bannerPos

Der skal være plads til visioner

Der var klapsalver til formanden for en god og visionær beretning ved generalforsamlingen i Nordsjællands Landboforening. Foto: Henrik Sieben

Henrik Sieben

Journalist
29-03-2019 08:00
I Nordsjællands Landboforening aflagde formanden en visionær beretning. Samtidig advarede han mod holdningen »ikke i min baghave«.

- Aldrig har solen skinnet så meget over dansk landbrug, som den gjorde i 2018 og aldrig har klimaet fået så meget opmærksomhed, som det får nu. Solen og tørken satte alvorlige spor i landbruget og der er en stærk og velbegrundet bekymring for, at 2018 ikke bliver enkeltstående.

Sådan indledte formanden for Nordsjællands Landboforening Lars Jonsson sin beretning foran de godt 200 medlemmer, gæster og ansatte, ved generalforsamlingen onsdag aften på Skævinge Kro.

Lars Jonsson fortsatte med at stille en række spørgsmål om landbrugets berettigelse og fremtid, og kom siden med svaret.

- Hvad skal vi gøre? Skal vi lukke og slukke eller skal vi tage udfordringen op? Og hvad vil politikerne? Genvælges eller lovgive ud fra fakta?

Formanden gav så sit bud på hvad han, med skyldig respekt for kommende generationer, mente man skulle.

- Vi skal tage udfordringen, op og politikerne skal naturligvis lovgive ud fra fakta.

Samtidig mente han, at man skal gribe om fremtiden, hvor teknologien vil bringe mange muligheder med sig.

- Så mange at vi slet ikke har fantasi til at forestille os, hvor vi er på vej hen.

Vi er på forkant

Lars Jonsson fandt, at landboforeningen godt tør være på forkant og tage et stort og bæredygtigt skridt ind i fremtiden, fordi man har fokus på helheden.

- Vi er klar til at levere og tage vores ansvar, og vi vil gerne være lidt mere ambitiøse. Vi skal være CO2-neutrale i Nordsjælland før 2050 – kan vi være klar i 2035? lød det fra formanden, der samtidig slog fast, at det ikke skulle påvirke økonomien negativt.

- Bare rolig. Jeg er ikke ved at tage al jord ud af produktion i Nordsjælland eller foreslå andre radikale ændringer på jeres vegne.

I beretningen slog formanden endvidere fast, at der er tiltag i dyrkningspraksis der kan gøre en stor forskel i hele miljø- og klimadebatten. Han nævnte blandt andet, at etagelandbrug og concervation agriculture kan være del af fremtiden og vejen frem.

Holder ikke i længden

- Ikke i min baghave lød det forleden i radioen, og det er ikke første gang, vi hører det, lød det fra Lars Jonsson og henviste til, at mange steder rundt i landet har der været ballade og lokal modstand, når der har været planer om opførelse af biogasanlæg, vindmøller og andre bæredygtige projekter.

- Der er mange eksempler på, hvordan lokal bekymring stopper bæredygtige projekter, men den indstilling holder ikke i længden. Selvfølgelig skal biogasanlæg og vindmøller ikke placeres, så de skaber direkte gener, men mere imødekommenhed er nødvendig lød det fra Lars Jonsson.

Ros for en god beretning

Morten Alfastsen indledte debatten med at takke formanden for en god og visionær beretning.

- Jeg er stolt og går herfra med god fornemmelse af, at bestyrelsen har fingeren på pulsen. Dog skal I have mere fokus på, hvem der skal overtage vores bedrifter, for gennemsnitsalderen stiger.

Formanden takkede for roserne og fortalte at han nylig havde været dirigent ved landboungdommens generalforsamling.

- Og jeg må konkludere, at der var en særdeles positiv holdning og en god ånd ved de unges møde. Jeg var helt høj, da jeg gik derfra, for det lover godt for fremtiden, lød det fra Lars Jonsson, der samtidig gjorde det klart, at man har fokus på fremtiden, på generationsskifter og på nye ejerformer.

Danmarks drænsystem er en stor og vigtig national investering

Dræningen af en stor del af landbrugets arealer har en samlet værdi af 26 milliarder kroner. Det må være et krav til en ny vandløbslov, at vi bevarer værdien af denne nationale investering, mener formanden for Danske Vandløb.

Udfordret med vand på marken?

Konsulent giver bud på de mest almindelige årsager til udfordringer med vand på marken, og kommer med forslag til løsningsmuligheder.

Kalk udfælder tungmetaller og fremmer regnormes aktivitet

Ved kalkning udfældes tungmetaller som aluminium og jern, og jordens porøsitet forbedres, da kalk blandt andet kan influere på dannelsen af mikro- og makroaggregater. Ligeledes påvirkes regnorme positivt af kalkning.

- Hvis vi kunne dræne himlen, så gjorde vi det

Dræningsgrejet er blevet opdateret væsentligt hos SM Entreprenørfirma A/S i Roslev på Salling. Men lige nu er alles fokus på at få bjerget årets høst.

Historiske merudbytter for svampebekæmpelse i vinterhvede

Syv ud af ti landsforsøg i vinterhvede er gjort op, og de foreløbige resultater viser, at de ældre sorter skuffer. Heldigvis finder nye vej og gør det godt. Der er dog en stor variation i merudbytter mellem sorterne.

Går i hegnet med fem blade på kniven

Det er højsæson for hegnsklippere landet over på bagkant af høsten. I Sønderjylland huserer Hans Jørgen Petersen fra Øster-Lindet Maskinstation, og han har nok at se til.

Få styr på overgangsordningen til det nye feriesystem

Overgangsperioden til den nye ferielov træder i kraft allerede den 1. september 2019 og får betydning for alle lønmodtagere – og medfører nye krav for dig som arbejdsgiver.

Lad os få nogle flere digitale skæverter i stalden

Jeg vil vove den påstand, at hvis vi havde de fornødne digitale løsninger og data, så vil vi kunne eliminere en stor del af de heldbaserede resultater.

Kalkning bør igen komme i fokus

Der er frem til 17. september mulighed for at få tilskud på op til 100 procent til rydning og hegn i visse Natura 2000-områder.
Side 1 af 1613 (32249 artikler)Prev1234567161116121613Next