bannerPos

Der skal være plads til visioner

Der var klapsalver til formanden for en god og visionær beretning ved generalforsamlingen i Nordsjællands Landboforening. Foto: Henrik Sieben

Henrik Sieben

Journalist
29-03-2019 08:00
I Nordsjællands Landboforening aflagde formanden en visionær beretning. Samtidig advarede han mod holdningen »ikke i min baghave«.

- Aldrig har solen skinnet så meget over dansk landbrug, som den gjorde i 2018 og aldrig har klimaet fået så meget opmærksomhed, som det får nu. Solen og tørken satte alvorlige spor i landbruget og der er en stærk og velbegrundet bekymring for, at 2018 ikke bliver enkeltstående.

Sådan indledte formanden for Nordsjællands Landboforening Lars Jonsson sin beretning foran de godt 200 medlemmer, gæster og ansatte, ved generalforsamlingen onsdag aften på Skævinge Kro.

Lars Jonsson fortsatte med at stille en række spørgsmål om landbrugets berettigelse og fremtid, og kom siden med svaret.

- Hvad skal vi gøre? Skal vi lukke og slukke eller skal vi tage udfordringen op? Og hvad vil politikerne? Genvælges eller lovgive ud fra fakta?

Formanden gav så sit bud på hvad han, med skyldig respekt for kommende generationer, mente man skulle.

- Vi skal tage udfordringen, op og politikerne skal naturligvis lovgive ud fra fakta.

Samtidig mente han, at man skal gribe om fremtiden, hvor teknologien vil bringe mange muligheder med sig.

- Så mange at vi slet ikke har fantasi til at forestille os, hvor vi er på vej hen.

Vi er på forkant

Lars Jonsson fandt, at landboforeningen godt tør være på forkant og tage et stort og bæredygtigt skridt ind i fremtiden, fordi man har fokus på helheden.

- Vi er klar til at levere og tage vores ansvar, og vi vil gerne være lidt mere ambitiøse. Vi skal være CO2-neutrale i Nordsjælland før 2050 – kan vi være klar i 2035? lød det fra formanden, der samtidig slog fast, at det ikke skulle påvirke økonomien negativt.

- Bare rolig. Jeg er ikke ved at tage al jord ud af produktion i Nordsjælland eller foreslå andre radikale ændringer på jeres vegne.

I beretningen slog formanden endvidere fast, at der er tiltag i dyrkningspraksis der kan gøre en stor forskel i hele miljø- og klimadebatten. Han nævnte blandt andet, at etagelandbrug og concervation agriculture kan være del af fremtiden og vejen frem.

Holder ikke i længden

- Ikke i min baghave lød det forleden i radioen, og det er ikke første gang, vi hører det, lød det fra Lars Jonsson og henviste til, at mange steder rundt i landet har der været ballade og lokal modstand, når der har været planer om opførelse af biogasanlæg, vindmøller og andre bæredygtige projekter.

- Der er mange eksempler på, hvordan lokal bekymring stopper bæredygtige projekter, men den indstilling holder ikke i længden. Selvfølgelig skal biogasanlæg og vindmøller ikke placeres, så de skaber direkte gener, men mere imødekommenhed er nødvendig lød det fra Lars Jonsson.

Ros for en god beretning

Morten Alfastsen indledte debatten med at takke formanden for en god og visionær beretning.

- Jeg er stolt og går herfra med god fornemmelse af, at bestyrelsen har fingeren på pulsen. Dog skal I have mere fokus på, hvem der skal overtage vores bedrifter, for gennemsnitsalderen stiger.

Formanden takkede for roserne og fortalte at han nylig havde været dirigent ved landboungdommens generalforsamling.

- Og jeg må konkludere, at der var en særdeles positiv holdning og en god ånd ved de unges møde. Jeg var helt høj, da jeg gik derfra, for det lover godt for fremtiden, lød det fra Lars Jonsson, der samtidig gjorde det klart, at man har fokus på fremtiden, på generationsskifter og på nye ejerformer.

Landmænd: Vi vander meget mindre, end kommunen tror

Masser af boringer til markvanding er ikke i brug i Aabenraa kommune. Men det tror kommunen, lyder det fra LandboSyd. Og det giver landmændene problemer med at få tilladelser.

18.000 gæster fredag og regnvejr lørdag i Odense

Efter en flot start i solskin er det fynske dyrskue druknet i regn i dag, hvor de bedste dyr blev kåret. Til gengæld er vejrudsigten lovende for skuets sidste dag søndag.

Den nye ferielov – er din virksomhed klar

Med den nye ferielov indføres samtidighedsferie, som betyder, at lønmodtageren kan afholde ferie samtidig med, at den optjenes.

Vandforsyningsselskab ønsker samarbejde med landmænd

Trefor Vand, Danmarks fjerdestørste vandforsyningsselskab, står over for at skulle lave hundredvis af aftaler med landmænd om pesticidfri drift nær vandboringer. Selskabets virkemiddel lige nu er frivillige aftaler. Selskabet vil lave aftale både inde og uden for BNBO.

Agromek-bussen er stort set fyldt til Borgeby

Der er ved at være fyldt op i Agromek-bussen, der kører fra Midtjylland til Sydsverige i forbindelse med Borgeby Fältdagar den 26. juni. Men det er stadig muligt at komme med.
Side 1 af 1565 (31282 artikler)Prev1234567156315641565Next