belastningsinddekset er ti gange større end reglonen, lød det frustreret fra Torben Hansen, som også politisk måtte kaste håndklædet i ringen i forhold til BNBO-sprøjteforbuddet.

- Jeg tror desværre, at det er en kamp, vi må indse, vi har tabt. Fagligt er der intet af det, der giver mening, men det er det, som politikerne har villet, og så må vi få det bedste ud af situationen, sagde formanden, som også så små lyspunkter.

- Det omstridte, nye højdekrav til svinetransporter blev udskudt i sidste øjeblik. Et impulskrav der ville koste 100 millioner kroner, og, igen, hvor der ikke er noget fagligt belæg for at indføre det, hvilket flere foreninger har påpeget. Så det politiske arbejde virker, kan vi bare konstatere, sagde Torben Hansen.

Vi skal passe på

Derudover påpegede formanden, at det som han og resten af bestyrelsen i Gefion gerne vil påpege og hele tiden forsøger at understrege i forhold til vandløbsdebatten, er, at kvælstofudledningen fra landbruget ikke er hele ligningen, når det kommer til vandmiljøets økologiske tilstand.

Da det kom til muligheden for at stille spørgsmål til formanden, var der flere personer, der påpegede sagen om spildevandet og byboernes forurening, som har været på dagsordenen i godt en måneds tid. En sag, der for alvor blussede op, da det kom frem, at det storkøbenhavnske rensningsanlæg Lynetten bad om automattilladelse til at kunne dumpe 290.000 kubikmeter urenset spildevand direkte ud i Øresund.

- Vi skal passe på med, at vi ikke taber sagen på gulvet ved at sige »der kan I se, det er ikke vores skyld«. Det kan ende med at give tilbageslag. Lad befolkningen danne deres konklusioner selv, lød det blandt andet fra et medlem, hvilket Torben Hansen var enig med ham i.

På et andet punkt var der også enighed. Helt som forventet blev Torben Hansen under generalforsamlingen genvalgt som formand, uden modkandidater.

Læs også

Færdsel og forsuring i fokus på årsmøde
Formand: - Landbruget leverer og præsterer
- Landbruget er godt rustet til at blive stående
Størrelsesforhold presser samarbejde
Årsmøde med markvandring og et kig i kemiskabet
- Vi får fjernet vores værdier uden kompensation