bannerPos

Vær velkommen veganere!

230 mennesker blev klogere på, hvad fremtiden bringer, da Agri Nord afholdt deres årlige generalforsamling i Aalborg. Direktør for rådgivningsvirksomheden, Kim Koch (tv), kunne blandt andet glæde sig over ros fra toppen, da Anne Arhnung (th), direktør for Landbrug & Fødevarer, indledte sin klimatale med stor ros til foreningen.

AF: TENNA BANG

REDAKTØR, LANDBRUGNORD
14-03-2019 12:00
Der var wienerschnitzel på menuen, men inden længe inviteres veganere ind hos landboforeningen ved Agri Nord.

Det var en veloplagt formand, som tirsdag aften kunne afholde sin beretning for 230 tilhørere ved generalforsamlingen i rådgivningsvirksomheden Agri Nord i Aalborg.

Carl Christian Pedersen slog et slag for, at landbruget skal være positivt og optimistisk til trods for, at de politiske vinde langtfra altid blæser landbrugets vej.

- Ja, der er rammevilkår, som ikke er i orden, og vi gør alt for at lave dem om. Det skal vi selvfølgelig gøre, men vi skal lade være med at tale om vores erhverv, som om det er verdens dårligste med verdens dårligste forhold, lød det fra talerstolen med et billede af en flok unge landmænd med en gennemsnitsalder på 34,8 år, som Carl Christian Pedersen for nylig var til køkkenbordsmøde med.

- De er vokset op med de rammevilkår, vi har i dag, og dem tænker de ind i bedriften. Vilkårene fylder ikke alt for dem, sagde Carl Christian Pedersen.

Næste generation

Agri Nord har fokus på næste generation, både når det gælder generationsskifte i landbruget, hvor de blandt andet i samarbejde med landbrugsskolerne har etableret erfagrupper, men også når det gælder næste generation af forbrugere.

For der er nogle trends i samfundet forbrugerne i højere og højere grad efterlever. Det er blandt andet kødløse dage, flere plantebaserede fødevarer og så videre.

- Hvis forbrugerne vil have flere kødfrie dage, så må vi levere planterne i stedet for bøfferne, lød det fra formanden efterfulgt af en video, hvor Carl Christian Pedersen og en række af virksomhedens rådgivere prøvesmager de plantebaserede fødevarer.

Alle undrer de sig over, hvorfor produkterne skal ligne og smage som kød, når de er produceret af planter. En video, som har fået adskillige kommentarer på Facebook, blandt andet fra en veganer, som også er en del af fremtidens forbrugere.

- I året, der er gået, har vi haft møde med Greenpeace. Med Tænketanken Frej – herunder Ida Auken – om fremtidens fødevarer. Vi planlægger lige nu at invitere veganere ind til et møde. Og hvorfor søren er det nu, vi gør det? Det gør vi for at komme i kontakt med forbrugerne. For det er forbrugerne, der har nøglen til politikernes hjerte, sagde Carl Christian Pedersen.

Snakke med kritikere

Og netop det at landboforeningen vil snakke med nogle, de nødvendigvis ikke er enige med, er nye men kommende takter fra Agri Nord.

- Vi har fundet ud af, at det faktisk ikke er farligt at tale med vores kritikere. Det har vist sig, at det er mere givtigt end kun at tale med nogen, der giver os ret, lød det fra formanden, som især blev positivt overrasket under besøget fra Kristian Sloth fra Greenpeace, da mødet endte med flere fælles standpunkter.

Ros fra toppen

Direktør for Landbrug & Fødevarer, Anne Arhnung, havde også lagt vejen forbi Agri Nord, blandt andet for at debattere klima. Inden da gav hun sig tid til at rose foreningen for deres tradition med, at arbejdsgivere kan indstille medarbejdere, som har været ansat samme sted i 5, 10, 15, 20 år eller længere og som bliver markeret på generalforsamlingen.

- Det har jeg aldrig set andre steder, og det gør rigtig stort indtryk på mig, sagde hun.

Uddrag fra formandens beretning

- Der er ingen tvivl om, Maria Gjerding er en mere moderne præsident end sin forgænger. Alene den erkendelse, at når Danmarks Naturfredningsforening har ønsker om mere natur, så koster det at købe de arealer ud, og det er en væsentlig del af aftalen.

- Angående boringsnære beskyttelsesområder ærgrer det mig, når vi laver gode aftaler, at eksempelvis Aalborg Kommune ikke følger efter, men udpeger samtlige indvindingsområder som pesticidfølsomme.

- I vores arbejde i vandrådene håber jeg ikke, de råd, vi deltager i fremover, vil udvise så stor mangel på demokratisk proces, for det er en stor trussel mod vores erhverv.

- I vores arbejde i vandrådene håber jeg ikke, de råd, vi deltager i fremover, vil udvise så stor mangel på demokratisk proces, for det er en stor trussel mod vores erhverv

 

Bruttofortjeneste: 120.208.904 kroner      
Årets resultat: 1.372.679 kroner      
Egenkapital: 56.298.399 kroner      
Soliditetsgrad: 39,1 procent      

 

Nyt værktøj sikrer hurtig og effektiv rengøring af rullende mælkeautomat til kalve

En stor del af Calvex’ kunder gør et godt stykke arbejde omkring den daglige rengøring af deres Mælketaxa. Men der er også plads til forbedringer, lyder det fra firmaet, som nu gør rengøringen endnu nemmere i hverdagen.

Plus 15 procent efterafgrøder ødelægger mere, end det gavner

Foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmark har i årevis argumenteret for, at der er brug for langt større frihed til at sammensætte gode, effektive blandinger med indhold af bælgplanter – uden at blive hørt. Det fremmer ikke forståelsen for efterafgrøderne, siger formanden for FRDK’s fagudvalg.

Vi vil behandles ordentligt!

Efterafgrøderne forværrer klimakrisen – bak op om »Oprør fra landet«, anbefaler en af initiativtagerne, Peter Kiær.

Økologien fænger: - Sjovt med det gamle håndværk

Det gamle håndværk har været sjovt at vende tilbage til. Og ny teknologi lokker, siger Ulrik Olsen.

Økologitilskud og handelsstrategi reddede bundlinjen

Hvis Agrovest var fortsat med konventionel drift, havde økonomien været dårligere i både 2018 og 2019.

Økologisk omlægning var det bedste valg for bundlinjen

En driftsleders jobskifte gav anstødet til, at Agrovest droppede konventionelt landbrug. Omlægningen er gået godt, fortæller medejer af det økologiske planteavlsselskab, Ulrik Olsen.

Bøden for en udgået dunk i kemirummet er 8.000 kroner

Brug tid her i vinter på at gennemgå kemirum og kemilager. - Det kan være den bedste timeløn, du kan sikre dig, i forhold til risikoen for, at der i tilfælde af en kontrol bliver fundet ulovligt kemi, påpeger Agrovi.

Veterinær julesang møder kritik i landbruget

- Det er dårlig stil, lyder det fra Per Bardrum, direktør hos Danske Svineproducenter, om en julesang fra statslige veterinærfolk, der sang om skærpet kontrol og om at give transportører med logbogsændringer »det glatte lag«. Humor og satire er okay til en julefrokost, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

DLG-messe med klima og vækst på dagsordenen

Ringsted Sport Center danner i begyndelsen af januar rammen om DLG VækstForum, der blandt andet har fokus på klima og bæredygtighed.

Skån klima og natur for politisk aktivisme

Skån klima og natur for politisk aktivisme
Side 1 af 1723 (34459 artikler)Prev1234567172117221723Next