bannerPos

- Dansk landbrug er en holdsport

Det var en skarpere beretning end vanligt hos Landboforeningen Midtjylland. Fotos: Tenna Bang

Tenna Bang

Journalist
22-03-2019 13:00
Der skal ikke mange brodne kar til for at gøre det surt for de andre på holdet. Derfor opfordrede Landboforeningen Midtjylland medlemmerne til at gå hjem og se sig selv og egen bedrift i øjnene.

Landboforeningen Midtjylland, som har over 1.000 medlemmer primært i Viborg og Silkeborg kommuner, var onsdag aften samlet til generalforsamling.

Her langede formand Frede Lundgaard Madsen og 2. næstformand Mads Niær Kristensen i den grad ud efter de 120 fremmødte i LMO’s lokaler i Viborg, da de sammen holdt aftenens beretning.

- Når jeg kommer forbi en mark, som er nedsprøjtet med glyphosat og ser, at selv græsrabatten er gået ud, så er det dårligt landmandskab, dårligt håndværk og mangel på respekt, lød det fra Mads Niær Kristensen med et billede af selvsamme situation.

Han fortsatte om de udfordringer, der er hos nogle af medlemmerne, med overdækning af deres gyllebeholdere.

- Det giver »licence to produce« at overholde loven. Hvis ikke I gør det, er det simpelthen mangel på respekt, lød det.

Kom sikkert i mål

»Licence to produce« var beretningens tema, og der blev stillet spørgsmål ved, om den måde landmændene har drevet landbrug på de sidste 10-15 år har givet »licence to produce« eller om man, set i bakspejlet, burde have udvist mere mådehold og eftertænksomhed.

- Vi må ikke køre hurtigere, end at vi stadig har magt over bilen. Vi skal have begge hænder på rattet, og det gælder ikke om at komme først, men sikkert i mål. Nogle kørte for stærkt gennem svinget og er skredet ud, de sidder fast, og hos flere er der nok ikke andet for, end at åbne døren og stige ud, sagde Frede Lundgaard Madsen, og henviste til at halvdelen af landets heltidsbedrifter enten har en uholdbar økonomi eller en sårbar økonomi.

Medlemsskab

Mads Niær Kristensen bragte foreningens frustration op med, at nogle landmænd vælger slet ikke at være medlem af en landboforening.

- Der er nogle unge, der ikke forstår værdien af at stå sammen i en lokal forening eller i L&F. Det forstår jeg ikke, hvor er det, det glipper henne? Sammen er vi stærkere, og vi skal stå sammen både i den lokale forening og L&F, sagde Mads Niær Kristensen, og viste en video fra delegeretmøde i Herning, hvor han bruger ord som nasserøve, bengnavere, tallerkenslibere og pampere om dem, som ikke er med i en forening.

- Vi må ikke køre hurtigere, end at vi stadig har magt over bilen. Vi skal have begge hænder på rattet, og det gælder ikke om at komme først, men sikkert i mål. Nogle kørte for stærkt gennem svinget og er skredet ud, de sidder fast, og hos flere er der nok ikke andet for, end at åbne døren og stige ud

Frede Lundgaard Madsen, formand for Landboforeningen Midtjylland

- De er i hvert fald med på en gratis omgang. Hvis man ikke vil være en del af holdet, skal man så gratis kunne nyde godt af alle fordele, spurgte han.

- Dansk landbrug er en holdsport, og vi vinder kun kampen, hvis vi står sammen, lød det.

Frede Lundgaard Madsen og Mads Niær Kristensen både glædede sig og frygtede debatten på baggrund af deres skarpe udmeldinger mod landmændene, men ikke så meget som en eneste kommenterede deres udmeldinger. Der blev i stedet diskuteret ålaug, CO2 og svinecertifikat.

Frede Lundgaard Madsen blev senere genvalgt som formand for foreningen.

 

Landmænd: Vi vander meget mindre, end kommunen tror

Masser af boringer til markvanding er ikke i brug i Aabenraa kommune. Men det tror kommunen, lyder det fra LandboSyd. Og det giver landmændene problemer med at få tilladelser.

18.000 gæster fredag og regnvejr lørdag i Odense

Efter en flot start i solskin er det fynske dyrskue druknet i regn i dag, hvor de bedste dyr blev kåret. Til gengæld er vejrudsigten lovende for skuets sidste dag søndag.

Den nye ferielov – er din virksomhed klar

Med den nye ferielov indføres samtidighedsferie, som betyder, at lønmodtageren kan afholde ferie samtidig med, at den optjenes.

Vandforsyningsselskab ønsker samarbejde med landmænd

Trefor Vand, Danmarks fjerdestørste vandforsyningsselskab, står over for at skulle lave hundredvis af aftaler med landmænd om pesticidfri drift nær vandboringer. Selskabets virkemiddel lige nu er frivillige aftaler. Selskabet vil lave aftale både inde og uden for BNBO.

Agromek-bussen er stort set fyldt til Borgeby

Der er ved at være fyldt op i Agromek-bussen, der kører fra Midtjylland til Sydsverige i forbindelse med Borgeby Fältdagar den 26. juni. Men det er stadig muligt at komme med.
Side 1 af 1565 (31282 artikler)Prev1234567156315641565Next