bannerPos

Afregningspris, afregningspris, afregningspris

- 2018 var et år på overlevelsesniveau, konstaterede formand Kjartan Poulsen på LDM’s generalforsamling.

Christian Carus

Journalist
24-03-2019 09:00
Afregningsprisen har ikke givet overskud til ordentlig honorering og normalt vedligehold for den gennemsnitlige mælkeproducent, mener LDM-formand.

I sin beretning på årets generalforsamling, kiggede LDM-formand Kjartan Poulsen tilbage på et hårdt år for landbruget.

Hos Foreningen af Danske Mælkeproducenter har omkring 30 meldt sig ud på grund af konkurser, så medlemstallet nu ligger på cirka 1.350.

- For et år siden kunne jeg juble over et godt resultat for 2017, men gode resultater er desværre ved at være enkeltstående og der går for lang tid imellem dem. 2018 var vel et år på overlevelsesniveau, når vi ser på afregningsprisen. Vi skal kunne overleve på den pris, men der er ikke overskud til en ordentlig honorering af ejer og normalt vedligehold for en gennemsnitlig producent, konstaterede formanden.

- Og resultatet, det er ganske tydeligt. Mange mælkeproduktionsejendomme er til salg, en stor andel af dem på grund af konkurs eller tvangssalg. Det er resultatet af en utilstrækkelig politik fra EU og fra Christiansborg og af manglende rettidig omhu fra vore andelsselskabers side og et uforudset skub fra århundredets tørke i 2018.

Flere omkostninger

Ifølge Kjartan Poulsen har der ikke været megen hjælp at hente hos Arla.

- Det er et ufravigeligt krav fra LDM, at Arla Foods skal afregne danske andelshavere med en pris, som dækker produktionsomkostningerne for – om ikke alle – så i hvert fald 80-90 procent af andelshaverne. Vi skal alle sammen forbedre os hele tiden, det gælder både producenter og mejeri. Producenterne har forbedret sig betydeligt, fremgår det af Seges’ opgørelser, og Arla Foods sparer, men afregningsprisen faldt alligevel i 2018, sagde formanden, der mener, at Arlas forsøg på forbedringer har været at lægge øgede omkostninger over på andelshaverne i form af blandt andet øget fradrag for indtransport, krav om nye tankstudse, øget opbevaringskapacitet og bedre adgangsforhold for tankbilerne.

Alt sammen omkostninger, han vurderer går i nul for andelshaverne, men med en højere afregningspris får Arla til at stå bedre i sammenligningstabellerne med deres europæiske modstandere.

- Vi savner i den grad et mejeri og et repræsentantskab, som fokuserer på tre prioriteringer: afregningspris, afregningspris og afregningspris frem for volumen og eget velbefindende, fastslog han.

Landmænd: Vi vander meget mindre, end kommunen tror

Masser af boringer til markvanding er ikke i brug i Aabenraa kommune. Men det tror kommunen, lyder det fra LandboSyd. Og det giver landmændene problemer med at få tilladelser.

18.000 gæster fredag og regnvejr lørdag i Odense

Efter en flot start i solskin er det fynske dyrskue druknet i regn i dag, hvor de bedste dyr blev kåret. Til gengæld er vejrudsigten lovende for skuets sidste dag søndag.

Den nye ferielov – er din virksomhed klar

Med den nye ferielov indføres samtidighedsferie, som betyder, at lønmodtageren kan afholde ferie samtidig med, at den optjenes.

Vandforsyningsselskab ønsker samarbejde med landmænd

Trefor Vand, Danmarks fjerdestørste vandforsyningsselskab, står over for at skulle lave hundredvis af aftaler med landmænd om pesticidfri drift nær vandboringer. Selskabets virkemiddel lige nu er frivillige aftaler. Selskabet vil lave aftale både inde og uden for BNBO.

Agromek-bussen er stort set fyldt til Borgeby

Der er ved at være fyldt op i Agromek-bussen, der kører fra Midtjylland til Sydsverige i forbindelse med Borgeby Fältdagar den 26. juni. Men det er stadig muligt at komme med.
Side 1 af 1565 (31282 artikler)Prev1234567156315641565Next